TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Başarılı ülkelerde, fikir sahibiyle para sahibi bir masada

Bakan Özlü, 'Başarılı olan ülkelerde, fikir sahibiyle para sahibi bir masaya oturuyor. Bu ikisinin birbirini ikna ettiği projeler başarılı oluyor. O nedenle bizim tarafları bir araya getirebileceğimiz masalar oluşturmamız gerekiyor.' dedi.
Başarılı ülkelerde, fikir sahibiyle para sahibi bir masada
AA - Özlü, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Küçükyalı yerleşkesinde bulunan Teknoloji Transfer Ofisi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin, geçen 17 yılda çok önemli mesafe katettiğini söyledi.

Özlü, "Bilim, teknoloji, kültür ve sanat alanlarında eğitim verilmesi çağımızın ihtiyacı olan yetişmiş insan kaynağı açısından son derece önemlidir. İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni, çok yönlü ve dinamik eğitim anlayışından dolayı kutluyorum." dedi.

"Sanayi 4.0 sürecinde, en büyük ve en değerli sermaye fikir sermayesidir"

Faruk Özlü, fikirlerin buralarda somutlaşarak anlam kazandığını, teknoloji transfer ofislerinde fikir sahibi olan, fikirlerine güvenen herkese yer olduğunu söyledi.

Kalkınmanın, gelişmenin, büyümenin ve zenginleşmenin, statik kalarak mümkün olamayacağını vurgulayan Özlü, şunları kaydetti:
"Dinamik olmamız, fikir üretmemiz gerekiyor. Çağımızda, özellikle Sanayi 4.0 sürecinde, en büyük ve en değerli sermaye fikir sermayesidir. Baktığımız zaman, garajlarda milyarlarca dolarlık fikirler çıkıyor. Bunları hep okuyoruz. Başarılı olan ülkelerde şöyle bir husus var; fikir sahibiyle para sahibi bir masaya oturuyor. Bu ikisinin birbirini ikna ettiği projeler başarılı oluyor. Her garajdan bir şey çıkmıyor. O nedenle bizim tarafları bir araya getirebileceğimiz masalar oluşturmamız gerekiyor. Fikir sermayemizin gelişiminde üniversitelerimize çok güveniyoruz. Çünkü üniversitelerimizin, girişimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelişmesinde en önemli basamak olduğunu biliyoruz."

"Millilik ve yerlilik, siyaset üstü bir tercihtir”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, yurt dışından teknoloji transferinin bir noktaya kadar yapılabileceğini, bir noktadan sonra teknolojiyi üretmenin elzem olduğunu vurguladı.

Bilimle teknolojiyi, bilimle sanayiyi ve bilimle toplumu buluşturan üniversiteler için çabaladıklarını ifade eden Özlü, şöyle devam etti:
"Sizlerin de bildiği gibi, Sayın Cumhurbaşkanımız, üniversitelerle ilgili geçtiğimiz hafta birtakım tespitlerini dile getirmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği hususlar son derece önemlidir. Açıkça belirtmek gerekirse, temellerinizi bu ülkenin ve bu milletin değerlerine yaslamıyorsanız istediğiniz kadar küresel bir marka olun, siz bu ülkenin markası olamazsınız. Kendi ülkesine ve milletine yabancılaşmış bir yapı, bunu küreselleşme hedefi ile mazur gösteremez. Biz hükümet ve bakanlık olarak, ısrarla yerli ve milli vurgusu yapıyoruz. Politikalarımızı, bu ana eksen üzerinde belirliyoruz. Bu, sadece siyasi bir tercih değildir. Bu, aynı zamanda yapmamız gereken siyaset üstü bir tercih olmalıdır. Millilik ve yerlilik, siyaset üstü bir tercihtir. Bu tercihin; üniversitelerimiz ve işletmelerimiz tarafından da yapılması gerekir. Çünkü güçlü ve sözü dinlenen Türkiye’yi, öncelikle bu tercihi yapıp ona göre çalışarak kurabiliriz. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, mesele fiziken nerede olduğunuz değil, zihin olarak nerede durduğunuz meselesidir. Bizim fikrimiz de, zikrimiz de Türkiye’dir. Bizim zihin ve ruh olarak durduğumuz yer bu topraklardır, bu millettir, bu devlettir. Ürettiğimiz ve üreteceğimiz bilim, sanayi ve teknoloji yerli ve milli olacaktır."
Yorum Yazın