TİC Holding Header
  • USD 32.388
  • EUR 34.981
  • Altın 2331.671
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Giresun'da ilk defa Lamaze Yöntemi ile doğum yaptırıldı

Giresun'un Bulancak Devlet Hastanesi'nde Lamaze Yöntemi ile ilk defa normal doğum yaptırıldı.
Giresun'da ilk defa Lamaze Yöntemi ile doğum yaptırıldı
Sultan Gedik - İsmini ise tekniği geliştiren Doktor Fernand Lamaze’den alan yöntem ile annenin doğum hakkında bilgilendirilmesi, eğitilmesi, doğum sırasında anneye moral destek verilmesi, nefes egzersizleri ile rahatlama ve gevşeme gibi teknikler öğretildi.

Aynı hastanede hemşire olarak görev yapan Gülsüm Çetin Şenel bu yöntemle sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Opr. Dr. Ayşegül Atalay, “Lamaze Felsefesi uygulanarak gerçekleştirilen doğum eyleminde anne adayı ile 9 aylık bir süreçte, gebenin gebelik süresinde bilgilenerek doğum aşamasına gelmesini, doğumun zamanında, bilinçli ve kendine güvenen biri olmasını ve bu sayede aktif olarak doğuma katılan bir anne olması için eğitime alındı. Doğumun doğal olarak güvenle, mutlulukla yaşanmasının sağlanması hedeflendi, korku ve endişeleri gidermeye çalışıldı. Doğum öncesi solunum egzersizleri, fiziksel egzersizler, gevşeme hareketleri yapması sağlandı. Kasılmalar esnasında ağrıyla baş etme yöntemleri, ilginin başka yönlere çekilebilme yöntemleri ve hayal kurmanın önemi anlatıldı. Gebenin kendini güvende hissedeceği ortam sağlandı. (yürüme, pozisyon değiştirme, hareket etme) Gerekmedikçe tıbbi müdahale yapılmadı. Sancı odasında sevdikleri ile buluşması sağlandı. Yarı oturur diz üzerinde oturma, çömelme hareketleri yaptırıldı. Ağrılarda masaj teknikleri yapıldı. Solunum ve nefes egzersizlerinin doğru yapılması sağlandı. Ikınma hareketleri yaptırıldı” dedi.

DİNLENDİRİCİ VE HUZUR VERİCİ MÜZİKLER DİNLETİLDİ
Hastanın bulunduğu zemine gerektiğinde oturabileceği minderler konulduğunu vurgulayan Atalay, “Odanın loş olması sağlandı. Mumlarla aydınlatma yapıldı. Dinlendirici, huzur verici müzikler ile ağrıların geçmesi sağlandı. Gebenin yanından ayrılmayarak güven verici yönlendirmelerde bulunarak, doğum sürecine geçildi. Doğum sonrası anne ve bebeğin ilk buluşması sağlandı. Tensel temas ve bağrına basma gerçekleştirildi. İlk doğumunu gerçekleştiren annenin bebeği ile ilk buluşması izin alınarak fotoğraflandırıldı ve hastaya albüm hazırlanarak teslim edildi’’ ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın