TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

2 bin 492 kişide elektronik kelepçe var

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Denetimli serbestlikten yararlanmak için sürenin 18 aydan 24 aya çıkarılmasına yönelik bir çalışma yok dedi. Bozdağ, 2 bin 492 kişinin elektronik kelepçeyle takibinin yapıldığını da ekledi
2 bin 492 kişide elektronik kelepçe var
Denetimli serbestlik uygulamasının kapsamının genişletilmesi konusunda Adalet Bakanı Bozdağ açıklama yaptı. Denetimli serbestlik, şüpheli, sanık ve hükümlüler hakkında mahkemelerce verilen alternatif ceza yöntemi olarak 2005 yılında uygulanmaya başlandığını kaydeden Bozdağ, “2 yıl hapis cezası alanlar hakkında denetimli serbestlik uygulaması uygulanıyor.

Kamuoyunda denetimli serbestlikten 3 yıl hapis cezası alanların da yararlanmasına yönelik talepler gündeme getiriliyor. Bana da pek çok mesaj geliyor. Şu anda 18 ay hapis cezası alan bir vatandaşımız, denetimli serbestlik yoluyla içeri giriş işlemleri yapılıyor, birtakım usul işlemleri var, onlar bir günde iki günde, en geç bir haftada bitiyor, adeta içeri girmeden dışarı çıkmış oluyor. Denetimli serbestliği 2 yıla çıkardığımızda o zaman 36 ay hapis cezası alan bir vatandaşımız, cezası kesinleştikten sonra, gelecek cezaevine, birtakım işlemler yapılacak, işinin bitişine göre tekrar oradan çıkacak.

Bizim değerlendirmemizde bu cezasızlık uygulamasının toplumu daha çok rahatsız edeceği, kamu düzeni bakımından da olumsuz sonuçlar doğuracağı yönündedir. Halen, yargı sürecinde kamu davasının açılmasının ertelenmesi, paraya çevirme, erteleme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi müesseseler var. Bütün bu müesseselerle beraber değerlendirildiğinde denetimli serbestliğin artırılması halinde pek çok suçla ilgili cezasızlık hali ortaya çıkacaktır. Kamuoyuna hep şunu söyledik, ’Bu konuda çalışmamız yoktur’ dedik. İkincisi afla ilgili bir çalışmamız yoktur, böyle bir düşünce de söz konusu değil"diye konuştu.

2 BİN 492 KİŞİDE ELEKTRONİK KELEPÇE VAR
Denetimli serbestlik uygulamalarının ceza adalet sisteminde önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Bozdağ, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bugüne kadar adli yargı mercileri tarafından yaklaşık 2 milyon denetimli serbestlik kararı verilmiştir. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Türkiye genelindeki 137 müdürlüğümüzde 273 bin 401 denetimli serbestlik kararının infazına halen devam edilmektedir. Ayrıca 2013 yılından bu yana denetimli serbestlik uygulamalarını desteklemek üzere elektronik takip sistemini de kullanmaktayız. Sistem üzerinden bugüne kadar 14 bin 709 kişinin denetim ve takibi yapılmıştır. Halen 2 bin 492 kişinin elektronik takibine devam edilmektedir.”
Yorum Yazın