TİC Holding Header
  • USD 32.509
  • EUR 34.981
  • Altın 2430.594
  • BIST 100 9754.6
  • Sağlık

Liposuction (Yağ alma işlemi) ile ilgili doğrular ve yanlışlar dünyası

Vehbi Koç Vakfı Amerikan hastanesi, plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi bölümünden Dr. Reha Yavuzer, Liosuction'la ilgili doğrular ve yanlışları anlattı.
Liposuction (Yağ alma işlemi) ile ilgili doğrular ve yanlışlar dünyası
CRA -

1. LİPOSUCTİON ÇOK TEHLİKELİDİR ÖLEBİLİRİM
YANLIŞ: Diğer ameliyatlardan daha tehlikeli değildir. Hasta seçimi ve kullanılan teknik oldukça önemlidir. Alınan yağ dokusu miktarı çok yüksek olmadığı takdirde riskleri daha da azalır. Bu konuda başvuracağınız plastik cerrah size en doğru şekilde tavsiyelerde bulunacaktır.
 

2.  LOKAL ANESTEZİ ALTINDA OLURSAM TEHLİKE OLMAZ
YANLIŞ: İster lokal anestezi altında yapılsın, ister genel anestezi altında yapılsın her cerrahi işlem risk taşır. Liposuction işleminde risk anestezinin tipinden çok alınan miktara bağlıdır. Sıklıkla hastalardan 2 litre civarında aspirasyon yapılır. Alınan miktar 6 litrelere ulaştığında ve geçtiğinde riskde artış yaşanır.

3. LİPOSUCTİON AMELİYAT DEĞİLDİR
YANLIŞ: Liposuction çok küçük kesilerdem yapılan bir ameliyattır. Yaklaşık 3mm uzunluğundaki giriş yerlerinden yapılan bu işlemde yağların alınacağı bölgenin genişliği önem arz eder. Kesi miktarının az olması bu işlemin ameliyat olmadığı anlamına gelmez. Liposuction ciddi bir girişim olup lokal veya genel ameliyathane/girişim odası ve hastane koşullarında gerçekleştirilmelidir.

4. LİPOSUCTİON İLE ALINAN BÖLGELERDE YERSEM HEMEN YİNE YAĞ TOPLANIR
YANLIŞ: Liposuction işlemi ile yağ alınan bölgede sadece hücrelerdeki yağ içeriği alınmaz, bölgedeki yağ hücrelerindede parçalanma meydana getirildiği için sayısal azalma olur. Diğer bir deyişle işlem sonrasında ilgili bölgrdr potansiyel yağ tutabilecek hücre sayısı azalmaktadır. Normal sınırlardaki kilo alış verişlerde (beş kg içerisinde kalındığı takdirde) sıklıkla alınan bölgede eskisi kadar yağ toplanması olmaz.

5. LİPOSUCTİON YAPTIRDIĞIMDA BAŞKA BİR ŞEY YAPMAMA GEREK YOK
YANLIŞ: Liposuction vücut şekillendirmede oldukça güçlü bir yöntemdir ancak tek başına özellikle kilo sorunu olan bireylerde yeterli olmaz. Kişinin bir diyetisyen kontrolünde beslenme alışkanlıklarını düzene sokması, yaşam stilinde değişiklikler yaparak aktivite miktarını arttırması ve egzersizin hayatının bir parçası haline getirmesi başarıyı tamamlayacaktır. Bireyin günlük kalori alımı ve harcamasını disipline etmesi elde edilen sonuçların uzun soluklu olmasını sağlaması açısından önemi büyüktür.

6. LİPOSUCTİON İLE DİLEDİĞİM KADAR YAĞ ALDIRABİLİRİM
YANLIŞ: Liposuction ile kan değerlerinizede bakılarak belli miktarda yağ alınabilir. Bu miktar beden ölçüleriniz, vücut yağ oranınız, genel sağlık durumunuz ve ameliyat sırasında çekilen miktardaki kan karışımı oranına göre bireyden bireye değişir. Genellikle 6 litre üstü alımlarda kan verilmesi gerekebilir. Bu miktarlar çoğu zaman bedenin sıvı elektrolit denilen sıvı dengesi üzerine olumsuz etki eder. Dolayısıyla birey dilediği sıklıkta ve miktarda yağ aldıramaz. Miktar ve zamanlama tıbbi bir karardır ve plastik cerrahınızın tavsiyelerine ciddi anlamda kulak vermek gerekir.

7. LİPOSUCTİON SADECE KARIN BÖLGESİNE YAPILIR
YANLIŞ: Liposuction yağ olan her bölgeye yapılabilir. Klasik olarak karın ve basen bölgesi en sık yağ alma işlemlerinin yapıldığı alanları oluşturur. Ancak özellikle teknolojinin gelişimi ile yüz ve boyun, kol, sırt, ayak bilekleri, diz iç kısımları ve bacaklar da sıklıkla tedavi edilen bölgeleri oluşturmaktadır.
 
8. LİPOSUCTİONDAN SONRA VÜCUDUMDA ÇUKURLAR OLUR

YANLIŞ: Liposuction işleminin ilk çıktığı yıllarda kalın kanüller yardımı ile yağlar alınmakta idi, buna bağlı olarakda çukurlar oluşabiliyordu. Günümüzde ise çok ince kanüller kullanılmaktadır, bu nedenle bu sorunla artık çok nadiren karşılaşılmaktadır.

9. LİPOSUCTİON KİLO VERMEK İÇİN YAPTIRILIR
YANLIŞ: Bu işlem kilo verme işlemi değildir, şekil verme işlemidir. Kilosu arzu edilen kilonun çok üzerinde olan bireylerde, beslenme ve egzersiz programları ile öncelikle bir miktar kilo kaybı sağlanmalı ve ardından liposuction işlemi gerçekleştirilmelidir. İdeal liposuction hastası kendi kilosundan %10-15 fazlası olan ve lokalize fazlalıklardan şikayetçi olan kişidir.

10. LİPOSUCTİON YAPTIRIR YAPTIRMAZ ETKİ EDER
YANLIŞ: Liposuction da diğer ameliyatlar gibi bir iyileşme periyodu gerektirir. İşlem sonrasında ilk iki haftada ödem ve şişlikler olur. Ardından incelme periyodu başlar. Bu incelme 6 aya kadar devam edecektir. Bu iyileşme periyodunda bilimsel kanıtları az da olsa lenf drenaz, LPG, radyofrekans gibi uygulamalar, iyileşme hızını ve kalitesini arttırmakta olduğu gözlemlenmektedir.
 
11. LİPOSUCTİON SONRASINDA KORSE KULLANMASAMDA OLUR
YANLIŞ: Liposuction işleminden sonra alınan miktara ve cilt gevşekliğinize bağlı olarak 3 hafta ile 6 hafta arasında değişen sürede korse kullanımı iyileşme sürecinde oldukça önemlidir. Bu nedenle korse kullanımına titizlikle uymak önerilir

12. LİPOSUCTİON SONRASINDA ÇOK AĞRIM OLACAK
YANLIŞ: Liposuction işlemi genel olarak çok ağrılı bir girişim değildir. Alınan miktarada bağlı olarak kişi günlük yaşantısına 3 ile 7 gün arasında rahatlıkla döner. Ağır spor faaliyetleri için ise 10-15 günluk bir süreye ihtiyaç duyulur

13. LİPOSUCTİON YAZIN YAPTIRILMAZ
YANLIŞ: Liposuction her mevsim yapılabilen bir işlemdir. Girişimden sonra meydana gelen morlukalr olduğu sürece güneşlenme istenilmez. Kişi denize girebilir ancak güneşlenme veya solarıum için bir ayın ameliyat sonrasında tamamlanmasında fayda vardır. Yaz aylarında korse kullanımıda zaman zaman hastalarda terlemeler nedeniyle zorluk yaratabilir ancak işlemin yaz aylarında yapılmasının tıbbi bir engeli yoktur.

 

VÜCUD ŞEKİLLENDİRME    

Vücud şekillendirme sistemlerinin başinda aklımıza her zaman ve öncelikli yağ alma işlemleri gelir. Peki yağ alma işlemleri veya diğer adı ile Liposuction nedir? Teknoloji bu estetik cerrahi tekniğinde bizlere neler sunmaktadir?  Dikkat edilmesi gerkenler var mıdır?

YAĞ DOKUSU
Deri altı yağ dokusu, vücutta yüzeyel ve derin tabakalar olmak üzere iki tabakada yer alir.
Her iki tabakada da değişen miktarlarda yağ dokusu mevcut olabilir. Erkek ve kadınlarda yağ dağılımı farklılık göstermektedir. Kadınlarda daha çok uyluk üst dış ve iç kısımlarında, kalça ve gövdede; erkeklerde ise genellikle gövdede ve karın bölgesinde yağ toplanır. Ancak cinsiyet dışında, ırksal ve yaşa bağlı olarak da yağ birikim bölgeleri değişkenlik gösterebilir. Yaşlandıkça deri altındaki yağ oranı azalırken karın içi yağ depolanması artış gösterir. Kilo alış verişlerimizde yağ hücre sayısı degisiklik göstermez ama hücre boyutunda artma veya azalma meydana gelir. Yine metabolic olarak kilo alırken, birey her bölgesine eşit yağlanmaz, kilo verirken de her bölgeden eşit yağ kaybetmez. Bu nedenle her kilo alış verişi ile bedendeki yağ dağılımında bir bozukluk ortaya çıkabilir.

LIPOSUCTION NEDİR?
Liposuction lipos=yağ ve suction=emmek kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur ve vakumla yağ emmek anlamına gelmektedir. Negatif  basınç üreten bir pompa yardımı ile hortumların ucuna takılan ve kanul ismi verilen cihazlar ile vücudun çeşitli bölgelerinden yağ alinabilir. Liposuction islemi ozellikle son 25 yilda cok yaygınlaşmış ve tüm dünyada uygulama alani bulmustur.

Liposhaping, lipoplasty, liposculpture, suction assisted body contouring, suction lipectomy, liposhifting, liposliething gibi çeşitli isimler verilen tekniklerin tamaminin temelini yaglarin negatif basınç ile alınmasi yatar. Aslında, tüm yapılan işlemlerde amaç, vücut konturunu değiştirmektir. Hemen tüm bu işlemler temelde liposuction tekniğine dayanır .

KAÇ ÇEŞİT LIPOSUCTION VARDIR?
Bir çok teknik kullanılarak yağ emme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Kuru teknik, ıslak (superwet) teknik, tümesan teknik, ultrason yardımlı liposuction (UAL), Power-Assisted Liposuction (PAL), gibi.
Günümüzde cok daha teknolojik ultrasonik liposuction, radyofrekans yardimli liposuction ve lazer liposuction yontemleri de bulunmaktadir.

LIPOSUCTION DA SIVI VERILMESI - TÜMESAN TEKNİK
Tümesan teknikte çok miktarda serum, bir miktar anestezik ilaç ve adrenalin ve bazen bikarbonat ile karıştırılarak liposuction yapılacak alanlara enjekte edilir. Bu sayede enjeksiyon yapılan alanlarda uyuşma sağlanır. Bu teknikte genellikle genel anestezi kullanılmasının gerekmediği iddia edilse de, bol miktarda sıvının cilt altına verilmesi hastada rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bu nedenle hastalar, enjeksiyon sırasında geçici olarak uyutulabilirler. Tekniğin ameliyat sonrası dönemde hastanın ağrısını oldukça azalttığı ve ameliyat sonrasinda da uzun sure anestezinin etkisinin sürdüğü bilinmektedir.
İşlemde kullanılan bütün kanül tipleri, liposuction yapılacak olan yağ dokusunda tüneller  açarken hem yağ dokusunu emer, hem de geçtiği alanda çevredeki yağ hücrelerini tahrip eder. Bu nedenle, gereğinden fazla liposuctiondan kaçınılmalıdır, aksi taktirde çökmeler oluşabilir.

II-ULTRASONİK LIPOSUCTION
Ultrason yardımlı liposuction son yıllarda popülarite kazanmış olan bir tekniktir. Bu teknikte ısı açığa çıktığı için dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. (1) Liposuction ıslak bir ortamda veya solüsyon varlığında yapılmalıdır. (2) Ultrasonik enerji sadece kanül hareketli iken kullanılmalı, kanül sabit iken kullanılmamalıdır. Birçok uzman ultrason yardımlı liposuctioa, normal liposuctiona bir alternatif olarak tek başına değil özellikle fibrotik yapılı alanlarda faydalı ve tedavi sırasında harcanan eforu azaltıcı olan yardımcı bir yöntem olarak bakmaktadır. Bazıları ise ultrasonik teknik kullanmanın daha düzgün bir kontur oluşturmada yararlı olduğunu düşünmektedir.

Ultrasonik liposuction diğer tekniğe göre daha fazla seroma oluşmasına neden olabilir.
Özellikle eski modellerde kanüllerin ısınmasının yeterince soğutma kullanılmadığında problem çıkarma ihtimali fazla idi. Yeni model kanüllerde soğutma sistemi kanüllere monte edilmiş, fakat bu nedenle kanüller daha kalın hale gelmiştir. İnternal tip ultrasonic kanüller aşırı vibrasyona bağlı nadir de olsa liposuction sırasında kırılabilmektedir. Bazı sakıncalarının olması ultrason yardımlı liposuction’ın yaygınlaşmasını önlemiştir.

III-LAZER YARDIMLI LIPOSUCTION
Lazerlipoliz daha çok tümesan liposuction ile birlikte kullanılmaktadır.  Genellikle küçük alanlarda vakumla aspirasyon kullanmadan yağ dokusunu eritmek için kullanılmaktadır. . Eriyen yağ dokusu küçük miktarlarda olduğundan sorunsuz olarak vücud tarafından uzaklaştırılabilmektedir.  Lazer yardımlı liposuction belli oranda selulit görüntüsüne de fayda vermektedir. Kolajen liflerde ozellikle 3. Aydan sonra bir sikilasma meydana gelmektedir. Lazer liposuctionin en büyük avantajı çok küçük kesilerden girilerek lazer probu yardimi ile istenilen wat ve joulde enerji ile bölgede hem yağlar eritilmekte hem de deri altı dokusunda kontrollü bir şekilde kontraksiyon denilen büzüşme sağlanarak deri gevsekliği azaltilabilmektedir. Lazer uygulaması sonrası meydana gelen bu sıkılaşma 3. aydan sonra kendini orytaya koyar. İşlem sonrası incelme günler içinde kendini göstermeye başlar ve sıklıkla 6 aya kadar da devam eder. Uygulayıcı kişinin becerisi ve anatomiye hakimiyeti kadar kullanilan cihazın guvenlik ozellikleri enerji düzeyleri basarida etkendir. Lazer işlemi sonrasinda sinirli bolgelerde eritilmis yaglarin emilmesine gerek duyulmaz. Dha genis bolgelerde vya miktarlarin cok oldugu durumlarda yaglarin disariya emilerek alinmasi iyilesmeyi hizlandiracak ve hastalarin daha erken istedikleri sonuca ulasmalarina yardimici olacaktir.

IV-YÜZESYEL LIPOSUCTION: SELLÜLİTLE İÇİN ÇÖZÜM MÜ?
Yüzeyel liposuction son 10-15 yıldır uygulanmakta olan bir tekniktir. Derin tabakalardaki yağ dokusunun yanında cildin hemen altından yağ emme esastır. Böylece deri sarkması ihtimali olan kişilerde daha sıkı bir cilt elde edilebilmektedir. Ancak cildin hemen altında olan travmanın deriyi besleyen kan damaralarını tahrip ederek daha kötü iyileşmeye yol açabileceği de akılda tutulmalıdır. Ciltte renk değişiklikleri de oluşabilecek bir sorundur. Ancak yüz ve boyunda yoğun damar ağı nedeniyle yüzeyel liposuction çok daha güvenle uygulanabilir.

LIPOSUCTION BASİT BİR İŞLEM MİDİR?
Liposuction, bazı basın yayın organlarında bahsedildiği veya gösterildiği gibi hasta çayını, kahvesini içerken dahi yapılabilecek çok basit bir işlem değildir. Aksine önemli bir cerrahi operasyondur ve sadece bu konuda uzmanlaşmış cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Bu konuda uzman olmayan ve hatta cerrah dahi olmayan bazı hekimlerin olayı sadece cilt altına bir kanül sokmak olarak algılaması ve bu şekilde anlatmaları sonucunda, ülkemizde basınada yansıdığı gibi nadir de olsa ölümlere varabilen sorunlar yaşanmıştır. Bu nedenle liposuction mutlaka konunun uzmanı Plastik Cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Bu işlemde büyük kesiler olmamasına rağmen deri altında geniş bir alanda uygulama yapildigi için, hastane koşullarinda yapılması idealdir.

LIPOSUCTION NERELERE UYGULANIR?
Temel olarak vücudun hemen her bölgesine uygulanabilen liposuction bayanlarda en sık karın, kalça ve uyluklar ve diz bölgelerine; erkeklerde ise en sık bel ve karın bölgeleri ile meme bölgelerine uygulanmaktadır. Ayrıca kol, ayak bilekleri, boyun ve ense, yüz liposuction uygulanan alanlardır. Ayak bilekelri de son yillarda giderek artan oranda uygulanan bir yer olmustur.

LIPOSUCTION KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Liposuction halk arasında bilinenin aksine esas amacı kilo vermek olan kişiler için ideal bir teknik değildir. Ancak buna rağmen diyet ve egzersiz yöntemlerine yardımcı olmak üzere zaman zaman kilo vermek isteyen hastalarda da uygulanabilmektedir.

Liposuction temel olarak ideal kiloda veya ideal kiloya yakın kişilerde egzersizle ve diğer yöntemlerle verilmesi pek mümkün olmayan bölgelerdeki estetik olmayan yağ kitlelerinin uzaklaştırılması için kullanılmaktadır.

Temel olarak her yaşta uygulanabilse de yağ dokusunun uzaklaştırılması sonucu altı boşalmış olan derinin eski tonunu yeterince elde edebilmesi için yeterince elastik olması gereklidir. Aksi takdirde cilt sarkmaları olabilir ve bu sarkan derinin ek yöntemlerle alınması gerekebilir.

KİMLER LIPOSUCTION İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?
•    Bağ dokusu hastalıkları
•    Kan pıhtılaşmasında sorunlar ve kanama bozuklukları
•    Lupus
•    Şeker hastalığınin varligi riski arttırabilir
•    Kalp-akciğer hastalığı, yüksektansiyon
•    Depresyon
•    Aşırı şişmanlık
•    Yara iyileşmesinde sorunlar
•    Sigara
•    Alkolizm ve ilaç bağımlılığı
•    Hamilelik
•    Asiri kilo oynamalari

Kişinin sağlıklı olması aranan ilk koşuldur. Dolayısıyla, kişinin tıbbi geçmişi ve sahip olduğu hastalıklar hassasiyetle sorgulanmalıdır. Sistemik bir hastalık durumunda ise, hastanın doktoru ve ameliyatta bulunacak olan anesteziyoloji uzmanıyla görüşülerek, işlemin yapılabilirliği ve alınacak önlemler kararlaştırılmalıdır. Kan pıhtılaşmasını etkileyen ilaçlar örneğin aspirin, işlemden en az iki hafta once kesilmelidir, aksi taktirde aşırı kan kaybı, kan toplanması ve aşırı morarma olabilir. Bunların bir kısmı geçici olsa da kan toplanması, yani hematom oluşumu, istenmeyen neticelere, düzensizliklere sebep olabilir. Bir takım bitkisel ürünler de kanama eğilimi yapabilir. Böyle bir durumda hastanın hekimine danışması ve bu maddelerin kullanımını kesmesi gerekmektedir. Bazı önemli hastalıklar vardır ki bu durumlarda kullanılan pıhtı önleyici ilaçlar kesilemez. Böyle bir durumda liposuction yapılmaması gerekir.

LIPOSUCTION YAPILAN ALANDA YENİDEN YAĞ OLUŞUR MU?
Genellikle vücuttaki yağ hücre sayısının ergenlik çağından sonra hemen hemen sabit bir sayıda kaldığı düşünülmektedir ve yağ hücre sayısının fazla olduğu alanlarda biriken yağın diyet ve egzersize dirençli olduğu iddia edilmektedir. Erişkinde kilo artışı genellikle yeni hücrelerin oluşmasıyla değil, varolan hücrelerin büyümesiyle gerçekleşir.

Yağ hücresi liposuction ile emilerek uzaklaştığında sözkonusu hücre tamamen yok olmuştur. Ancak kalan hücrelerin de diyete dikkat edilmediği taktirde yağ depolayarak büyümeleri söz konusu olabilir hatta eskisinden daha fazla kitle oluşturmaları mümkündür. Bu nedenle liposuction ameliyatlarından sonra egzersiz ve dengeli beslenme çok önemlidir. Liposuction tek basina kisinin vucut sekillendirilmesinde basarili olmaz, mutlaka bireyin beslenme ve harketlilik acisindan yasam stilinde gerekiyorsa uygun degisiklikleri yapmasi onerilir. Bu dogrultuda diyetisyenlerden yardim alinarak yemek ve besin alışkanlıklarının düzenlenmesi, spor eğitmenlerinden faydalanarak kisinin sosyo kültürel ve iş yaşantısına uygun egzersiz programlarının tespit edilmesi başarı için gerekir. Aksi takdirde liposuction ile elde edilen sonuclari kısa sürede kaybetmek de mümkün olur.

ALTI BOŞALAN CİLT SARKAR MI?
Elastikiyeti iyi bir cilt çok önemlidir. Ancak yaş tek başına etkili bir faktör değildir.
16-80 yaş arasındaki pekçok kişinin liposuctiondan fayda göreceği düşünülse de 18 yaşın altında metabolik dengenin tam olarak olgunlaşmadığı ve hastanın vücut ölçülerinin sabitlenmediği düşünülürse liposuction 18 yaşına kadar ertelenmelidir. İleri yaşlarda ise liposuction faydalı olsa dahi tecrübelerimiz genellikle ek işlemlerle cilt dokusu fazlalığının alınması gerektiğini göstermektedir. Bu konuda lazer liposuction diğer liposuction yontemlerine göre daha fazla cilt gerginligi sagladığı için cilt elastikiyetinin kaybolmaya basladığı hastalarda özellikle tercih edilebilir.

Başınıza istenmeyen kötü sorunların gelmesini istemiyorsanız doktorunuzun bu işin uzmanı bir plastik cerrah olup olmadığını sorgulamalısınız. Unutmayın sadece hekim diplomasına sahip olmak veya sadece herhangi bir branşta uzman olmak estetik ve plastik cerrahi yapma yetisi sağlayamaz. Plastik Cerrahi genellikle 6 yıl  (en az 5 yıl) ciddi bir asistanlık eğitimi gerektirmektedir.


VE AMERİKAN HASTANESİ’NDE LIPOSUCTION DA SON SİSTEM…

LİPOTHERMA LAZER LİPOLİZ İLE ESKİ UYGULAMALI LIPOSUCTION SİSTEMİNDE DENEYİMLENEN SIKINTI VE RAHATSIZLIKLAR ARTIK YAŞANMAYACAK…

Etkisi ve güvenirliliği kanıtlanmış lazer lipoliz sistemi yağ dokusunu hızlı sıcaklık artışı ile sıvılaştırmaktadır.3 ay sonrasında yağ miktarında %30 ile %55 arasında azalma sağlanır ve en önemlisi de portakal kabuğu görüntüsünde düzelme sağlanır. İşlem sonrasında alınan sonuç 6 ayı takiben ilerlemeye devam eder. Lokal anestezi ile yapılabilen işlemde hastanede kalmanız gerekmez, morarma yaşanmaz ve eski sistem liposuction uygulamalarından sonra aylarca giyilmesi gereken korseler mecburi değildir.

Hiçbir kesi yapılmadan uygulanan sistem, cildi gerginleştirerek işlemini tamamladığı için yağ alınan bölgede sarkma olmaz, sıkılaşma sağlanır. Yine eski sistemde yaşanan portakal görünüm, düzensiz pürtüklü ve çukur alanlar oluşmaz ve tamamen homojen bir görünüm elde edilir.

En önemlisi de öğle yemeği tatilinizde bile yaptırabilirisiniz…
 

 

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri