TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
  • Kültür-Sanat

HDP bir siyasi parti olarak, yolunu çizmelidir

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, 'Ya emperyalistlerin oyunlarının yanında yer alınacak ya da coğrafyanın halklarının birliği, bütünlüğü etrafında yer alınacak. HDP de bir siyasi parti olarak, yolunu çizmelidir, tercihlerini belli etmelidir.' dedi.
 HDP bir siyasi parti olarak, yolunu çizmelidir
AA - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bu bölgede yaşayan Türklerin, Arapların, Kürtlerin ve diğerlerinin, hepsinin bir ve beraber olduğunu ilan eden bir siyasi çizgiyi takip ediyoruz. Bu inanç içinde ya emperyalistlerin oyunlarının yanında yer alınacak ya da bu coğrafyanın halklarının birliği, bütünlüğü etrafında yer alınacaktır. HDP de Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi parti olarak, yolunu çizmelidir, safını, tercihlerini belli etmelidir." dedi.

Kurtulmuş, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın (EMITT) ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

HDP Milletvekili Osman Baydemir'in TBMM'de dün düzenlediği basın toplantısında, Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili kendisine cevaben sarf ettiği "Bizim safımız çok nettir. Sen Allah'tan mı korkuyorsun, reisinden mi? Reisinden korkmuyorsan ona söyle; 'Bir kavme olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevk etmesin' (Maide Suresi)" sözleri üzerine Kurtulmuş, Zeytin Dalı Operasyonu'nun, Türkiye'nin sadece orada konuşlanmış bir kaç militandan ibaret bir terör örgütüne karşı verilen bir mücadele değil, o terör örgütü üzerinden bölgedeki emperyalist planlarını gerçekleştirmek isteyen bir takım emperyalist güçlerin planlarını bozmak üzere yapılan bir harekat olduğunu söyledi.

Bu harekatın, Türkiye'de bütün milleti bir araya getiren milli bir harekat olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Benim söylediğim budur. Herkes safını belli etsin. Emperyalistlerin oyun planlarının içinde mi olacaklar yoksa milletin birliğinin, beraberliğinin, bekasının yanında mı olacaklar. Benim söylediğim son derece açıktır, nettir. Bu çerçevede herkes yerini belli etsin, HDP belli etsin. Sayın Baydemir'in söylediği sözlere cevap vermek istemem ama bizim özelliğimizi bilirler. Biz Allah'tan başka kimseden korkmayız, Allah'tan başka hiç kimsenin önünde eğilmeyiz, Allah'tan başka hiç kimsenin önünde diz çökmeyiz. Bu, dünyanın hangi büyük gücü, hangi emperyalist gücü olursa olsun. İslami bir ıstılahla konuştuğu için, bir ayet mealini hatırlattığı için yine İslami ıstılah içinde şunları da söylemek isterim; Hazreti Peygamber buyuruyor ki 'Kim kavmiyetçilik davasına insanları çağırırsa, benden değildir. Kim kavmiyetçilik davası için ölürse benden değildir. Kim kavmiyetçilik davası için savaşırsa benden değildir.'. Bunu çok iyi bilen, özümseyen bir millet olduğumuzu hatırlatmak isterim."

"HDP safhını, tercihlerini belli etmelidir"

Hazreti Ali'nin; "Ey Malik, gittiğin yerde insanlara hükmederken bil ki insanlar ya yaradılışda eşindir ya da dinde kardeşindir." sözlerini de hatırlatan Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz insanları kavmiyetlerine göre ayırmayız, kavmiyetleri üzerinden herhangi bir politika geliştirmeyiz. Biz insanları yaradılışta eş olarak kabul eder, Müslümanları da dinde kardeş olarak kabul ederiz. Dolayısıyla ne dediğimizi biliyoruz. Türkiye olarak, aziz millet olarak neye odaklandığımızı biliyoruz. Bu bölgedeki emperyalistlerin oyunlarını çözebilecek olan güce sahip olduğumuzu da biliyoruz. Hiç kimse merak etmesin, bu coğrafyada yaşayan Kürtleri, Türkleri, Arapları diğer etnik unsurlardan kardeşlerimizi birbirinden ayırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Böl, parçala politikasını uygulayan emperyalistler bu politikalarını bundan sonra uygulayamayacaklardır."

Ne etnik yapı üzerinden ne mezhep üzerinden bu bölge halklarının bölünmesine asla rıza göstermeyeceklerini vurgulayan Kurtulmuş, "Bu coğrafyanın insanları olarak, kendi birliğimize dirliğimize sahip çıkalım. Safımız budur. Bu bölgede yaşayan Türklerin, Arapların, Kürtlerin ve diğerlerinin, hepsinin bir ve beraber olduğunu ilan eden bir siyasi çizgiyi takip ediyoruz. Bu inanç içinde ya emperyalistlerin oyunlarının yanında yer alınacak ya da bu coğrafyanın halklarının birliği, bütünlüğü etrafında yer alınacaktır. HDP de Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi parti olarak, yolunu çizmelidir, safını, tercihlerini belli etmelidir. Bunu bir kez daha tekrarlama fırsatı verdiği için sayın milletvekiline teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Operasyon, turizm sektörünü etkilemeyecek"

"Afrin operasyonunun yurt dışında bir algı operasyonu haline dönüştürülerek, turizmi etkilememesi için neler yapıyorsunuz." sorusu üzerine Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu operesyon inşallah Türkiye turizmini etkilemeyecek. Alman Turizm Seyahat Acentaları Birliği Başkanı'nın ifadesine göre, Almanya'dan bu yıl artan rezervasyon miktarı yüzde 70 civarındadır. 2018 yılı içinde Türkiye ciddi bir ivme kazanacaktır. Türkiye'nin Zeytin Dalı Operasyonu'nun ne kadar önemli bir operasyon olduğunu, terörün ve terör örgütlerinin Türkiye'ye zarar vermesini önlemek için yapılan bir müdahale olduğunu bütün dünya biliyor. Ben bu operasyonun, Türkiye'de turizm sektörünü hiçbir şekilde olumsuz etkilemeyeceğini görüyorum."

"Edinburg'ta yakalanan altın taç Türkiye'ye getirilecek"

2018 Troia Yılı dolayısıyla yurt dışındaki müzelerde bulunan Truva hazinelerinin Türkiye'ye getirilmesine yönelik ne gibi çalışmaların yapıldığına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

"Maalesef ülkemizden yıllar içinde binlerce eser yurtdışına kaçırılmış. Bunların bir kısmı Batı ülkelerin önemli müzelerinde sergileniyor. Biz bakanlık olarak bu konuda ciddi bir müktesebata sahibiz. Bütün eserlerimizi takip ediyoruz. Bunlar içinde yıllar içinde Türkiye'ye getirilenler var. Şu an gelmesini beklediğimiz 56 tarihi eserimiz var. Bu eserlerin Türkiye'ye getirilmesi kolay değil. Tespit ediyorsunuz, mahkeme açıyorsunuz, bilir kişi raporları, mahkeme kararları... Bunlar da yetmiyor, muhatap olan ülkenin de sizinle işbirliği yapmaya hazır olması lazım. Dolayısıyla bir eserin Türkiye'ye getirilmesi çok uzun yıllar sürüyor. Herakles Lahidi'nin Türkiye'ye getirilmesi 7 yılı aşan bir süreç oldu."

Bakan Kurtulmuş, şubat ayı içinde Edinburg'ta yakalanan Karya dönemine ait altın tacın Türkiye'ye getirileceğini anlatan Kurtulmuş, sözlerini, "Karun Hazineleri ve Truva hazineleriyle ilgili çok sayıda kültürel varlığımızın maalesef yurt dışında çalınmış olduğunu ve sergilendiğini biliyoruz. Bunlarla ilgili tespitleri yaptırıp, mahkemelerimizi açıyoruz, geri getirmek için gayret sarf ediyoruz." diye tamamladı.

"Türkiye, 2017'de 32,4 milyon turisti ağırladı"

Türkiye'nin son 2 yılda turizm alanında tam manasıyla kriz denilebilecek bir dönemi yaşadığını belirten Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Herhalde kolay kolay bir ülkenin başına gelmesi mümkün olmayan çok sayıda siyasi olay, ekonomiyi ve turizmi etkileme potansiyeline sahip olaylar üst üste geldi. Türkiye'nin son birkaç yıldır terör örgütleri vasıtasıyla sürekli tehdit edilen bir ülke haline gelmesi, bir takım saldırılarla karşı karşıya gelmesi, ayrıca Rusya ile yaşanan uçak krizi, Avrupa'daki seçimler dolayısıyla yükselen aşırı sağcı, ırkçı eğilimlerin, yabancı karşıtı ve Türkiye karşıtı söylemlerin, Türkiye'nin 15 Temmuz'da yaşadığı bu toprakların gördüğü en büyük ihanet olan 15 Temmuz darbe teşebbüsü, onun ortaya çıkarmış olduğu bir takım türbülanslar... Bunları üst üste koyduğunuz zaman Türkiye gerçekten zor bir dönem geçirdi. Türkiye turizmi de son derece zor, riskli 2015-2016 yıllarını geride bıraktı.

Türkiye'nin turizm sektörü ne kadar krizlere dayanıklı olduğunu bu süre içinde gösterdi. Büyük bir motivasyonla, bu sektördeki bütün ilgili arkadaşlarımız, bütün kurum ve kuruluşlarımız, el birliğiyle turizm sektöründe yaşanan bu krizin kısa sürede bertaraf edilmesini sağladı. 2017 yılı Türk turizmi için iftihar edeceğimiz bir yıl olmuştur. 2017 yılında bu olumsuz faktörlerin etkisine rağmen, 32,4 milyon turisti ağırlamış, turizm geliri de 26 milyar dolar seviyesine yaklaşmıştır."

"2023 hayal değil"

Kurtulmuş, Türkiye'nin 2023 yılında 50 milyon turist sayısına ulaşacağını ve 50 milyar dolar turizm gelirini elde etmiş olacağını söyledi.

Bunun için sektör temsilcilerinin, turizm alanındaki becerileri artırmak için fedakarca çalışmalarını sürdürmelerini temenni ettiklerini belirten Kurtulmuş, EMITT ve benzeri fuarların sektördeki becerilerin arttırılması, daha ileri gidilebilmesi, bilgi paylaşımının gerçekleşmesi bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Takım oyunu oynayarak yüksek bir motivasyonla çalışmaları gerçekleştireceklerini belirten Kurtulmuş, "Bunu gerçekleştirirsek 2023 hedefleri hayal değildir. 2018, bizim için çok güzel bir yıl olacak. Şimdiden rezervasyon sayısında yüzde 70'e kadar artan rezervasyonlar var. Bu yıl içinde rezervasyon artışlarıyla, turizmde çok daha güzel bir yılı idrak edeceğiz." dedi.
Yorum Yazın