• Magazin

'Yaşar Kemal’in eserini yönettiğim için şanslıyım'

Türk sinemasının sultanı Türkân Şoray, 50 yıllık kariyerinde Yaşar Kemal’in ayrı bir yeri olduğunu belirterek, 'Bir gün bu büyük yazarımızın eserlerinden birinin yönetmenliğini yapacağımı rüyamda görsem hayra yormazdım' dedi.
'Yaşar Kemal’in eserini yönettiğim için şanslıyım'
İHA - Nilüfer Belediyesi’nce Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen “Edebiyattan Sinemaya Yaşar Kemal” konulu söyleşiye Türkân Şoray, senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay katıldı. Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’ın da izlediği söyleşiye sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Salon dolunca çok sayıda kişi dışarı kurulan barkovizyondan söyleşiyi takip etti.

Yaşar Kemal’in kaleme aldığı, Türkân Şoray’ın 1981 yılında sinemaya uyarlayıp başrolünü ve yönetmenliğini üstlendiği “Yılanı Öldürseler” filmi de konuşuldu.

Yaşar Kemal’in eserlerinin sinemaya uyarlanma hikayesini aktaran Türkân Şoray, “Yılanı Öldürseler filmi, 50 yıllık sinema kariyerimde geriye dönüp baktığım zaman beni gururlandıran bir film. Hayran olduğum bu yazarımızın eserlerinden birinin yönetmenliğini yapacağımı rüyalarımda görsem hayra yormazdım, ama hayatta böyle güzel tesadüfler oluyor. Kendimi onun için çok şanslı hissediyorum. Yaşar Kemal’in eserlerini filme almak gerçekten çok zor. Çukurova’da dağlardaki bir çiçeği, bir otu öyle bir tasvir ediyor ki, onu siz hayalinizde çok başka yaşatıyorsunuz. Sinemaya yansıttığınız zaman insanların o hayallerinde yaşattığınızı bulması çok zor. Çünkü insan kitapla baş başa kaldığı zaman, o kahramanı başka türlü hayal ediyor, kendi kurduğu dünyasında bulamayabilir. Ama benim bu filmde utandığım sahneler de oldu. Bu film şimdi çekilmeliydi aslında diyorum. Filmde çocuğun babasının yılan olmasını anlatmak o kadar zordu ki” diye kaydetti.

Yaşar Kemal’in sinemayla ilişkisinin 1950’li yıllarda başladığını söyleyen Atilla Dorsay ise, yazarın Türk sinemasına önemli eserler kazandırdığını kaydetti.
Yorum Yazın