• Kültür-Sanat

Dostları Veysel i hatırladı

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin (ADOB) Aşık Veysel’in Dostlar Beni Hatırlasın türküsünden yola çıkarak hazırlanan eseri Veysel Gider Adı Kalır Dostlar Beni Hatırlasın Dünya Prömiyeri yaptı. Prömiyerde Aşık Veysel’in kızı Menekşe Süzer’in konuşması izleyenleri duygulandırdı.
Dostları Veysel i hatırladı
ANKARA / İHA - Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin "Dostlar Beni Hatırlasın" oyunu Opera Sahnesinde ilk kez sanatseverlerlerin beğenisine sunuldu. Aşık Veysel’in yaşamı ve felsefesinden etkilenen Koreograf İhsan Kadir Bengier’in ozanın şarkılarını ve felsefesini sahneye taşıma isteği ile bir araya getirdiği, içinde iyi ve kötünün insan üzerindeki etkilerini anlatan “Dostlar Beni Hatırlasın” adlı oyun 45 yaş üstü Birim Dans Tiyatrosu sanatçılarının da rol aldığı modern dans, klasik bale gibi dansların bir arada olduğu minimalist bir dekor tasarımı ile sanatseverlerin karşısına çıktı.

“Dostlar Beni Hatırlasın” Anadolu’nun dünyanın en önemli kültürlerinin oluşum süreçlerine ev sahipliği yapmış, her köşesi destanlar, türküler, efsanelerle bezeli eşsiz arazide, tarihe adını bırakan sazıyla ve halk ozanı kimliğiyle yaşadığı her zorluktan hayata dair bir felsefe oluşturmayı başarmış Aşık Veysel’in ölümünün 41. yıl anısına sahnelendi. Şaman kıyafet ve motifleri ile mistik bir anlatım sunan eserde ADOB sanatçıları merhum ozan Aşık Veysel’in unutulmaz parçalarını dans eşliğinde seslendirdi. Oyun Ankaralı sanatseverler tarafından ilgi gördü.

Oyun sonrası sahneye davet edilen Aşık Veysel’in kızı Menekşe Şatıroğlu Süzer, yaptığı konuşmayla seyircileri duygulandırdı. Emeği geçen herkese teşekkür eden Süzer, “Yalnız değilsiniz yanınızdayız. Biz yalnız değiliz siz bizim yanımızdasınız. ’Ben giderim adım kalır, dostlar beni hatırlasın’ diyor. ’Düğün olur bayram gelir dostlar beni hatırlasın’ hakikaten dostlar seni unutuyor mu? Asla. Milletine, devletine, Türkiye’ye öyle bir bağlıydın ki hani diyor ya ’Nasip değilmiş şehitlik kardeş’ diyor. Şehit olmayı çok istiyordu. Bayrağına bağlıydı, Türkiye’sine bağlıydı. İnsanları severdi hele hele dürüst insanları. Dili yalan söylemezdi. Midesi haram yemezdi. O bir evliyaydı. Geldiği gibi bir yıldız gibi kaydı gitti” ifadelerini kullandı.

Gecenin onur konuğu olan Süzer’e Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada ve ADOB Müdürü Mustafa Erdoğan plaket ve çiçek takdim etti.
Yorum Yazın