TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.092
  • Altın 2281.987
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

Mozaik Yolu projesi İsviçre'de tanıtıldı

ONE Derneği’nin, Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkma amacıyla çıktığı yol, Mozaik Yolu ile kesişti.
Mozaik Yolu projesi İsviçre'de tanıtıldı
Fatma Güler - Anadolu’nun benzersiz tarihi mirasını tanıtmak amacıyla ulusal ve uluslararası projeler geliştiren ONE Derneği, son projesi Mozaik Yolu ile Türkiye’ye yepyeni bir kültürel rota kazandırmayı hedefliyor.

Projenin uluslararası ilk adımı İsviçre’nin kültür merkezi Gstaad’da, ünlü sanatçı Sevan Bıçakçı’nın mozaik detaylı eserlerinin de tanıtıldığı bir sergide atıldı.

Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkmayı ve uluslararası platformlara Türkiye’yi bir marka olarak taşımayı hedefleyen projelerine tüm hızıyla devam eden ONE Derneği, Şölen’in ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği yeni projesi Mozaik Yolu için yurtdışı çalışmalarına başladı.



Proje, M.Ö 4. binden günümüze kadar sayısız uygarlıkların, kültürlerin, inançların izlerini taşıyan Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa bölgelerinde, son yüzyılda yapılan kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan sayısız mozaik eserin bilinirliklerinin artması ve dünya çapında tanınmasını hedefliyor.



Tüm dünyadan üst düzey kişilerin önemli buluşma merkezi olan Gstaad, ONE Derneği’nin Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri’nin desteğiyle ve ONE Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın öncülüğüyle yürüteceği projenin uluslararası anlamda ilk tanıtım çalışmasına ev sahipliği yaptı. Sanat koleksiyoneri Bibi Gritti’nin desteğiyle Gstaad Palace Hotel’de düzenlenen özel gecede ünlü mücevher ustası Sevan Bıçakçı’nın mikro mozaik ayrıntılı yüzüklerini de içeren seçilmiş eserleri ile projeye özel hazırlanan Mozaik Yolu mappingi sergilendi.

Modacı Özlem Süer’in tasarladığı mozaik desenli kıyafetlerin büyük ilgi gördüğü davete Britanya Kraliyet Ailesi mensubu Kent Prensesi Michael, Savoy Prensesi Gabriel, Kont ve Kontes Vianney d’Hendecourt, Savoy hanedani Prens Vittorio Emmanuele ve Prenses Marina, Yugoslavya Prensi Michel, York Prensesi Eugenie, Prens Salman, Kont Alexandre de Lesseps, Kontes Anne d’Assche, Kontes Louisa Seilem, Club Des Leaders Başkanı Jean Sebastien Robine ile Elizabeth Berracasa katıldı. Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri’nin temsilcilerinin yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da davette hazır bulundu.

Mozaik Yolu Projesi 28 Mayıs’ta Venedik Mimarlık Bienali’nde tanıtılacak. ONE Derneği, İsviçre ve İtalya’nın yanı sıra İngiltere ve Amerika’da bulunan dünyanın önde gelen müzeleriyle projenin tanıtılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Gecede konuşma yapan ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, her ülkenin yüzlerce, binlerce hatta bazen onbinlerce yıllık tarihe sahip eserlere sahip olduğunu söyleyerek «Bu eserler varoldukları ve bulundukları topraklarda yaşayan insanlara, kurumlara, devletlere sıradan bir eşya gibi ait değil, aslında onlara sadece emanettir. Çünkü bu eserler yasal olarak var oldukları ülkelere ait olsalar da aslen bütün insanlığa ait değerlerdir.

Hatta bunlar sadece zamanımız içinde bütün insanlığa değil, aynı zamanda gelecek kuşakların da üstünde hakkı olan eserlerdir. İşte bu yüzden dünyanın hangi köşesinde olursa olsun herhangi bir tarihi eser bir daha geri getirilemeyecek şekilde yok edilse hepimizin içi acır, hepimiz bunu kendi öz kaybımız olarak hissederiz. İşte bu yüzden bu eserleri korumak, yaşatmak ve ne kadar değerli olduklarını hissettirerek tanıtımını yapmak son derece önemli, hassas ve bütün insanlık adına kutsal bir görevdir. İşte biz de çalışmalarımızı bu anlayış ve titizlik içinde sürdürmeye gayret ediyoruz » dedi.

ONE Derneği hakkında:
2014 yılında Demet Sabancı Çetindoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda kurulan, Çiğdem Simavi’nin Onursal Başkanı olduğu, Ahmet Kocabıyık, Dr.Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Tilda Tezman, Alinur Velidedeoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Savaş Arslan ve Sedef Korkmaz’ın Yönetim Kurulu Üyeleri arasında yer aldığı ONE Derneği, Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkmayı ve uluslararası platformlara bir marka olarak taşımayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda kültürel değerlerin uluslararası platformlara taşınması ve kültürlerarası sürekli ve kalıcı bir iletişim ve etkileşim sağlamak için iletişim, medya, sanat ve organizasyon çalışmalarında bulunmak, ilgili ulusal ve uluslararası her türlü kurum, dernek ya da kişilerle ortak çalışmalar yapmak ve Türkiye’nin bir marka olarak bilinirliğini artırmak, ONE Derneği’nin ana hedefleri arasındadır.

Mozaik Yolu Projesi hakkında:
M.Ö 4. binden günümüze kadar sayısız uygarlıkların, kültürlerin, inançların izlerini taşıyan Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa bölgelerinde, son yüzyılda yapılan kazı çalışmaları sonucu sayısız mozaik eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Tarihe ışık tutan ve o dönem hakkında birçok önemli bilgi edinmemizi sağlayan bu değerli eserlerin hem ülkemiz hem de tüm dünyanın tanıması büyük önem arz etmektedir.

ONE Derneği, Mozaik Yolu projesiyle, bu bölgenin dünyaca ünlenerek “Mozaik Yolu” olarak ortaya çıkmasını; bu bölgelerdeki mozaiklerin kültürel miras bakımından değerlerinin bölge halkı tarafından daha iyi anlaşılması sağlanarak korunmalarını ve tanıtımları açısından desteklerinin alınmasını; Mozaik Yolu’nun turizm potansiyelinin belirlenmesi ve arttırılması için bölgede faaliyet gösteren ve Türkiye’nin önde gelen diğer turizm firmalarıyla çalışmalar yapılmasını; Türkiye’ye yepyeni ve gittikçe gelişecek bir turizm alanı kazandırarak üzerinde yaşadığımız toprakların eşsiz tarihini yurtdışına duyurmayı amaçlamaktadır.

Sevan Bıçakçı hakkında
1972 yılında doğan Sevan Bıçakçı, erken yaşta çırak olarak başladığı mücevher ustalığı serüvenini kişisel çizgisini öne çıkardığı 2002 yılına kadar model ustası olarak sürdürdü. İstanbul’un tarihi merkezi Kapalıçarşı-Sultanahmet bölgesinden esin alarak Antik Bizans ve Osmanlı kültürlerinden çizgiler yansıttığı ilk kişisel koleksiyonunu 2002 yılında ortaya çıkardı. Çalışmaları günümüzde özellikle koleksiyoncu çevrelerinde ilgi görmekteler. Muhtelif müze sergilerine katıldı. Altı tanesi Couture Design Award olmak üzere birçok tasarım ödülüne layık bulundu. Tasarımları 2014’de Assouline Yayınevi tarafından kitaplaştırıldı.
Yorum Yazın