TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.153
  • Altın 2294.427
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Damar tıkanıklıklarında ameliyatsız tedaviler

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, kalp dışındaki damar tıkanıklıklarında uygulanan ameliyatsız tedavilerle ilgili bilgilendirici bir açıklama yaptı.
Damar tıkanıklıklarında ameliyatsız tedaviler
İHA - Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, halk tarafından kalp damarı tıkanıklıklarında damar açma işlemleri iyi bilindiğini anlattı.

Kalp dışındaki bacak, kol, beyin, iç organ damarlarında da darlıklar ve tıkanıklıklar oluşabilmekte ve bunlar girişimsel radyologlar tarafından ameliyatsız olarak tedavi edilebildiğini anlatan Küçükay, “Anjiyoplasti ya da stent cerrahi işleme gerek kalmaksızın tıkalı veya daralmış damarları balon kateter ile genişletme (anjiyoplasti) ve özel protezi (stent) damar içine yerleştirerek damarları açma yöntemidir. Niçin Yapılır? Damarda tıkanma ve daralma varsa yapılır. En sık tıkanıklık yapan hastalık ise ateroskleroz (damar sertliği)’dur. Bu hastalıkta damar iç yüzeyinde plak adı verilen yağ birikimleri oluşur. Damardaki tıkanıklıklar organlara yeteri kadar oksijen ve besleyici maddelerin gitmemesine neden olur. Damarda genişletme işlemi yapıldığında organlara yeteri kadar kan gideceğinden şikayetler yok olacak veya azalacaktır. Özellikle şeker hastalığına ve damar problemine sahip hastalarda ampütasyon dediğimiz kol veya bacağın kesilme işleminden önce kesinlikle girişimsel radyolojik damar açma tedavi yöntemleri denenmelidir. Nasıl Yapılır? Daha önce anjiyografi işlemi yapılır. Anjiyoplasti kateteri tıkalı veya daralmış damara yerleştirilir. Balon şişirilerek tıkalı damar açılır. Yeterli açıklık oluşmamışsa, genişletme işlemi sırasında damarda bazı komplikasyonlar gelişmişse damarın devamlı açık kalmasını sağlayan stent tıkanıklık seviyesine yerleştirilir. Bazı durumlarda damarın açıklığının anjiyoplasti işlemi ile sağlanamayacağı düşünülüyorsa önce anjiyoplasti sonra stent yerleştirme işlemi ya da üzerine yüklenmiş balonu şişirilerek yerleştirilen özel stentler kullanılır” diye belirtti.

Yeni güncel tedaviler arasında ilaç kaplı balonlar, ilaç kaplı stentler ve ince tıraşlama motorlarının da yer aldığını anlatan Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, şunları aktardı;
“Hastalar işlem sonrasında hemen günlük aktivitelerine dönebilmektedirler. Nereye başvurmalıyız? Kalp dışındaki damarlarda problemler ve bunlara ait şikayetler mevcutsa, ameliyatsız tedavi seçenekleri için ESOGÜ Hastanesi Girişimsel Radyoloji Polikliniği’ne başvurulabilir.”
Yorum Yazın