TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Bahçeli'den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin açıklama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tam olarak yerleşmesi için bazı adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Bahçeli'den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin açıklama
İHA - Bahçeli konuyla ilgili tavsiyelerini yazılı açıklamayla duyurdu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Geçiş ve Uygulama Süreci” başlığıyla özel bir açıklamada bulundu. Bahçeli, “Sistemin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi, sistemin tamamlayıcı unsurlarının gerçekleştirilmesi için atılması gerekli ilave adımlar da bulunmaktadır” dedi.

Devlet Bahçeli, sisteminin tamamlayıcı unsurları kapsamında değerlendirdikleri konuları şöyle sıraladı: Siyasi partiler kanunu değiştirilmeli, Türkiye’nin millî ve manevi değerlerini ortak payda olarak kabul eden bir siyaset anlayışı hâkim kılınmalıdır. Siyasete katılım artırılmalı, parti içi demokrasi güçlendirilmelidir. Siyasi partilere devlet yardımı şartları yeniden düzenlenmelidir. Ülke seçim barajı makul düzeye indirilmeli ve siyasi partilerin ittifak kurması halinde de uygulanmalıdır. Mahalli idareler seçim sistemi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun hâle getirilmelidir. Parti değiştirmeye etik kurallar konulmalıdır. Milletvekili dokunulmazlığı, kamu vicdanının kabul edeceği makul esaslara bağlanarak belli durumlar dışında kaldırılmalıdır. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşlarının Anayasa’nın 135’nci maddesinde düzenlenen ‘kamu kurumu niteliği’ dikkate alınarak; Anayasa ile belirlenen çerçevede faaliyet göstermeleri temin edilmelidir. Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uygun hale getirilmelidir. Meclis için yeni içtüzük çıkarılmalıdır. Ekonomiye yönelik reformlara devam edilmelidir.
Yorum Yazın