TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.096
  • BIST 100 9129.19
  • Sağlık

Engellilerin sürdürülebilir spor eğitiminde dev adım

Gazi Üniversitesinin ortaklığında hazırlanan ve Ankara Kalkınma Ajansının Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programınca desteklenen Öncü Ankara: Entegre Engelli Sporcu Destek Birimi” projesi yoğun ilgiyle başladı.
Engellilerin sürdürülebilir spor eğitiminde dev adım
ANKARA / İHA - Geçen yıl yine Ankara Kalkınma Ajansınca desteklenen ve Mart 2013 döneminde başarılı bir şekilde tamamlanan “Ankara Engel Tanımaz” projesinin daha kapsamlı ve sistematik bir altyapı çerçevesinde genişletilmesini amaçlayan Öncü Ankara: Entegre Engelli Sporcu Destek Birimi projesi kapsamında değişik branşlarda engelli bireylere birebir ön beceri eğitimi verilmeye başlandı.

Projenin koordinatörlüğünü Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güçlü Yavuzcan'ın yaptığı proje tesisinin inşaatı Ekim 2014'te başlamış ve Mayıs 2015 başında hizmete geçirilmiştir. Entegre Engelli Sporcu Destek Biriminde 13 spor branşında engelli bireylere randevu sistemine dayalı olarak özel eğitim almış uzman antrenörler eşliğinde birebir spor becerisi eğitimi verilmeye başlandı. Türkiye’de ilk kez uygulamaya aktarılacak bu birim sayesinde engelli bireylerin tümüne engel durumlarının özgünlüğüne bağlı olarak özel hazırlanmış salonlarda birebir ön beceri eğitimi sunulması ve böylelikle dezavantajlarından yapmak istedikleri spora ilişkin risk faktörlerinin en aza indirilerek, engellilerin profesyonel spor yaşamlarına sistematik bir temel çerçevesinde adapte edilmesi amaçlanıyor.

Basketbol, Voleybol, Badminton, Tenis, Masa Tenisi, Satranç, Okçuluk, Taekwondo, Judo, Cimnastik, Yüzme, Bilardo ve Temel Spor Eğitimi branşları için özel düzenlenen beceri salonlarında uzman antrenörlere ilave olarak özel eğitim uzmanı, fizyoterapist ve psikolog eşliğinde başlayan eğitimlerin ilk ayında başvuru sayısı 200'e yaklaştı.

Bu yeni sistem engelli aileleri tarafından çok büyük bir ilgi ve memnuniyetle karşılandığını bildiren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Güçlü Yavuzcan projeyle ilgili olarak şu bilgiyi verdi:
" Engelli bireye özgü hazırlanacak spor programlarının engelli bireylerin engel durumları göz önüne alınarak onların ihtiyaçlarına dayalı ve özel olarak hazırlanması gerekmektedir. Engelli bireylerin topluma entegrasyonuna yönelik yapılan araştırmalar özel gereksinimi olan bireyler için uyarlanmış spor uygulamalarının hedeflerinin; algısal motor fonksiyonları geliştirdiğini, sosyalleşme, arkadaşlık kurabilme, kabul edilme, olumlu benlik gelişimine katkı sağladığını göstermektedir. İyi planlanmış bir spor programı ile yetersizliği olan bireylerin sadece motor gelişimini değil, duyusal ve bilişsel alanlarda da gelişimini destekleyeceği ve normal gelişim gösteren bireyler kadar başarı elde edebilecekleri bilinmektedir. Evrensel insan haklarının da bir gereği olarak özel gereksinimi olan bireylerin toplumsal hayata uyumu günümüz dünyasında vurgu yapılan konulardan biridir. Engelli bireylerde olumlu benlik kavramı, sosyal yeterlilik, motor becerilerde gelişim, fiziksel ve motor uygunluk, serbest zaman becerileri, gerilimi giderme, oyun becerileri ve yaratıcı ifadeleri geliştirmeyi amaçlayan uygulamalara ve bu konularda toplumsal farkındalılık oluşturmaya dayalı çalışmalar ülkemizde de son yıllarda hız kazanmıştır. Bu balgamda Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yürütücülüğünde tamamlanan ‘Ankara Engel Tanımaz’ projesi ile değişik branşlardaki spor antrenörlerine düzenlenen özel eğitim programı ile “Engelliler Spor Eğitimciliği” sertifikası verilmiş ve 10 branşta yapılan pilot çalışma ile 175 engelliye spor eğitimi verilmiştir. Ankara ili merkez ilçelerinde yaşayan engelli çocuk ve gençlerin değişik spor branşlarına yönlendirilerek ruhsal ve bedensel tedavilerine katkı sağlanmış ve sosyal hayata uyum sağlamalarına yardımcı olunmuştur."

‘Öncü Ankara: Entegre Engelli Sporcu Destek Birimi’ projesi ile Ankara Engel Tanımaz projesi ile sağlanan katkının daha kalıcı ve sistematik şekilde düzenlenecek altyapı ile sürdürülmesi planladıklarını bildiren Proje Koordinatörü Yavuzcan açıklamalarına şöyle devam etti;" Bu amaçla, engellilerin spor eğitiminde Türkiye’de ilk kez uygulanacak “ön beceri eğitim merkezinin” kurulması ve değişik branşlarda engellilere uygulanacak bireysel eğitim programlarının ilk etabında söz konusu eğitim merkezinde randevu sistemine dayalı olarak birebir eğitim verilmesi planlanmaktadır. Proje, bu çerçevede Kalkınma Ajansı Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programının birinci ve üçüncü öncelikleri ile doğrudan ilişkilendirilmektedir. Projenin hedef grupları Ankara ve çevresinde yasayan ve her türlü engel düzeyine sahip çocuk ve gençler ile aileleridir. Proje kapsamında bedensel engelli, işitme engelli, görme engelli ve özel engelli gruplarına dahil olan çocuk ve gençlere hizmet verilmesi öngörülmektedir. Bu çerçevede, proje ekibi ve projenin uzmanları söz konusu çocuk ve gençler ile engel grubu ve sağlık raporuna bağlı olarak bireysel ön beceri eğitim programlarını oluşturacaklar ve merkezde birebir yapılacak pilot çalışmalarla söz konusu programı uygulayacaklardır. Pilot çalışmalar 150'şer kişilik iki grup halinde toplam 300 engelli çocuk ve genç ile yapılacaktır. Yapılacak olan pilot çalışmalar daha önce Ankara Engel Tanımaz projesi kapsamında sertifikalandırılan 41 antrenöre ilave olarak Judo, Masa Tenisi, Badminton, Bilardo, Jimnastik, Satranç, Okçuluk, Tenis, Basketbol ve Voleybol alanlarında revize edilen yeni programlar çerçevesinde sertifikalandırılacak antrenörler eşliğinde ve özel eğitim salonlarında birebir uygulamalar şeklinde olacaktır. Söz konusu dallarda faaliyet gösterecek beceri salonlarına ilave olarak engelli bireylerin motor becerilerinin ölçülüp değerlendirileceği bir temel beceri eğitim salonu da faaliyet gösterecektir. Ayrıca, söz konusu merkezde ihtiyaç duyulan ilave uzmanlıklar da (özel eğitim uzmanı, psikolog, psikolojik rehberlik ve danışma uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist) bütünleşik olarak yer alacaktır."
Yorum Yazın