TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.98
  • Altın 2324.358
  • BIST 100 9129.19
  • Sağlık

Kalp cerrahları Formula 1 yarışından ilham aldı

Bursa'daki özel bir hastanenin Kalp Cerrahi Uzmanı Dr. Tamer Turan ve ekibi, Formula 1’de yarış arabalarının en kısa sürede güvenli bakım uygulaması olan PitStop’dan ilham aldı.
Kalp cerrahları Formula 1 yarışından ilham aldı
BURSA / İHA - FastTrack ismi verilen 'hızlandırılmış iyileştirme uygulamaları' ile kalp ameliyat süresi 4 saatten 1 saate, 3 günlük yoğun bakım süresi 1 güne, hastanın taburculuk süresi ise 10 günden 4 güne indi.

Formula 1 yarışlarındaki Pit Stop uygulamaları, kalp ameliyatları sürecine ilham kaynağı oldu. Bursa'daki özel bir hastanedeki kalp ve damar cerrahisi uzmanları, Formula 1’de, aracın yakıt alımından onarımına dek birçok önemli noktanın hızlı bir şekilde uygulanmasını hedefleyen PitStop’tan yola çıkarak ameliyat sürecini yeniden gözden geçirdi. Hastanın ameliyathaneye gelişinden çıkışına kadar tüm kuralları yeniden düzenleyen doktorlar, FastTrack ismi verilen 'hızlandırılmış iyileştirme uygulamaları' ile kalp ameliyat süresini 4 saatten 1 saate, 3 günlük yoğun bakım süresini 1 güne, hastanın taburculuk süresi ise 10 günden 4 güne indirdi. Bu yöntemin en büyük avantajı ise, ameliyat süresi 1 saate indiği için kalp durdurulmadan ameliyat edilebiliyor. Böylece ameliyata bağlı birçok risk de düşüyor.

En kısa süreli ve en güvenli cerrahinin, tüm alanlarda olduğu gibi kalp cerrahisinde de altın kural olduğunu söyleyen KVC uzmanı Dr. Tamer Turan bu yöntemi şöyle açıkladı:
"Kalp ameliyatlarında cerrahi ekip, zamanla yarışır. En kısa zamanda, hasta için en doğru ve güvenli yöntemi uygulayarak sağlığına kavuşturulmasını hedeflenir. İşte Formula 1 felsefesi bizler için esin kaynağı oldu ve pit stop mantığı ile tüm süreçleri hasta güvenliğini ön planda tutacak ve en kısa sürede sonuçlanacak şekilde tek tek değerlendirerek akıcı bir uygulama planı içinde hayata geçirdik. Operasyon ve izleyen süreçlerde ki tüm zaman noktalarını değerlendirdik, iş bölümünü ve yeniden ayarlanmış, güncel cerrahi ve bakım tekniklerini geliştirdik. Böylece operasyon süreleri 1 saatin altına, yoğun bakım sürecini 1 güne, hastane kalış süresi ise 3 güne indirilerek hızlı iyileşme ve mükemmel geri kazanım sağladık”

4 GÜNDE TABURCU OLUYORLAR
Dr. Tamer Turan, "Fasttrack yöntemi özellikle koroner by-pass cerrahisinde uygulanan bir protokol. Bu yöntemle anestezi süresi, ameliyat süresi ve yoğun bakımda kalış süreleri önemli ölçüde kısalıyor. Hastanın iyileşmesi daha hızlı oluyor ve hasta günlük aktivitesine hemen dönebiliyor. Dolayısıyla; bu yöntem sayesinde enfeksiyonlar, organ yetmezliği gibi komplikasyonların görülme riski azalıyor ve uzun hastane yatışına bağlı istenmeyen şikayetler en aza indirilmiş oluyor. FastTrack gibi hızlandırılmış iyileştirme uygulamalarıyla hastaların ortalama hastanede kalış süresi 10 günden 4 güne inebiliyor. Ayrıca daha önce 2-3 günü bulabilen yoğun bakım süreci de, 1 güne indiriliyor" dedi.

Hastaya birçok kazanım sağlayan FastTrack yönteminin aynı zamanda taburculuk ve yoğun bakım sürecini kısaltması sebebiyle ameliyat sonrası bakım maliyetini düşürdüğüne dikkat çeken Dr. Tamer Turan, "Kalp hastalıkları dünyada ölüm sebepleri arasında başı çekiyor. Milyonlarca kişi kalp sorunları sebebiyle kalp ameliyatı olmak zorunda kalıyor. Ülkemizde de kalp hastalıkları son derece yaygın. Bu durumda, hasta güvenliğini en üst düzeye çıkararak uyguladığımız bu yöntem sayesinde, bakım maliyetleri yarıya düşüyor. Dolayısıyla bu alanda gerek devletin gerek hastanın ödediği
bedel de azalıyor"

KALP DURMADAN AMELİYAT YAPILIYOR
FastTrack uygulamasının birçok kazanımı olduğunu ancak en önemli yararının ise hastaya yönelik olduğunu belirten Dr. Turan, "Bu yöntem sayesinde kalbi durdurmadan ameliyatı gerçekleştirebiliyoruz. Ameliyat 1 saat sürdüğü için hastanın uyanması ve solunum makinesinden ayrılması son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Ertesi gün hasta ayağa kalkıyor ve dolaşabiliyor. Hastaların hastanede kalma ve işe dönüş süreleri de kısalıyor. Enfeksiyon ve ameliyat ortamında oluşabilecek riskleri de önemli ölçüde azalıyor” diyor.

"YABANCI KALP CERRAHLARINA EĞİTİM VERİYORUZ"
FastTrack uygulamasına önemli katkılar sağlayan ve kendi ekibiyle de bu yöntemi kullanan Dr. Tamer Turan, "Yabancı ülkelerden bu yöntemi öğrenmek üzere kalp cerrahları geliyor. Örneğin Ukraynalı kalp cerrahları 3 kez hastanemizi ziyaret etti ve ameliyatlara katıldı. sonra bizleri davet ettiler. Biz de onlara bu uygulama hakkında kendi ülkelerinde eğitim verdik" diye konuştu.
Yorum Yazın