• Sağlık

Geçen yılın en şanslısı Patma 2015'i karşılıyor

Geçtiğimiz yılbaşı gecesini ölümle yaşam arasında geçiren, 2014’ün ikinci gününde çiçeği burnunda damat kardeşi Yusup’tan (24) alınan karaciğer parçasının nakledilmesiyle ikinci hayata başlayan Türkmen Patma Dovranova (26), 2014’ün en büyük ikramiyesi bize çıktı. 2015 daha güzel olacak, hepimiz çok mutlu ve sağlıklıyız dedi.
Geçen yılın en şanslısı Patma 2015'i karşılıyor
İZMİR / İHA - 2014’ün ikinci günü yeni evlenen kardeşi 24 yaşındaki Yusup’tan alınan karaciğer parçasıyla hayata yeniden ‘merhaba’ 24 yaşındaki Türkmen Patma, “Doğum tarihim 2 Ocak 2014. Kardeşimin en güzel huyları bana geçtiği. Bir yılda ikimizin de hayatı çok değişti, güzelleşti. Ben yeniden üniversite sınavına girip istediğim bölümü kazandım, Yusup baba oldu, kızı Cennet dünyaya geldi. 2014’ün en büyük ikramiyesi bize çıktı. 2015 daha güzel olacak, hepimiz çok mutlu ve sağlıklıyız” diye konuştu.

SİROZ TANISIYLA YIKILMIŞTI
Türkmenistan’ın Köytendağ Şehri’nde doğan Patma Dovranova 2010 yılında üniversite eğitimi için Türkiye’ye geldi. Önce Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde okumaya hak kazanan Patma, bir yıl sonra hem üniversite hem bölüm değiştirdi. Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü’nü kazanan Patma, ekonomik nedenlerle okulunu dondurdu. Geçen yıl tekrar üniversite başlayan Patma’nın karşısına bu kez sağlık sorunları çıktı. 2008’de Hepatit A tanısıyla tedavi görüp iyileşen, daha sonra ise Hepatit B tanısı koyulan buna karşın mevsimsel soğuk algınlığı dışında sağlık şikayeti olmayan genç kız yorgunluk, halsizlik, ayaklarda şişme, karında sıvı toplanması gibi anlam veremediği belirtiler ortaya çıkınca hastaneye başvurdu. Aralık 2013’te Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’ne yatan Patma’ya siroz tanısı koyuldu ve acil karaciğer nakil olması gerektiği, zamanın aleyhine işlediği söylendi. Patma nakil için 16 Aralık 2013 günü İzmir Kent Hastanesi’ne sevk edildi. Sağlık durumu iyice kötüleşen Patma’ya İstanbul Üniversitesi’nde elektrik elektronik mühendisliğinde okuyan öğrenci kardeşi Yusup donör oldu. Nişanlısı Aziza ile 8 Aralık’ta Türkmenistan’da dünya evine giren Yusup, bir haftalık evliyken balayını yarıda kesip eşiyle birlikte İzmir’e geldi. Yusup’un Patma’ya uygun donör olduğu saptandı, abla-kardeş 2 Ocak 2014 günü operasyona alındı. Doç. Dr. Murat Kılıç ve Doç. Dr. Murat Zeytunlu başkanlığındaki Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan ekip tarafından Yusup’tan alınan karaciğer parçası, abla Patma’ya nakledildi.

PATMA’YI TÜM TÜRKİYE TANIMIŞTI
Patma’yı bu nakil sonrası tüm Türkiye tanımıştı. Çünkü Patma sık sık grip oluyor diye SGK’nın yabancı öğrencilere sağladığı sağlık sigortasını 2013-2014 öğretim yılı başında yaptırmış ve bu sayede cebinden tek kuruş harcamadan karaciğer nakli olmuştu. O yıla kadar parasızlık nedeniyle yaptıramadığı sağlık sigortasını yaptırıp yıllık 700 lira ödeyen Patma’nın, “Türkmen öğrenciye, hayat piyangosu” başlıklı gazete ve televizyon haberleriyle hikayesini duymayan kalmamıştı. Bir yılı geride bırakan, “2 Ocak 2015’te yeni hayatımın ilk yılını dolduruyorum” diyen Türkmen öğrenci, yeni yıla girerken değişen yaşamını anlattı.

“SİGORTAM OLMASAYDI ŞİMDİYE ÖLMÜŞTÜM”
Yaptırdığı yabancı öğrenci sigortasıyla hayatının kurtulduğunu hatırlatarak söze başlayan Patma Dovranova, şöyle konuştu: “ Türkiye’de okuyan yabancı öğrenci olarak SGK’nın sağladığı sağlık sigortası, hayatımı değiştirdi. Eğer bu sigortam olmasaydı şimdiye ölmüştüm. Çünkü ülkemde bu ameliyatlar yapılmıyor, aile olarak bu ameliyatların masrafını karşılayacak gücümüz de yok, yani nakil olamazdım. Hem sigorta hem de kardeşimin sayesinde de yeni bir hayata başladım. 2 Ocak 2015 benim ikinci hayatımda bir yılı bitirdiğim tarih. Bu bir yılda hayatımız çok olumlu şekilde değişti, güzellikler oldu. Öncelikle ailemize yeni bir fert katıldı. Bana karaciğer verdiğinde çok yeni evli olan Yusup’un Cennet adını verdiği kızı dünyaya geldi. Ben yeniden üniversite sınavına girdim ve bana ağır gelen tarih bölümünü bırakıp yine Sakarya Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi’ni kazandım. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. Karaciğer naklinden sonra karakterim de değişti. Yusup’un en güzel huyları bana geçti. Çok kararsız biriydim, artık kardeşim gibi ne istediğimi biliyor ve karar veriyorum. Çok pozitif oldum, karamsarlıktan kurtuldum. Kardeşim çok yakışıklı, nakil öncesi simsiyah bir kızdım. Şimdi güzelleştim, kardeşimin güzelliği de geçti. Çok mutluyuz.”

Ablası Patma’ya can aşısı olduktan sonra her şeyin çok daha iyi gittiğini belirten Yusup Dovranova da, “Kızım dünyaya geldi. 2014 Patma’ya yeni bir hayat getirirken bana da bir evlat getirdi. Baba olmanın keyfini sürüyorum” dedi.
Yorum Yazın