TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Kirli havuzlar tehlike saçıyor

Medline Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan, temizliği iyi yapılmamış havuzların genellikle yüzücülerde görüldüğü için 'yüzücü kulağı' olarak da adlandırılan dış kulak yolu enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığa yol açtığını söyledi.
Kirli havuzlar tehlike saçıyor
İHA - Kirli havuz suları nedeniyle meydana gelebilecek sağlık sorunlarına karşı uyarılarda bulunan Dr. Murat Arslanhan, dış kulak yolu enfeksiyonu hakkında bilgiler vererek korunma yöntemlerini anlattı.

Dış kulak yolunun korunaklı bir yapısı olduğunu ve kendi kendini temizleme özelliği olduğunu belirten Dr. Arslanhan, bazı faktörlerin tek başına veya bir araya gelerek dış kulak yolu enfeksiyonu oluşumunu kolaylaştırdığını kaydetti.

Arslanhan, “Havuzda yüzerken veya duş alırken bazen kulak yoluna su girebiliyor. Suda bulunan klor, kulak yolunun girişinde salgılanan ve halk arasında ‘kulak kiri’ olarak da bilinen koruyucu mumu (keratin) yok ediyor. Bunun sonucunda da bakterilerin ve mantarların üremesi kolaylaşıyor. Bir başka neden de kulak yoluna parmak veya herhangi bir sert madde ile müdahale etmek. Bu sırada kulak yolunun cilt yüzeyinde oluşabilecek çok küçük çatlaklardan mikroplar giriyor ve enfeksiyon gelişebiliyor.” dedi. 

"Kulak yapısı enfeksiyona zemin hazırlayabiliyor" 

Dış kulak kanalında enfeksiyon sonucu oluşan bir hastalığın belirtilerinin genellikle yüzmeden sonraki birkaç gün içinde ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Arslanhan, dış kulak yolunun yapısının bazı kişilerde nispeten daha dar, uzun ve kıvrımlı olması nedeniyle bunun banyo ve yüzmeden sonra bir miktar suyun iç kısımda kalmasına ve oluşan nem sonucu mikropların özellikle de mantarların yerleşmesine neden olabileceğini ifade etti.

Hastalığın çocuklarda daha etkili olduğunu belirten Arslanhan, “Dış kulak yolu enfeksiyonu çocuklarda daha yaygın ve daha acı verici olabiliyor. Ağrı bazen kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek kadar şiddetlenebiliyor. Daha ileri aşamada ise boğaza ve çene eklemine vuran ağrılara bile yol açıyor. Hasta ağzını açmakta dahi zorlanırken bu belirtilere yüksek ateş de eşlik edebiliyor.” şeklinde konuştu. 

Arslanhan, dış kulak yolu enfeksiyonunun belirtilerini ise, “kulak ağrısı, kulak akıntısı, kulak kaşıntısı, kulakta tıkanıklık hissi, işitme azlığı, uğultu, çınlama, kulak çeperinde kızarıklık” olarak sıraladı.

Serinlemek isterken herhangi bir sağlık problemi yaşanmaması için öncelikle temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Murat Arslanhan, dış kulak yolu enfeksiyonundan korunmak için şu önerilerde bulundu: 
“Yüzmek için havuz yerine denizi tercih edin. Havuz suyundaki klor, kulak cildinde bulunan doğal koruyucu maddenin parçalanmasını hızlandırır. Su sporlarıyla uğraşanlar risk altındaki grubu oluşturur. Bu kişiler su geçirmeyen kulak tıkaçları kullanmalı, suya maruz kaldıktan sonra kulak kanalını doğru bir şekilde ve iyice kurulamalıdırlar. Kulak kirini çıkartmaya çalışmayın. Kulak ve kulak yolu derisine yönelik müdahaleden uzak durun. Kulak çubuğu veya parmağınızı kulak yoluna sokmayın. Suyla temastan sonra kulaklarınızı havlu ile kurulayarak kulaklarınızı mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışın. Başınızı ve kulak kepçelerinizi hareket ettirmeye çalışarak suyun dışarı akmasını sağlayın. Sık tekrarlayan dış kulak yolu enfeksiyonu oluyorsa yüzme esnasında başlık kullanarak suyun kulaklarınıza kaçmasını engelleyin.” 
Yorum Yazın