TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.124
  • Altın 2297.323
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Yeni ilaç Türkiye'de üretilecek, dünyaya umut olacak

Ailesel akdeniz ateşi hastalarının tedavisinde yeni bir umut olma potansiyeli taşıyan RPH104 isimli ilaç adayına ait bilimsel veriler, Amerikan Romatoloji Derneği’nin düzenlediği kongrede bilim insanları ile paylaşıldı.
Yeni ilaç Türkiye'de üretilecek, dünyaya umut olacak
İHA - Amerika Birleşik Devletleri’nin San Diego şehrinde 3-8 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleşen Amerikan Romatoloji Kongresi’ne 100’e yakın ülkeden 17.000’in üzerinde bilim insanı katıldı.

Ailevi Akdeniz Ateşi ve bu gruba giren benzer hastalıklar için kullanılacak önemli bir biyolojik ürün olan RPH104’ün Türkiye’de yapılan Faz 1 sağlıklı gönüllü araştırmasına ait umut verici sonuçlar, 7 Kasım 2017 tarihinde İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül’ün sunumu ile dünya romatoloji camiası ile paylaşıldı. Oldukça ilgi çeken bilimsel posterin içeriğindeki veriler, pek çok ülkeden bilim insanına ilk kez sunuldu. İnteraktif geçen sunum bölümünün ardından dinleyiciler çalışma ve ilaç adayı molekülle ilgili sorularını yönelttiler.

Faz 2 çalışmalarının 2018 yılında hayata geçmesi planlanan RPH104’ün, Türkiye’de geliştirilerek, 2020’li yıllarda tüm dünyadaki ailesel akdeniz hastalarının tedavisinde yeni bir umut ışığı olması bekleniyor.

AAA'nın, Akdeniz ve Ortadoğu kökenli toplumlarda sık görüldüğü ifade eden TRPharm Genel Müdürü Mehmet Göker, "AAA hastalığı, Türkiye'de binde bir oranında görülmektedir. Ülkemizde 5 kişiden birinin taşıyıcı olduğu öngörülmektedir" bilgisini verdi. Bu hastaların yüzde 10'unun tedavi olamadığını vurgulayan Göker, "RPH-104 biyoteknolojik ilaç, bu hastaların yaşam sürelerini uzatabilecek" diye konuştu.

Bu hastalığı taşıyanların yüzde 5-10'unda, maksimum dozda mevcut tedaviye rağmen iltihabın baskılanması ve komplikasyonların önlenmesinin mümkün olmadığının altını çizen Göker, şöyle konuştu:
"Bu hastaların mutlaka yeni tedavilere ihtiyacı var. Yapılan erken çalışmalar, iltihap maddesinin engellenmesinin mevcut tedaviye yetersiz yanıt veren hastalarda son derece başarılı sonuçlar verdiğini gösterdi. O nedenle, Türkiye'de yeterli yanıt alamadığımız hastalar için kullanabilecek, kolay ulaşılabilecek ve maliyeti yüksek olmayan bir ilaç geliştirilmiş olacak".
Yorum Yazın