TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Evin içinde türbe

Bursa'da bir evin içinde bulunan Tezeren Dede Türbesi, Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor.
Evin içinde türbe

Fatih Sultan Mehmet zamanında lokman hekim olarak yaşadığına inanılan İvazpaşa Mahallesi'ndeki Tezeren Dede'nin türbesi, 1900'lü yılların başında bir aile tarafından yapılan evin içinde kaldı.

Özellikle Ramazan ayında şehir dışından çok sayıda kişinin akınına uğrayan türbeye gelen ziyaretçiler Tezeren Dede'nin kabri başında dua ederken, bazı kadınlar ise türbe içinde Kur'an-ı Kerim okuyor.

Bursa'da yaşayan Bahar Yılmaz, Ramazan ayının ilk günlerinde türbeleri ve camileri dolaştığını ifade ederek, "Buraya gelince içime huzur doluyor. Bursa'da Ramazan bir başka oluyor. Sanki bir bayram havası gibi huzurlu bir şekilde Ramazan'ı idrak ediyoruz. Tezeren Türbesi'ne defalarca geldim. Buraya gelince insan mutlu oluyor. Fatih Sultan Mehmet zamanında bitkisel ilaçlarla vatandaşlara ilaç veriyormuş ve ilaç verdiği insanlar çok çabuk iyileşiyormuş. Sanırım bundan dolayı 'Tezeren Dede' demişler" dedi.

Fatih Sultan Mehmet zamanında lokman hekim olarak yaşadığına inanılan Tezeren Dede’nin türbesi, 1900’lü yılların başında bir aile tarafından yapılan evin içinde kalmış. Soyadı kanunuyla birlikte "Tezeren" soyadını alan ailenin üyeleri, yaklaşık üç yıl önce boşaltılana kadar evde yaşamış. Günümüzde Tezeren Dede Türbesi'nin bakımını da bu evde doğan ve çocukluğuyla gençliği bu evde geçen aile üyelerinden Hayrettin Tezveren üstlenmiş durumda. Hayrettin Tezveren, "Dedem lokman hekimmiş. Buhara'dan buraya geldiği söyleniyor. Bu zatlar yaşadıkları dönemlerde insanlara rehberlik etmişler. Bu zatların ruhlarına dua edilerek Allah'a gönderilir. Mübarek aylarda türbeye çok fazla ilgi oluyor. Buraya gelen yüzlerce insan dualar ederek huzurla ayrılıyor" diye konuştu

Yorum Yazın