• Sağlık

Güneşte dikkatsizlik kör edebilir

Sıcak yaz aylarında olduğumuz için uzmanlar güneşle ilgili ciddi uyarılarda bulunuyor. Tatile gidenlerin, uzun süre güneşe çıkanların veya güneşte çalışmak zorunda kalanların bazı şekilde güneşten korunması gerektiği bildiriliyor.
Güneşte dikkatsizlik kör edebilir
Murat Akyol - Güneşten gelen ultraviole ve infrared - kızıl ötesi ışınlarının insan cildine ve gözlere zarar verdiği biliniyor. Bu anlamda güneşe uzun süre bakma gözlerde kalıcı görme kaybına neden oluyor. Kısa süreliğine güneşe baktığınızda gözlerinizde oluşan rahatsızlığı hissediyorsunuz. Bunu devam ettirmek kötü sonuçlara yol açıyor.



Güneşin farklı zararlarıda bulunuyor

Fazla güneş sonucu yanıklar meydana gelebiliyor. Bunun dışında güneşin vücutta D vitamini eksikliğinin giderilmesi, kemik sağlığının gelişmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi faydaları olsada çeşitli zararlarıda bulunuyor. Sıcak havalarda güneşte uzun süre kalındığında kişide halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, çalışma isteğinde azalma, kas krampları ve bayılma görülebiliyor. Ayrıca güneşin şiddetli ısı etkisine bağlı olarak güneş çarpması, ani şuur kaybı, felç, kalp krizi ve ölüm gibi ciddi durumlarda beklenen sonuçlar arasında.



Güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunabiliriz

Mümkün olduğunca gölgede durulması önerilsede ağaçlar, şemsiye ya da güneşlik tam anlamıyla koruma sağlamıyor. Güneş gözlüğü gözlerde oluşacak hasarı büyük oranda koruyor. Yaz aylarda daha çok kısa kollu tişört veya şort gibi kıyafetler tercih edilsede sıkı dokunmuş bol ve uzun kollu giysiler öneriliyor. Güneş kremi kullanılıp saatlerce güneşte kalmak uzmanlarca kesinlikle önerilmiyor. Ultraviole ışınlarının en güçlü olduğu saatler 10:00-16:00 saatleri arasında. Özellikle yaz aylarında bu zaman aralığında mümkünse güneşe çıkılmaması daha çok gölgede veya kapalı bir alanda kalınması öneriliyor.
Yorum Yazın