TİC Holding Header
  • USD 32.407
  • EUR 35.53
  • Altın 2322.291
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Sigaranın yerini e-sigara alıyor

Sigarayı bırakmak istemelerine rağmen bunu başaramayan tiryakilerin başvurduğu elektronik sigara kullanımı son beş yılda 10 kat arttı.
Sigaranın yerini e-sigara alıyor
Sultan Gedik - Türkiye, 2016 yılında 18 milyon tiryaki ile dünya sıralamasında en çok tütün ürünü kullanan 10. ülke olurken, dumansız hava sahası projesi ile bu rakam her geçen gün azalıyor.

Pek çok tiryaki, uzman hekim desteğiyle veya kendi iradesiyle sigarayı bırakıyor. Fakat sigaradan vazgeçemeyenler alternatif ürünlere meyil gösteriyor. Günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde yaygın olarak kullanılan ve sigara bırakma yöntemi olarak görülen elektronik sigara kullanımı ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. 2010 yılında resmi olmayan rakamlara göre, Türkiye'de herhangi bir tütün mamulü kullanan tiryakilerin sadece yüzde 2'si e-sigarayı tercih ederken, 2016 yılında bu oran yüzde 20'ye kadar yükseldi.

E-SİGARA MASUM DEĞİL
Elektronik sigara kullanımın tamamen masum olmadığına işaret eden uzmanlar, e-sigaranın bağışıklık sistemine ciddi zararlar verdiğini, kanserojen madde içererek yeni bir bağımlılık riski taşıdığı konusunda tiryakileri uyarıyor. Uzmanlar, bu alternatif yolla sigarayı bırakmak isteyenlerin e-sigarayı hekim kontrolünde kullanmalarını tavsiye ediyor. Öte yandan güçlü bir batarya ve rezidans sistemine sahip elektronik sigaralar kullanım esnasında ya da sadece taşınırken patlama riski de taşıyor. Uzmanlar, yakın zamanda yaşanan benzer patlama olaylarında kullanıcıların ciddi yaralandığının altını çiziyor.

ELEKTRONİK SİGARA
E-sigara, buharlaştırıcı bir cihaz. Cihazın atomizer adı verilen bölümünde yüksek frekanslı titreşim motoru bulunur. Bu kısımda bulunan tugsten teli anında ısınır ve temas halindeki sıvıyı buharlaştırır. Likit adı verilen sıvı madde, alkoloit sıvısı propilen glikol, etanol, su, tütün çiçeği, aroma ve nikotinden oluşuyor.
Yorum Yazın