TİC Holding Header
  • USD 32.39
  • EUR 35.108
  • Altın 2324.983
  • BIST 100 9129.19
  • Kültür-Sanat

Kültürlerini 'kişisel müzeler' ile tanıtıyorlar

Muğla'nın Fethiye ilçesinde Yörük kültüründen kalan giysi, iş aletleri ve Yörük göçünü simgeleyen minyatürlerin sergilendiği üç farklı kişisel müzede, Yörüklerin yaşamı gelecek kuşaklara tanıtılıyor.
Kültürlerini 'kişisel müzeler' ile tanıtıyorlar
AA - Atalarının kültürünü yaşatmak için üç girişimcinin ev ve iş yerlerinde oluşturduğu müzelerde, Yörüklerin yaklaşık 150 önce kullandığı kıyafet, el aletleri ve eşyaları sergileniyor.

İnsan maketleriyle o dönemde kullanılan iş aletleri ve Yörüklerin günlük yaşantılarının canlandırıldığı müzelerle kültürün gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor. Müzeler, ücretsiz ziyaret ediliyor.

Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarının tarih boyunca hayvancılık ile uğraştıklarını ve konar göçer olarak hep yürüdükleri için "Yörük" adını aldıklarını söyledi.

Kıvrak, atalarının kullandığı her türlü eşyayı müzelerde sergilediklerini, yeni neslin de köklerinin nereden geldiğini bu müzeler sayesinde öğreneceğini ifade etti.

Kıvrak, müzelerde yaklaşık 200 yıllık eşyaların yer aldığını, bu eserleri Muğla, Burdur, Antalya, Denizli, Uşak, Aydın ve özellikle Teke yöresinden topladıklarını belirtti.

Bir yılda 130 bin ziyaretçi
Kargı Mahallesi'ndeki Yörük müzesinin sahibi Enver Yalçın da müzesinde yaklaşık 3 bin parça eserin bulunduğunu, Yörük kültürünü anlatan ve atalarının yaşamında kullandığı Anadolu etnografik eserleri sergilediğini söyledi

Yalçın, müzeyi geçen yıl yaklaşık 130 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl da aynı rakamlara ulaşılacağını kaydetti.
Yorum Yazın