TİC Holding Header
  • USD 32.334
  • EUR 35.091
  • Altın 2298.61
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Japon uzmanlar ışık altında virüsü tespit edebilen maske geliştirdi

Japon uzmanlar, ultraviyole ışık altında Covid-19’u tespit edebilen yüz maskesi geliştirdi.
 Japon uzmanlar ışık altında virüsü tespit edebilen maske geliştirdi
Japonya’daki Kyoto Eyalet Üniversitesi’ndeki uzmanlar, Covid-19 test sürecinde önemli bir buluşa imza attı. Yasuhiro Tsukamoto liderliğindeki ekip, vücuttaki yabancı oluşumları nötralize eden antikor veya proteinler üretebilen deve kuşu yumurtalarından yararlanarak Covid-19’u teşhis edebilen yüz maskesi geliştirdi.
Dişi devekuşlarına korona virüsün aktif ve tehdit edici olmayan bir formunu enjekte eden ekip, kuşların yumurtalarından yüksek miktarda antikoru çıkarmayı başardı. Geliştirdikleri özel filtreyi yüz maskesine ekleyen uzmanlar, deve kuşu yumurtalarından elde edilen Covid-19 antikorlarını maskenin üzerine püskürterek buluşun etkinliğini test etti. Ultraviyole ışık altında maskenin virüse tepki vermesini sağlamayı başaran ekip, maskeyi kullanan kişinin virüs ile temaslı olması halinde maskenin parlayarak pozitif sonuca işaret ettiğini bildirdi. Covid-19 ile enfekte olmuş 32 denek ile yapılan ve 10 gün süren deneme sürecinde de maskenin virüsü teşhis etmeyi başardığı bildirildi.
Gelecek yıl kullanıma sunulabilir
Maskenin, hükümet onayı almasının ardından gelecek yıl kullanıma sunulması hedefleniyor. Herkes tarafından ulaşılabilir hale gelmesi durumunda maskenin Covid-19 test sürecinde çığır açabileceği ifade ediliyor.
(Burak Ersoy-İHA)