TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

6 ay ömür biçilen öğretmen hayata tutundu

Yumurtalık kanseri nedeniyle 2 defa ameliyat edilen ve karnındaki 20 ile 30 santimetre çapında tümörü cesaret edemeyip alamayan doktorların 'Hazırlıklarını yap, 6 ay ömrün kaldı' dedikleri Mehtap Sağlam’ın tümörü Adana’da yapılan operasyonla alındı ve 'Sıcak Kemoterapi' yöntemiyle yeniden hayata tutundu. Doktorlar, bu yöntemle yapılan tedavi sonrasında Sağlam’ın ömrünün 10 kat daha uzayacağını öngörüyor.
6 ay ömür biçilen öğretmen hayata tutundu
ADANA / İHA - Doktorlar, bu yöntemle yapılan tedavi sonrasında Sağlam’ın ömrünün 10 kat daha uzayacağını öngörüyor.

“17 YILDIR YAPTIĞI ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKMAK ZORUNDA KALDI”
2011 yılında karın ağrısı nedeniyle kendisine yumurtalık kanseri teşhisi konan Mehtap Sağlam (41), yapılan ilk ameliyatın ardından yeniden rahatsızlandı. Ameliyattan 8 ay sonra karnında 20 ile 30 santimetre çapında tümör oluştuğunu öğrenen Sağlam, 17 yıldır severek sürdürdüğü öğretmenlik mesleğinden malulen emekli olmak zorunda kaldı. Yapılan 2. ameliyatın ardından iyi olacağını düşünen Sağlam’ın kanser hücreleri ilerlemeye başladı.

“YA EZANI BİR KERE DAHA DUYARIM YA CENAZE NAMAZIM KILINIR”
Gittiği tüm sağlık merkezlerinde umut aradığını dile getiren Mehtap Sağlam, gittiği tüm doktorların “Artık ömrün bitti, son hazırlığını yap” dediğini anlattı. Bu duruma çok üzüldüğünü ifade eden Sağlam, “Hiç mi çaresi yok, hiçbir doktor tedavi edemez mi” diye arayışa girdiklerini ancak doktorların cesaret edemeyip “Ben yapamam” dediğini söyledi. Hemşirelik yapan kardeşinin, “Bir doktor bulduk, gözü kara” demesiyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne geldiğini anlatan Sağlam, “Ya bu saatten sonra Merkez Camii’den ezanı bir kere daha duyarım ya da musalla taşında cenaze namazım kılınır, ben artık doktoruma tabiyim” dedikten sonra ameliyat masasına yattı.

“AYAKLARIMLA KAVİSLER ÇİZERDİM AĞRIM KESİLSİN DİYE”
Başarılı geçen ameliyatın ardından kendini iyi hissettiğini belirten Mehtap Sağlam, yaşadığı duyguları şöyle dile getirdi:
“Mesleğimin en verimli, en kıvama gelmiş dönemindeyken hastalığım yüzünden ‘Emekli ol’ dediler. En büyük hayat damarlarımdan biri kopmuş gibi bir gidişata girdim. Bu ameliyatı oldum, iyi ki bu doktorlarım varmış. Onlara sahip çıkılsın, onların önü açılsın. Bizim gibi hastalar karamsarlığa kapılmasın. Onlar bir çare bulsun. Ameliyattan çıktıktan 4 gün geçmesine rağmen yürüyebiliyorum ve bir şeyler yiyip içebiliyorum. Ameliyattan önce çok acılar çektim. Ayaklarımla kavisler çizerdim ağrım kesilsin diye. Morfin kullanmak zorunda kalmıştım. Cem Bey, Özgül Bey bana çok yardımcı oldu. Onlar gibi insanlar az bulunur gerçekten.”

SAĞLAM’IN ÖMRÜNÜN 10 KAT UZAYACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
Mehtap Sağlam’ın ameliyatına giren doktorlardan Uzm. Dr. Özgül Düzgün ise hastanın durumunun şuan iyi olduğunu ve Pazartesiye kadar taburcu etmeyi düşündüklerini söyledi. Sıcak kemoterapi yönteminin, kemoterapideki ilaçların sistematik dolaşıma verilmeden, bölgesel olarak özel pompayla karın içine verildiğini anlatan Düzgün, 41,5-42 derecelerde ısıtılarak verilen bir ilaç olduğunu belirtti. Tedavide saç dökülmesi gibi yan etkilerin de oluşmadığını dile getiren Düzgün, normal şartlar altında bu hastalardan beklenen yaşam ömürlerinin 1 yılı aşmadığını ifade etti. Büyük merkezlerde uygulanan çalışmalarda sıcak kemoterapi yönteminin hastanın ömrünü 10 kat daha uzattığını vurgulayan Uzm. Dr. Özgül Düzgün, Mehtap Sağlam’ın da ömrünün 10 kat uzayacağını öngördüklerini belirtti.
Yorum Yazın