TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

95’lik nineye hayat operasyonu

95 yaşındaki Zeliha Şenateş, kasık bölgesindeki bir damardan girilerek yapılan kapalı operasyonla yapay kalp kapağı takıldı
95’lik nineye hayat operasyonu
DİYARBAKIR / İHA - Kalp kapağında ileri düzeyde darlık bulunan ve tedavi için gittiği hastanelerin açık kalp ameliyatı gerektiği ancak ileri yaşı nedeniyle bu operasyonun riskli olduğunu ve yapamayacaklarını söylemeleri üzerine Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi’ne başvuran 95 yaşındaki Zeliha Şenateş, burada kasık bölgesindeki bir damardan girilerek yapılan kapalı operasyonla yapay kalp kapağı takıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Habib Çil ve Doç. Dr. M. Ali Elbey yaptıkları ortak açıklamada, uyguladıkları bu kapalı yöntem operasyonun açık kalp ameliyatı çok riskli olan hastalarda yeni bir seçenek olarak uygulandığını söyledi.

“HER HASTAYA AÇIK KALP AMELİYATI İLE KAPAK DEĞİŞİMİ YAPILAMAZ”
95 yaşındaki Zeliha Şenateş’e bu operasyonu yapmadan önce birçok tetkik yaptıklarını ve hastanın bu operasyondan yarar görüp görmeyeceğini analiz ettiklerini belirten Doç. Dr. Habib Çil, “Biz hekimler her hastanın yaşı ne olursa olsun kaliteli ve mümkün olan en uzun hayatı sürmeyi hak ettiğini düşünürüz. Bazen halk arasında yaşayacağı kadar yaşamış bu yaştan sonra ameliyata ne gerek var tarzında bir görüşle karşılaşıyoruz. Hatta bu bazen tıp camiasında da tartışma konusu olur. Ancak bizler hastanın fayda göreceği her operasyonu yapmak durumundayız, çünkü yaşam hakkı kutsaldır. Bu hastamızda da uzun bir inceleme sürecinin ardından bu operasyonun çok faydalı olacağı kanaatine vardık. Bildiğimiz kadarıyla ülkemizde bu yaştaki bir hastaya ilk kez böyle bir operasyon yapıldı. Sonuçta hastamızın oldukça fayda gördüğünü görmek bizi de çok mutlu etti” dedi.

“RİSKİ YÜKSEK BİR OPERASYON”
Doç. Dr. Habip Çil, riski yüksek ve zor operasyonu şöyle anlattı:
“Bir çok hastaya çeşitli nedenlerle açık kalp ameliyatı ile aort kapak değişimi operasyonu yapılamıyor. Maalesef bu hastaların kalp kapağı değişmediği müddetçe normal bir yaşam sürmeleri mümkün olmadığı gibi kendi günlük ihtiyaçlarını yardımsız sürdürmeleri de güçleşiyor. Dolayısıyla bu hastalar için yaptığımız bu operasyon hayati önem arz ediyor.”

“3 YILDAN BERİ KAPALI YÖNTEMLE AMELİYAT YAPIYORUZ”
Merkezlerinde kapalı yöntemle kalp kapağı değişiminin 3 yıldan beri başarı ile uygulandığını ifade eden Dr. Çil, “Bu açıdan yaptığımız bu kapalı operasyonlar Diyarbakır ve çevre illerdeki hastalarımız için çok önemlidir” diye konuştu.
95 yaşındaki hasta Zeliha Şenateş ise, “1 yıldır nefes darlığı ve halsizlik şikâyetim vardı. Bana kalp kapağımın kireçlendiğini ve değişmesi gerektiğini söylediler. Ancak gittiğim bütün doktorlar ameliyatı kaldıramayacağımı ve bu şekilde idare etmek zorunda olduğumu söylediler. En son gittiğimiz bir doktor ise kapalı yöntemle ameliyat olduğunu ve bununda Dicle Üniversitesi Hastanelerinde yapıldığını söyledi. Buraya geldim. Hiçbir zorluk çekmeden ameliyat oldum. Ameliyattan sonra da çok rahatladım. Artık kendi ihtiyaçlarımı kendim görüyorum. Allah devletimizden ve doktorlarımızdan razı olsun” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın