TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Sağlık

Ölümlerin yüzde 40'ı sağlıksız beslenmeden kaynaklı

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Şakir Arslan, dünyada ölümlerin yüzde 40’ının sağlıksız beslenmeden kaynaklandığını söyledi.
Ölümlerin yüzde 40'ı sağlıksız beslenmeden kaynaklı
ANTALYA / İHA - Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Şakir Arslan, Dünya Kalp Federasyonu işbirliği ile dünyada birinci sırada ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek ve gerekli önlemlerin alınması için her yıl “29 Eylül Dünya Kalp Günü" olarak kutlandığını belirtti.

Kalp damar hastalıklarından korunmada yapılacak şeylerin başında fiziksel aktivitelerin geldiğini kaydeden Arslan, “Sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli fiziksel aktivitelerde bulunmak gibi önlemler kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 80’e varan oranda önlenebileceği vurgulanmakta. Kalp damar hastalıklarından korunmada yapılacak şeylerin başında fiziksel aktivite gelmektedir. Fiziksel aktivite denildiğinde sadece spor akla gelmemeli, size enerji harcatan her türlü hareketler bu kapsama girmektedir. Öğle araları yapılacak kısa yürüyüşlerin, günlük program içine alınması işi daha da kolaylaştıracaktır. Haftanın beş günü 30 dakika süreyle orta zorlukta aktiviteler kalp damar hastalığı gelişme riskini belirgin azaltmakta” dedi.

AKDENİZ TİPİ BESLENME SAĞLIĞININ KORUNMASINDA ÇOK ÖNEMLİ
Şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdaların tüketiminin arttığını savunan Arslan, “Bu tür gıdalar ile beslenme kalp damar hastalığı riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki ölüm nedenlerinin yüzde 40’ı sağlıksız beslenme ile ilişkilidir. Bu nedenle katı yağlardan uzak, sebze, meyve, deniz ürünleri ve zeytinyağının ön planda olduğu Akdeniz tipi beslenme kalp ve damar sağlığının korunmasında çok önemlidir. Diğer taraftan tuz tüketimi azaltılmalı, sağlıklı bireylerde dahi günlük 5 gramı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir” diye konuştu.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER DE SİGARA İÇME ORANI GİDEREK ARTIYOR
Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısının giderek arttığını belirten Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Şakir Arslan şöyle devam etti:
“Bebeklerde tütün dumanına maruz kalma nedeniyle ani ölümler yaşandığı bilinmektedir. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına maruz kalmaktan korunmak, kalp hastalıklarını ve felç kalma riskini azaltır. Bu nedenle sigara içmemek tek başına yeterli bir önlem olmaması sebebiyle toplu yaşanılan yerlerde de sigara içilmesine müsaade edilmemesi gerekmektedir. Erişkin bireylerin mutlaka belli aralıklar ile kan basıncı kan kolesterol ve şeker düzeylerine baktırmaları gerekmektedir. Bu tetkikleri yaptırma sıklığı başlangıç kan değerlerine göre hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Diğer taraftan her bireyin kilosunu ölçtürerek vücut kitle indeksini hesaplaması ve ideal kilosunu öğrenmesi gerekmektedir. Çoğunlukla yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, fazla kilo, sigara kullanımı ya da şeker hastalığı gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp damar hastalığı ve felçlik önlenebilir hastalıklardır. Sağlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve sigaradan uzak durarak bu hastalıklardan büyük ölçüde korunabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın