TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.966
  • Altın 2324.243
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Şeker gibi ikinci hayat

Yirmi yıllık şeker ve yüksek tansiyon hastası Yeter Göktaş, İzmir’de düzenlenen Metabolik Cerrahi Sempozyumunda canlı yayında ameliyat olarak her gün kullandığı bir avuç ilaç ve insüline veda etti.
Şeker gibi ikinci hayat
Sultan Gedik - İkinci baharını yaşayan Göktaş, “Şeker bitti, dert bitti, sorun bitti” dedi.

İzmir’de yaşayan üç çocuk annesi 42 yaşındaki Yeter Göktaş, 20 yıllık şeker ve yüksek tansiyon hastasıydı. Her gün bir avuç dolusu ilaç ve insülin kullanmak zorunda olan Göktaş, pek çok doktora gitti ancak derdine çare bulamadı. Özel Tınaztepe Hastanesinden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik’i televizyonda gören ve araştırmaya başlayan Göktaş, sonunda Alper Çelik ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Deniz’e ulaştı. O sırada İzmir’de ilk kez gerçekleşecek Metabolik Cerrahi Sempozyumunun hazırlığı içinde olan doktorlar, Yeter Göktaş’a canlı yayında ameliyat fikrinden söz etti ve kollar sıvandı. Onlarca doktorun katılımıyla canlı yayında ameliyat olan Göktaş, operasyon sayesinde sağlığına kavuştu ve artık kullanmaktan bıktığı ilaç ve insüline veda etti.

“İNSÜLİN YOK, ŞEKER İLAÇLARIM YOK”
Canlı ameliyata girmeden önce hiçbir heyecan duymadığını ifade eden Göktaş, “Yeter ki o ilaçlar ve insülinden kurtulayım istiyordum. Artık ilaçlardan bıkmıştım. Hayatım boyunca sürekli ilaç ve iğne kullanmaktan yorulmuştum. Eskiden doktorlar hemen ‘kilo vereceksiniz’ dediği için çekiniyordum. İlk kez doktorlarım ile karşılaştığımda öyle bir tepki almadım. Şuan insülin yok, şeker ilaçlarım yok. ‘Bir çaresi olmalı’ diye düşünüyordum ama şimdiye dek hiç bilgi alamamıştım. Şimdi çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

“PİKNİĞE GİDEMİYORDUM”
Sürekli ilaç ve insülin kullanması gerektiği için sosyal hayatının da iyi olmadığını belirten Göktaş, şunları söyledi: “Eskiden uzak bir yere gidemiyordum. İnsülini buzda bekletmek zorunda olduğumuz için yaz geldiğinde denize, pikniğe gidemiyordum. Şimdi yaz da geldi. Artık çok güzel olacak. İkinci baharımı yaşayacağım. Şeker bitti, dert bitti, sorun bitti.”

CANLI YAYINDA AMELİYAT
Göktaş’ın operasyonunu gerçekleştiren doktorlardan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Deniz de, Göktaş’a yapılan operasyonla ilgili bilgi verdi. Yeter Hanımın yaklaşık 1,5 ay önce başvurduğunu belirten Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kontrolsüz Tip 2 Diyabet hastasıydı. Aynı zamanda yüksek tansiyon rahatsızlığı, kan yağları ve kilo fazlalığı vardı. Bizim 'metabolik sendrom' dediğimiz rahatsızlığın tüm bileşenleri mevcuttu. Kendisine ameliyatla ilgili bilgi verirken İzmir’de ilk kez gerçekleşecek Metabolik Cerrahi Sempozyumunun hazırlığı içindeydik. Yeter Hanıma bu sempozyumda Doç. Dr. Alper Çelik ile canlı ameliyat yapmak istediğimizden bahsettik ve kendisi de kabul etti. Ayrıntılı tetkiklerini yaptık, ameliyata uygun olduğunu gördük. Sempozyumda canlı ameliyatını yaptık. Bugün 4. gün ve hiçbir sorun yok. Kan şekeri gayet iyi ve artık insülin kullanmıyor. Üç şeker ilacı içiyordu, yüksek dozda insülin kullanıyordu ve kan yağları ile yüksek tansiyon için de ilaç kullanıyordu. Şuan bunların hiçbirine ihtiyaç kalmayacak. Şekerle ilgili problem bitti. Yüksek tansiyon için de muhtemelen ilaç kullanmasına gerek kalmayacak.”

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN FARKLI
Metabolik cerrahi ile obezite cerrahisinin çoğu zaman karıştırıldığını kaydeden Deniz, şunları söyledi: “Yeter Hanımın kilo fazlalığı vardı ama biz bunun için değil, Kontrolsüz Tip 2 Diyabeti nedeniyle ameliyat ettik. Hastamızın midesini küçülttük ve 'tüp mide' denilen uygulamayı yaptık ama burada amaç mide hacminin küçülmesi değil, buradan salgılanan açlık hormonunun devre dışı bırakılmasıydı. Sonra ince bağırsağın son kısmını mide ile birleştirdik. Buradaki amacımız ‘insülin’ dediğimiz kan şekerini düzenleyen hormonun aktivitesini artırmasını sağlamak. Özellikle Kontrolsüz Tip 2 Diyabet hastalarımız zamanla ciddi sıkıntı yaşayabiliyor. İnsülin kullanımına bağlı kilo probleminden başlayıp göğüs hasarı, böbrek yetmezliği, el ve ayaklarda şişme gibi birçok problem olabiliyor. Umutlarını kaybetmesin bizi bulsunlar. Eğer uygunsa en iyi düzeyde ameliyatını gerçekleştirebiliyoruz.”

"ŞEKER HASTALARI ARTIK ÇARESİZ DEĞİL"
Operasyonu gerçekleştiren doktorlardan Özel Tınaztepe Hastanesinden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik de şeker hastalığının yaklaşık 10 milyon kişiyi etkilediğini belirterek şunları söyledi: "Şeker hastalığının ameliyatla tedavi ediliyor olmasının tüm Türkiye tarafından bilinmesini, bu hastalığın kökten bir tedavisi olduğunun farkına varılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Şeker hastaları artık çaresiz değil, umutsuz değil. Artık ilaca, insüline bağlı olmak zorunda değiller. Şuan için şeker hastalığından kurtulmanızı sağlayacak tek yöntem ameliyattır. Onun dışındaki bütün yöntemler; ilaç tedavileri, egzersiz, diyet ve insülin, sadece o gün için şekerinizi kontrol altına almanızı sağlar."
Yorum Yazın