TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Açılışını Erdoğan yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı’nın açılışını yapacak.
Açılışını Erdoğan yapacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daimi başkanlığını yürütüğü, 57 üye ve 5 gözlemci üyesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 31. Toplantısı, üye ülkelerden ilgili bakanlar başkanlığındaki heyetlerin katılımıyla 23-26 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Uluslararası kalkınma gündemi açısından 2015 yılının bir dönüm noktası olması itibariyle bu yılki "Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu"nun konusu "2015 Sonrası Kalkınma Gündemi ve İslam Ümmetinin Kalkınma Sorunları: Temel Hizmet Sunumunun Geliştirilmesi" olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış oturumunu yöneteceği toplantıda, üye ülkeler bakanlar düzeyinde temsil edilecek. Toplantıya ayrıca ilgili İİT kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler katılacak.
Her yıl düzenli olarak Ekim-Kasım aylarında toplanan bakanlar, İSEDAK’ın gündeminde bulunan konuları tartışıyor ve üye ülkeler arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik somut adımların atılması noktasında fikir teatisinde bulunuyor. Bu kapsamda İSEDAK 31. Toplantısı’nda, İSEDAK’ın üye ülkeler arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik çabalarına ilişkin son gelişmeler ele alınacak ve 13-14 Mayıs 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen İSEDAK 31. İzleme Komitesi Toplantısı’nda kabul edilen taslak gündemde yer alan konular masaya yatırılacak. Bu yıl İSEDAK toplantısına ilave olarak toplantı gündemini ilgilendiren bir dizi özel etkinlik düzenlenecek.

İSEDAK, ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ BAĞLAMINDA GÜÇLÜ BİR PLATFORM OLMA YOLUNDA
1981 yılında Mekke’nin Taif şehrinde düzenlenen 3. İslam Zirve Konferansı tarafından kurulan, 1984 yılında Kazablanka’da gerçekleştirilen 4. İslam Zirve Konferansı’nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının İSEDAK Daimi Başkanlığı’nı üstlenmesiyle operasyonel hale gelen ve aynı yıl bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını gerçekleştiren İSEDAK, 31 yılını geride bıraktı. 57 üye ve 5 gözlemci ülkeyle Birleşmiş Milletler’den sonra en fazla üyeye sahip uluslararası platform olan İSEDAK, kurulduğu günden bu yana üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek için çaba sarf ediyor. İSEDAK, ortak menfaatler çerçevesinde ticaretten ulaştırmaya, tarımdan turizme, mali işbirliğinden yoksullukla mücadeleye kadar birçok alanda üye ülkelerin bir araya gelerek politikalarını yakınlaştırmalarına zemin teşkil eden çok boyutlu uluslararası bir ekonomik işbirliği platformu olma misyonunu sürdürüyor. 2013 yılında fiili işlerlik kazanan İSEDAK stratejisi ile bu misyon daha da güçlü hale getirildi.

İSEDAK STRATEJİSİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE UYGULANMAYA DEVAM EDİYOR
2013 yılında uygulamaya konulan İSEDAK stratejisiyle İSEDAK çatısı altında yürütülen faaliyetlerin hacminde ve çeşidinde büyük bir artış meydana geldi. Çalışma grupları ile bilgi üretiliyor, ortak politika tavsiyeleri oluşturuluyor. İSEDAK stratejisinin uygulama araçlarından biri olan çalışma grupları; ticaret, ulaştırma ve iletişim, turizm, tarım, yoksullukla mücadele ve mali işbirliği olmak üzere 6 işbirliği alanında tasarlandı. İlk toplantılarına 2013 yılının ilk yarısında başlayan çalışma grupları, düzenli olarak yılda iki defa toplanmaya devam ediyor. Çalışma grupları, İSEDAK’ın yeni misyonuna uygun olarak üye ülkelerin ilgili kurumlarından uzmanları bir araya getirerek bilgi üretilmesine, iyi uygulamaların paylaşılmasına, üye ülkeler arasında anlayış birliğinin oluşturulmasına ve politika yakınlaştırılmasına hizmet ediyor. Bu kapsamda İSEDAK Koordinasyon Ofisi tarafından her bir çalışma grubu toplantısı için toplantılara girdi temin etmek, toplantılar boyunca yapılan tartışmaları zenginleştirmek üzere İngilizce analitik raporlar hazırlanıyor. Söz konusu analitik raporların ilgili alandaki bilgi boşluğunu doldurmak hususunda önemli katkıları bulunuyor. Ayrıca, her bir işbirliği alanında sektörel genel görünüm raporları hazırlanıyor. Bu yayınlara İSEDAK Koordinasyon Ofisi "www.comcec.org" web sitesinden ücretsiz olarak erişilebiliyor.
Ayrıca, çalışma grubu toplantılarında İSEDAK bakanlar toplantılarında görüşülmek üzere işbirliğini derinleştiren, belirlenen işbirliği alanlarında politikaların uyumlaştırılmasına hizmet eden tavsiye kararlar alınıyor. İSEDAK 31. Toplantısı’nda İSEDAK çalışma gruplarının faaliyetlerine ilişkin raporlama, İSEDAK Koordinasyon Ofisi tarafından yapılacak.
(İHA)
Yorum Yazın