TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.966
  • Altın 2324.243
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Müftü Artan, 'Yaz dönemine denk geldiği için Ramazan'da bazı zorluklarla karşılaşıyoruz'

Burdur İl Müftüsü Osman Artan, çocukları küçük yaşta oruca alıştırmak için ebeveynlerin ödüllendirme ya da kolaylaştırıcı sistemler uygulaması gerektiğini söyledi.
Müftü Artan, 'Yaz dönemine denk geldiği için Ramazan'da bazı zorluklarla karşılaşıyoruz'

Küçük yaşta çocukların oruca teşvik edildiği zaman büyüdüklerinde de aynı ibadeti devam ettireceklerini belirten İl Müftüsü Osman Artan, “Küçük yaşta bu ibadetlerin alışkanlık haline gelmesi, büyüdükleri zaman onların bu ibadetlere devamını sağlar. Yaz dönemine denk geldiği için Ramazan'da bazı zorluklarla karşılaşıyoruz ancak çocukları oruca, namaza teşvik etmemiz lazımdır. Mesela orucu satın alma gibi veya orucu tuttuğu zaman kendisine ödül verme gibi değişik şekillerde oruca teşvik etmemiz lazımdır ki, küçük yaşta kazanmış olduğu güzelliği büyüdüğünde de devam ettirsin" dedi.

Bazen çocukların su içebildiklerini ifade eden Artan, "Onları görmemezlikten gelmek suretiyle çocukların oruca alışmalarını sağlamamız lazım. Hatta bazen biz şunu da tavsiye ediyoruz. Çok küçük çocuklar için söylüyoruz; günde iki sefer, üç sefer oruç tutma gibi mesela öğlene kadar bir oruç, öğleden sonra bir oruç gibi uygulamalarla onların bu duyguyu yaşamaları ve bu ibadete alışmaları sağlanabilir. Bu konuda annelerin babaların üzerine düşen görevler var çünkü bunlar bizim sorumluluğumuzdadır. Çocuklarımız bize Allah’ın bir emanetidir, bizim onlara ibadet konusunda her türlü rehberliği yapmamız lazımdır. 'Tekne orucu' denir, bazen babalarımız derlerdi ki, ‘Bugün orucunu ben satın alıyorum’ bu şekilde çocuklara teşvikler yapmak suretiyle ebeveynlerin bu ibadete alıştırmaları lazım” şeklinde konuştu.

Çocukların oruç tutma yaşı hakkında da bilgi veren Burdur Müftüsü Osman Artan, “İbadetlerde bir esas vardır. Ergenlik çağına gelme diyoruz. Ergenlik çağına geldikten sonra ibadet sorumluluğu başlıyor. Diyelim ki çocuk 5-6-7 yaşında, küçüklerimizi teşvik etmek bakımından bunları yapabiliriz ama yaş ilerledikçe oruç tutmalarını kesinlikle tavsiye etmemiz, ısrarcı olmamız lazımdır” diye konuştu.

Oruç tuttuğu zaman çok susayıp acıktığını söyleyen 9 yaşındaki Elif Arlı, “Oruç tuttum ama acıktım, biraz susadım. Annem çok sevindi. Babam da çok sevindi. Beni lunaparka götürdüler. Oruç tutunca sevap kazandığımı biliyorum” diye konuştu.

Yorum Yazın