TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Sağlık

95 yaşındaki hastaya bay-pass ameliyatı

Erzincan'da doktorlar Türkiye'de bir ilke imza atarak, 95 yaşında üç damarında ciddi darlık bulunan hastanın çalışan kalbi üzerine açık kalp ameliyatı yaptı.
95 yaşındaki hastaya bay-pass ameliyatı
Cansu Türkmenlio - ERZİNCAN / İHA - Erzincan'da 3 damarında ciddi darlık bulunan 95 yaşındaki hastaya by-pass yapıldı. Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kalp Damar Cerrahi Yrd. Doç. Dr. Oruç Alper Onk ve Kalp Damar Cerrahi Uzm. Dr. Ümit Kahraman'ın birlikte gerçekleştirdiği ameliyatla kalp yetmezliğinin yanı sıra böbrek yetmezliği ve akciğer rahatsızlığı olan 95 yaşındaki Ahmet Eser sağlığına kavuşturuldu. Doç. Dr. Onk, Ahmet Eser'in Türkiye'deki en yaşlı by-pass ameliyatı olmuş vaka olabileceğine işaret ederek şu bilgileri verdi:

"Ameliyat riskliydi ancak amcada genel performansı iyiydi. İnandığımız için kendisini by-pass ameliyatına aldık. İleri yaşlardaki hastalarda kalp, akciğer makinesi ile yaptığımız ameliyatların bazı olumsuz etkileri olabiliyor, özellikle akciğer ve böbrek problemi olan hastalarda. Onun için Ahmet Amca'nın kalbini durdurmadan çalışan kalp üzerinde ameliyatı yaptık. Ahmet Amca kalbini yeniledi.

Literatürünü ayrıntılı bir şekilde araştırmadık ama tahminimizce Ahmet Amca Türkiye'deki en yaşlı by-pass ameliyatı olmuş hasta olabilir. Şu ana kadarki araştırmalarımda en yaşlısını 93 gördük."

95 yaşındaki Ahmet Eser, ameliyatını gerçekleştirip kendisini hayata bağlayan doktorlara minnettar olduğunu belirterek, yeniden yaşama tutunduğunu ifade etti.

Ahmet Eser'e refakatçilik yapan oğlu ise, "Yaşlı olduğu için bu derece başarılı bir ameliyat geçirebileceğini tahmin etmiyordum. Hatta ameliyattan kalkamayacağını söylediler. Doktorları tebrik ediyorum" dedi.
Yorum Yazın