TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

2. Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler Büyükelçileri Toplantısı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber, AB ile Türkiye ilişkileri açısından hayati bir dönemdeyiz. Yarın bildiğiniz gibi vizelerin serbestleştirilmesiyle ilgili olarak Komisyon'un toplantısı olacak dedi.
2. Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler Büyükelçileri Toplantısı
Ozan Koltuk - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, "AB ile Türkiye ilişkileri açısından hayati bir dönemdeyiz. Türkiye ilgi odağı haline geldi. Yarın bildiğiniz gibi vizelerin serbestleştirilmesiyle ilgili olarak Komisyon'un toplantısı olacak" dedi.

Haber, Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK) bir otelde düzenlenen 2. Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler Büyükelçileri Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, genç bir kurum olan KDK'nin güvenilir bir noktada olmak için gösterdiği çabaları takdirle karşıladı.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun kurumun şeffaf çalıştığına yönelik bilgiler verdiğini dile getiren Haber, KDK'nin Türk yasal sisteminde etkisi olacak bir kurumun başlangıcı olduğunu kaydetti.

Yeni bir kurum olan KDK'nin çalışmalarıyla kısa sürede çok başarılı faaliyetlere imza attığını ifade eden Haber, "KDK temel bazı tavsiyelerde bulundu. Bunu yaparken de AİHM'nin temel demokrasi ile ilgili olan hususlarda, masumiyet karinesi, özgürlük, düşünce özgürlüğü ve aynı zamanda da toplanma özgürlüğü gibi hususlarda tavsiyelerde bulundu. Elbette bir resim tamamen kusursuz olamaz. Tabii ki tüm bu çabalarınıza rağmen, resim insan hakları ve temel özgürler açısından çok da parlak değil. İnsan haklarının ihlali konusunda gördüklerimiz... Özellikle ifade ve basın özgürlüğü konularında endişeliyiz. Bu bağlamda önemli bir rolünüz var. Gerek sizin gerekse de Türk hukuk sistemi açısından önemli bir göreviniz var." diye konuştu.

AB-Türkiye ilişkilerine değinen Haber, "AB ile Türkiye ilişkileri açısından hayati bir dönemdeyiz. Türkiye ilgi odağı haline geldi. Her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Yarın bildiğiniz gibi vizelerin serbestleştirilmesiyle ilgili olarak Komisyon'un toplantısı olacak. Aynı zamanda parlamentodaki gelişmeler yakından takip ediliyor. Anayasal çerçevede bunlar yerine getiriliyor mu buna bakacağız. Nötr bir şekilde bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra tabii ki bunu karara bağlayacağız. Bu tabii ki Avrupa'da çok yakından incelenecek." ifadelerini kullandı.

Haber, KDK'nin özellikle terörle mücadele ve siviller üzerindeki etkileri konularında da çalışmalarını beklediklerini söyleyerek, "Bu hoş olmayan gerçekleri de gerçek dostlar söyler. Bu anlamda AB, Türkiye'nin iyi bir dostudur." dedi.

Toplantıya Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Ruben Madsen, Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei, Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Letonya'nın Ankara Büyükelçisi Atis Sjanits, İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, Çek Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka, Slovakya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Anna Turenicova ile Estonya, Hırvatistan, Almanya, İsveç, Avusturya, Finlandiya, Yunanistan, İrlanda, Slovenya, Litvanya, Macaristan, İtalya, Hollanda Büyükelçiliklerinden yetkililer katıldı.
Yorum Yazın