• Siyaset

Bakan Çavuşoğlu: ABD birçok alanda iş birliği yapmak istiyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'ABD'nin birçok alanda bizimle işbirliği yapma arzusunda olduğunu görüyoruz' dedi.
Bakan Çavuşoğlu: ABD birçok alanda iş birliği yapmak istiyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber özel yayınında açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde: Bakanlık olarak hemen hemen her yıl dünya değişiyor biz de bu değişikliklere ayak uydurmak için açılımlar yapıyoruz. Dijital diplomasiyi yapmıştık pandeminden önce ne kadar isabetli olduğunu gördük.

Yaklaşık 1,5 sene önce sayın Cumhurbaşkanımıza Antalya Diplomasi Forumu fikrini açtığımızda çok büyük destek gördük. Geçen sene ertelemek zorunda kaldık. İlk defa fiziki toplantıyı gelecek hafta Antalya'da gerçekleştireceğiz. Ayın 17'sinde de Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi gerçekleşecek.

Salgına rağmen bu foruma ilgi çok fazla oldu. Şu ana kadar 47 tane bakan katılımı teyit etti. Uluslararası örgütlerin temsilcileri, eski bakanlar, akademisyenler, katılacaklar. Yeni dönemde dünyada yeni yaklaşımlar konuşulacak.

Bunu bir vakıf haline getirmek istiyoruz. Bunun için de yönetiminde bakanlıktan insanlar da olacak, akademik dünyadan, uluslararası ilişkiler alanından insanlar olacak. Bu vakıf kanunu Meclis'e göndereceğiz. Yasalaştıktan sonra önümüzdeki sezon tüm organizasyonu vakıf yürütecek.

NATO Zirvesi
Türkiye olarak tabi sayın Cumhurbaşkanımızın Biden ile görüşmesi ön planda ama bu zirvenin kendisi de çok önemli. Önemli konular var. ABD'nin yeni başkanını müttefiklerle tanıştırma konseyi. Cumhurbaşkanımızın çok fazla ikili görüşmesi olacak. Macron, Merkel ve Johnson ile görüşmeler olacak.

ABD ile yeni dönemde hangi adımlar atılacak. Sorunlar var. Demokratların işin başında olduğunda başlayan problemler Trump döneminde de devam etti. Biden'ın 24 Nisan ile ilgili söylediği sözler var. S400 meselesi halen devam ediyor. ABD yönetiminin birçok stratejik alanda Türkiye ile çalışma arzusunun olduğunu görüyoruz. Biden'ın kendisinde de var. Bir taraftan bu sorunları nasıl çözeceğiz, bir taraftan ilişkileri güçlendirebilecek miyiz? Ekonomik alanda da ilişkilerimiz var. Hedeflere ulaşmak için neler yapmamız gerekiyor? Var olan sorunların çözülmesi için bir bilgi kağıdı kendilerine verdik.

Bizim de beklentilerimizin karşılanması gerekiyor. Sorunlar durduğu sürece samimi bir şekilde birçok alanda iş birliği yapmamız da kolay olmuyor. Bütün alanlarda karşılıklı adımlar atmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın görüşmesi önemli bir görüşme olacak. Görüşmeden iyi neticeler çıkacağını umuyoruz.

Suriye konusunda ABD bizimle daha iyi çalışmak istiyor. Libya ile daha yakından ilgileniyorlar. Bir önceki yönetimin bizim bölgemize yönelik ilgisi azdı. Yeni yönetimin var. Bizimle iş birliği arzusunda olduklarını görüyoruz.

ABD'deki firari FETÖ'cüler
Bir taraftan ABD içinde FETÖ ile ilişkili soruşturma açan FBI var, bir yandan da beklentilerimizi karşılamayan ve bize destek vermeyen bir ABD yönetimi var. ABD içinde farklı eyaletlerde açılmış soruşturmalar var. Okulların kapatıldığı soruşturmalar var. Kendi iç güvenliği için önlem alıyor ama müttefikinin güvenliğini düşünmüyor. FBI'nın bize söylediği karanlık yüzlerini gördüklerini söylediler.

ABD ile S-400 gerilimi
Batı medyasında patriot meselesiyle ilgili çarpıtma haberler var. Cumhurbaşkanımız da söyledi siz garanti verin. Sizden de alalım. Bir tarafın dayatmasıyla bu iş çözülmez. Siyasi olarak arkadaşlarımız bir araya gelsin o zaman bu sorunu nasıl çözebiliriz diye konuşsunlar. Macron bizi arayarak bir hava savunma sistemini bize göndereceklerini söylediler. Daha sonra ilişkilerimizde gerginlik olunca bu kararından vazgeçtiler. ABD bize patriot konusunda bize garanti vermiyorsa diğer ülkelerden de alabiliriz. İlla Patriot olması şart değil. ABD, Patriot konusunda garanti vermiyorsa diğer müttefiklerimizden de biz pekala hava savunma sistemi alabiliriz.

Türkiye-Fransa ilişkileri
Macron ile Cumhurbaşkanımızın son görüşmesi gayet müspetti. Bir iki konuda görüş ayrılığımız var ama bu konuda da istişareleri başlattık. Libya konusunda da görüş ayrılığımız var ama Libya'daki yeni yönetimle o ayrılık azaldı. Fransa bizimle Afrika konusunda da istişare yapmak istiyor. Afrika'ya Fransa ile rekabet için gitmedik. Türkiye'nin orada güçlü bir aktör olarak görülmesi önemli. Ekonomik ilişkilerimizi de güçlendirmek istiyoruz. Tüm dünyadan ekonomik iş birlikleri konusunda çok fazla ilgi görüyoruz. Şu anda Fransa ile olumlu bir hava var. Önümüzdeki süreçte temaslarımızı artıracağız.

Afganistan faaliyeteri
Biz Kabil'de çerçeve ülkeyiz. Havalimanının işletilmesi ve güvenliği Türkiye'nin sorumluğunda. Afganistan'a nasıl destek verebiliriz bunu NATO çerçevesinde görüşüyoruz. Müttefik ülkelerle de görüşüyoruz. Afganistan'da kalmak tek başına bir ülkenin üstlenebileceği bir şey değil. Bunun paylaşılması gerekir. Afganistan'ın kendisinin de talebi olması gerekiyor. Biz Türkiye olarak her zaman Afganistan'ın yanındayız. Türkiye'nin çok önemli çalışmaları var. İhtiyaç olduğu zaman biz her zaman yanlarındayız. Çekilmeden sonra bu sürecin nasıl olması gerektiğini müttefiklerimizle görüşüyoruz.

Türkiye'nin politikaları son derece şeffaf ve ilkeli. Rusya ile iyi ilişkiler kuruyoruz. Birlikte ticaret yapıyoruz. Ancak anlaşamadığımız konular da var. Bir yandan da NATO ülkesiyiz. Türkiye NATO'nun en önemli müttefiklerinden biridir. Ancak NATO üyesiyiz diye başka ülkelerle sorun yaşayacak değiliz ama alınan kararlara da uyarız. Anlaşamadığımız konular olduğunda da bunu iş birliğine götürebildiğimiz bir ülkedir Rusya. Biz ilişkilerde her zaman açık ve net olduk. Anlaşamadığımız konularda da gayet samimiyiz. Açık bir şekilde yüzlerine de söylüyoruz. Bu bizim ilkesel duruşumuz. Bizim savunma sanayimizi de çok büyük ilgi var. Rusya'nın siyasi olarak turizm meselesini bizim aleyhimize kullanacak bir durumları yok. Putin de söyledi bizim siyasi olarak bir amacımız yok tamamen Türkiye'deki rakamlarla ilgili olduğunu söyledi.

Almanya ile turizm ve aşı konusunda geçen sene çok iyi bir iş birliği yaptık. Avrupa ülkelerine baktığımızda da pandemi konusunda sorunlar var. Rusya'nın uçuşları başlatması konusund olumlu baktığını görüyoruz. Yüzde yüz emin olmamak kaydıyla uçuş meselesinin siyasi değil sağlıkla alakalı bir durum olduğunu gördük. Geçen seneye göre tedbirler konusunda çok daha iyi bir durumdayız. Bu konudaki iş birliklerini de artıracağız. Virüsü konusunda kontrol altında tutmamız gerekiyor. Aşı olan vatandaş sayısı arttıkça önümüzdeki süreçte turizm konusunda tüm dünya açılacaktır.

Mahmur'daki terör yapılanması
Bu kamp artık bir mülteci kampı olmaktan çıkıp teröristlerin eğitildiği PKK'lıların bir kuluçka kampına dönmüştür. Şu anda merkezi yönetimin sorumluluğuna girdi. Bunu çözecek olan Irak yönetimidir. Etrafında da dağlar var. PKK'nın buralarda da yuvalandığı görülüyor.

Bu kamp artık belde gibi bir yer olmuş. Girişleri çıkışları PKK kontrol ediyor. BM'ye gerekli bildirimlerde bulunduk. Buradaki sivillere yapılan yardımları koordine ediyor. Burada BM'nin hiçbir suçu yoktur demek istemiyorum ama burada BM'nin kontrol ettiği bir kamp değil. Biz diyoruz ki sizin burayı temizlemeniz lazım. Siz yapamıyorsanız biz yapalım. Sincar konusunda bölgesel yönetimle merkezi yönetim bir anlaşma imzaladılar. Sonuçta burası bir terör kampı. Buranın temizlenmesi lazım. Biz sivller konusunda herkesten hassasız.

Komşumuz Irak çok ciddi sorunlar yaşamış bir komşumuz. Neticede komşu ülkemiz ve bizim için kardeş bir ülke. Biz diyoruz ya iş birliği yapalım ya da bırakın biz temizleyelim. Bizim Irak'ın egemenliğine saygımız var. Irak'ın toprak bütünlüğüne destek verdiğimizi herkes gördü. Yaşadıkları sorunlarda her zaman yanında olduk. Biz beraber yapmayı arzu ederiz. Kapasitesi varsa terörü temizlemeleri bizim tercihimiz olur. Ama maalesef. Biz bunu yapacak kapasitedeyiz. Sivilleri ayırt ederek bunu yapabilecek kapasitedeyiz. Ülkelerindeki teröristlerden rahatsız olduklarını söylüyorlar. Topraklarından ülkemize saldırı olmasını arzu etmediklerini söylüyorlar. Ama bunu söylemek farklı bir şey uygulama farklı bir şey. PKK her yerde Kürtlerin düşmanı.

PKK Süleymaniye bölgesinde siyasileri yönetiyor. Elimizde belgeleri her şeyleri var. PKK orada herkes için bir tehdit. Terörün temizlenmesi sadece Türkiye'nin sorumluluğunda değil ki? Biz Kürt düşmanı değiliz. Kürtler nerede olursa olsun bizim kardeşimiz ama PKK Kürt düşmanıdır. Irak'ta bu geçişkenliği önlemek için alınacak tedbirler var. Barzani ABD ile yaptıkları görüşmede PKK'nın ne kadar büyük bir tehdit olduğunu anlatıyor.

İsrail'de yeni koalisyon
Hükümet kurma işi İsrail'in tamamen iç işi. Bu konuda yorum yapmak bizim işimiz değil. İlk defa koalisyonda bir Arap Partisi de yer alacak gibi gözüküyor. Burada kimin hükümet kurduğu değil İsrai'deki yönetimden bizim ve uluslararası toplumun beklentileri var. Bunları nasıl karşılayacaklar? Bunların karşılanması için saldırgan politikadan vazgeçmeleri gerekiyor. İşgalci politikadan vazgeçmeleri gerekiyor. Gerek Gazze'de gerek ise Kudüs'te bir taraftan topraklarını elllerinden alırken bir taraftan da zalimce saldırıyorlar.

Bu politikaları sürdürdükleri sürece ilişkilerin sağlıklı ilerlemesi mümkün değil. İki devletli çözüm parametreleriyle, barış sürecinin sürdürülmesine olumlu bakarlarsa uluslararası toplum da yardımcı olur. Gerginlik devam ederse sessiz kalmamız mümkün değil. Olumlu bakarlarsa yeni süreçte o zaman da sessiz kalmayız, yardımcı oluruz. Bunlar bizim taleplerimiz değil. Uluslararası toplumun beklentisi bunlar.

Mısır ile normalleşme süreci
Aşamalı bir şekilde önce istihbaratlar arasında bir kanal açıldı. Tekrar dışişleri bakanları düzeyine geldi. Görüşmeler iyi geçti. Bundan sonra bakanların görüşmesi, büyükelçilerin karşılıklı olarak atanması, ilişklerin iyi olması iki tarafında da beklentisi. Geçmişte onlar Hafter tarafındaydı. Biz meşru hükümet tarafındaydık. Şu anda tek bir meşru hükümet var. Ayrı taraflarda değiliz. Onlar Hafter'i destekledir ama şimdi bu bitti. İş birliği yapabileceğimiz alanlardan biri bu. Filistin tarafı da bir başkası. Mısır'ın önemini her zaman biz vurguladık. Şimdi de vurguluyoruz. İlişkilerimiz normalleşirse iş birliğimize ihtiyacı olan birçok ülke var.

Filistin için koruma mekanizması
Filistinli sivillerin korunması için bir koruma mekanizması olması gerektiği söyledik İİT'de. BM'ye de götürdük bu durumu. BM Güvenlik Konseyi'nden geçmesi zor görünüyor bu durumda. BM'de daha önce kabul ettirdiğimiz durumda genel sekretere bir çağrıda bulunduk. En son New York'ta bir araya geldiğimiz zaman ateşkes var diye sevinmemiz lazım diye söyledik. Bundan sonra kalıcı bir çözüm için koruma gücünün kurulması konusunda durmadan yorulmadan çalışmamız gerekiyor. Biz Filistin konusunda hamaset yapmıyoruz. İç siyaset olabilir, iktidarı eleştirebilirsiniz ama dayanışma içinde olmamız gereken bir konuda böyle söylüyorsanız samimiyetsizlik sizde.

Atina ile mutakabat
Ekonomik ilişkileri geliştirmek için 25 maddelik bir eylem planı hazırladık. Bunun içinde bazı mekanizmların canlandırılması var. Bilim ve teknolojik ortak komisyonu. Kombine taşımacılığın geliştirilmesi. Türkiye Yunanistan demir yolu projesi var. İki ülke arasındaki ekonomik iş birliği geliştirmek için ülke olarak hazırladığımız bir eylem planı. Ben kendisine de söyledim. Türkiye'de benim popülaritemi artırdın ama ilişkilerimizin iyi olmasını tercih ederdim. Pozitif gündem devam etsin diye retorik içine düşmedik. Bence Dendias'ın açıklamaları iç politikaya yönelik. Türkiye aleyhine söylemlerde bulunuyor. Bunlara gerek yok. Orta vadede vatandaş da bundan hoşlanmaz. Kavga etmek belli bir süre sonra bıkkınlık getirir. Yeni bir sayfa açmamız taviz verdiğimiz anlamına gelmez. Yunanistan'daki siyasetçilere göre biz Türkiye'deki siyasetçiler daha rahatız. İyi ilişkiler içinde olmamızı halkımız istiyor.

Yunanistan'ın sığınmacı politikası
Yunanistan göçmenlerin başvurularını kabul etmemek ve Türkiye göndermek için böyle bir açıklama yapıyor.

AB Liderler Zirvesi
Zirvelerde bize yönelik bir yaptırım çıkacakmış, çıkmayacakmış böyle bir kaygı içinde olmadık. Göç mutabakatının yenilenmesi gerekiyor, güncellenmesi gerekiyor.
Yorum Yazın