TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

ABD'nin tek müttefiki dolar

TBMM Başkanı Yıldırım, 'Gittikçe dünyada müttefiki azalan ABD, tek müttefike sarılmış vaziyette, o da dolar. Tek müttefiki dolar.' dedi.
ABD'nin tek müttefiki dolar
AA - TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Parlamentolararası Birlik (PAB) 139. Genel Kurulu'na katılmak üzere geldiği İsviçre'nin Cenevre kentinde, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'ye destek veren İSİPAB'a üye ülkelere teşekkür eden Yıldırım, "Tarihin en alçak darbe girişimine muhatap olduğu dönemde İSİPAB olarak çok onurlu bir duruş göstererek Türk demokrasine karşı girişilen bu alçak darbede Türkiye'nin yanında yer aldınız, bize destek verdiniz, demokrasinin yanında yer aldınız." dedi.

Yıldırım, FETÖ ele başının ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşadığını anımsatarak, "ABD topraklarında halen bugün de faaliyetlerini rahatça sürdürebiliyor. Bununla da sınırlı değil, dünyanın her yerinde 160'tan fazla ülkede maalesef, bunlar varlıklarını sürdürüyorlar." diye konuştu.

İslam coğrafyasının sorunlar yumağı olduğunu dile getiren Yıldırım, bunlara örnek olarak Suriye, Filistin, Lübnan, Yemen, Ürdün, Irak ve Libya'yı gösterdi.

Yıldırım, Myanmar'ın Arakan eyaletinde de insanlık dramı yaşandığını ve etnik temizlik yapıldığını, körfez ülkelerinde sorunlar yaşandığını ve bunların hiçbirinin tesadüf olmadığını vurguladı.

"Kardeşlerimize kucak açtık"

Suriye'de iç savaşın 8 yıldır sürdüğüne ve en büyük bedeli komşu ülkeler Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün ödediğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
"ABD'nin ödediği bir bedel var mı? Diğerlerinin ödediği bir bedel var mı? Yok. 3,5 milyon kardeşimize kucak açtık. Onlarla ekmeğimizi, aşımızı paylaşıyoruz. Sadece 900 bin çocuk Türkiye'de dünyaya gözünü açtı ve Türkiye'de okula gidiyorlar. 30 milyar dolar para harcadık. Bununla da gocunmuyoruz. Çünkü onların hayata tutunmasına vesile olduk."

"Başka bir terör örgütü mü icat edeceksiniz"

Yıldırım, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'nın ardından Türkiye'deki Suriyelilerin yaşadıkları yerlere geri dönmeye başladığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi de Münbiç'teki teröristleri çıkarmaya çalışıyoruz. ABD ayak sürüyor. PKK, YPG ve PYD gibi bölücü örgütlere maalesef alan açıyor ve silah veriyor. Niye yapıyorsunuz dediğim zaman bize söyledikleri şey, 'efendim biz bu DEAŞ'ı yok etmek için terör örgütüyle birlikte çalışmamız lazım. Bu stratejik bir ortaklık değil, taktiksel bir ortaklık.' Tam bir zırva, tam bir saçmalık. Terör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek dünyanın neresinde görülmüş. Böyle bir şey mümkün mü? Yarın o terör örgütünü yok etmek için ne yapacaksınız? Başka bir terör örgütü mü icat edeceksiniz?"

ABD'ye dolar tepkisi

Yıldırım, geçen hafta Antalya'da Avrasya Meclis Başkanları 3. Toplantısı'nın yapıldığını hatırlatarak, "O toplantıda bir kez daha şunu gür sesle haykırdık ve bildiriye dahil ettik, 'bugün ABD uluslararası dolaşımda bulunan doları bir silah olarak kullanıyor. Gittikçe dünyada müttefiki azalan ABD, tek müttefike sarılmış vaziyette, o da dolar. Tek müttefiki dolar. Onunla ülkelere ayar vermeye çalışıyor.' Bunu bildiriye koydurduk ve yanlış olduğunu söyledik." dedi.

"BM reformdan geçmeli"

Bölgesel ve küresel konularda İSİPAB'ın Birleşmiş Milletleri daha fazla zorlaması gerektiğini belirten Yıldırım, İslam ülkelerinin toplam nüfusunun 1 milyar 800 milyona yaklaştığını ve BM'de İslam ülkelerinden tek bir daimi üye olmadığını anımsattı.

Yıldırım, "Bu sistemin mutlaka reformdan geçmesi gerekiyor. Burada duygusal bir yaklaşım içinde değiliz. Bu olayların yüzde 95'i Müslüman ülkelerde yaşanıyorsa ve BM bunlara çözüm üretemiyorsa o zaman bu kuruluşun varlığının sorgulanmasını yadırgamamak lazım." ifadelerini kullandı.

"Filistin'in varlığını yok edemez"

İSİPAB toplantısında acil gündem olarak önerilen "Filistin ile Dayanışma ve Yeniden İhya Etme Programı"na da tam destek verdiklerini aktaran Yıldırım, "ABD bütün kanalları kullanarak, para musluklarını keserek, elindeki gücü doları silaha dönüştürerek, Filistin'in varlığını yok edemez. İslam aleminin ve 3 dinin mabedi Kudüs'ü oldu bittiyle İsrail'e teslim edemez. Bunun böyle bilinmesi lazım." diye konuştu.

TBMM Başkanı Yıldırım, toplantının ardından ikili temaslarda bulunacak.
Yorum Yazın