TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

BİNALİ YILDIRIM, 'İZMİR'E HOŞ GELDİNİZ'İ BAŞBAKAN'A SÖYLEDİM'

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, canlı yayınlanan bir televizyon programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BİNALİ YILDIRIM, 'İZMİR'E HOŞ GELDİNİZ'İ BAŞBAKAN'A SÖYLEDİM'
İHA - Binali Yıldırım, canlı yayınlanan bir televizyon programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İzmir mitingini ‘12 yılın rekoru’ olarak tanımlayan Yıldırım, mitingde söylediği “İzmir’e hoş geldiniz” sözüyle ‘İzmir’e başka illerden gelen kalabalığa seslendi’ şeklinde maruz kaldığı eleştirilere yanıt verdi. Yıldırım, “Konuştuğum sırada Sayın Başbakanımız yürüyerek alana girmişti. Ekrandan onu gördüm ve ‘İzmir’e hoşgeldiniz’i ona hitaben söyledim. Ama birileri mitingi küçültmek için sözlerimizi alaya aldı. Bu üzüntü verici” diye konuştu.

DİĞER MİTİNGLERDEN FARKLIYDI
Başbakan Erdoğan’ın mitingini değerlendiren Yıldırım, “Sayısal açıdan şu kadar bu kadar meselesine girmek istemiyorum. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı miting kalabalıktı ama benim ayrıca gördüğüm başka bir şey var. Bu mitingde insanlar çok heyecanlıydı. Bir demokrasi şölenine gider gibi aileleriyle birlikte gelmişlerdi. Diğer mitinglerden en büyük farkı buydu” dedi.
Yerel seçimin bir genel seçim hatta referandum atmosferine bürünmesinden yakınan Yıldırım, şöyle konuştu: “Yukarıdaki hesaplaşma, liderlerin söylemleri nedeniyle bir türlü istediğimiz yerel seçim atmosferini yakalayamıyoruz. Bu bir genel seçim mi? Referandum mu? Yoksa yerel seçim mi, hala anlayabilmiş değiliz. Bizler projeleri anlattıkça İzmir’deki rakiplerimiz de meseleyi genel seçim havasına sokmaya çalışıyorlar. Biz hizmetlerimizi, yapacaklarımızı anlatıyoruz.”

“PROJE KONUSUNDA KİMSE BİZLE YARIŞAMAZ”
İzmir projelerini, ‘Hayat İzmir’ vizyonuyla anlattıklarına dikkat çeken Yıldırım, “Kimse bizimle projeler konusunda yarışamaz. Bu konuda çok iddialıyız. İzmir’de geçmiş 10 yıla bakıldığında herkes İzmir’e ne yapıldığına bakmalı. İzmirlilerin beklentisi neydi? Ben İzmir’e Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğum zaman yaptıklarımı anlatmaya başladığımda en az 30 kalem iş sayıyorum. Ama mevcut başkan en fazla 3 tane sayabiliyor” dedi.

İzmir’in meşhur tartışması ‘Hükümet İzmir’e şaşı bakıyor’ iddiasına da değinen Yıldırım, bunun gerçeği yansıtmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’e hükümet olarak 24 milyar dolar harcama yapıldı. Bunun 15,5 milyar doları fiziki yatırım. Kalanı sosyal destekler. Bizimki devletin muhasebe kayıtlarından çıkan rakamlar. Bunun çarpıtılması mümkün değil. Şimdi bakın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin yüzde 91’i Ankara’dan geliyor. Yani genel vergilerden kesinti yoluyla. Yıl yıl yatırım gerçekleşme oranlarını inceledim. Yüzde 50’nin altında yatırım gerçekleşmesi yapılıyor. Yani bütçenin yüzde 50’sini harcayabilmişler. Yani 'İzmir’e hükümet yardım etmiyor' söylemleri geçersiz ve inandırıcı değil. Bu söylemler İzmir’de beceriksizliğin mazeretidir, başka da bir şey değildir. Kimse kusura bakmasın. Efendim vergiyi alıyor, alamıyor. Bakınız. Türkiye’de 12 il kazanır, kalanı harcar. Yani ülkenin batısı kazanır doğusuna yönelik yılların ihmali giderilmeye çalışılır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’deki en mağdur şehir İstanbul’dur. Her yıl 150 milyar vergi ödüyor, en çok 10 milyar yardım alıyor.”

“İZMİR’İN YARIŞTAKİ FARKINI KAPATMAMIZ GEREK”
Açıkladığı projeler için 65 milyarlık kaynağı nasıl bulacağına ilişkin soruya da yanıt veren Yıldırım, şöyle konuştu: “Bakınız İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırım bütçesinde yüzde 50’nin altında gerçekleşme oranıyla halkın karşısına çıkarken ben belirlenen bütçeden fazlasını harcadığım için yargılandım. 10 yıllık süreçte hayata geçecek bu projeler için en fazla 15 milyarlık bir belediye kaynağı kullanacağım. Kalanı projeler kendi kendini sübvanse edecek zaten. Ben kaynak yaratırım. Bunu bakanlıkta yaptım, İzmir’de de yaparım. Aksi halde İzmir, yarışta geri kaldığı farkı nasıl kapatacak. İzmir Türkiye ortalamasının 5 puan gerisinde. Mevcut başkan ‘her şey yolunda’ diyor ama biz mi göremiyoruz? O halde neden İzmir’de işsizlik fazla. Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminalini 18 Aralık 2012’de temelini attık, şimdi açtık. 14 ayda bitti.”
Yerel yöneticiliğin vizyonel bir bakış açısı ve ekiple olacağına vurgu yapan Yıldırım, şunları söyledi: “Mevcut başkan bürokrasiyi çalıştıramıyor. Ekibiniz olacak, güveneceksiniz ve çalıştıracaksınız. Bir işi yapacağınıza önce ekibiniz inanacak. Benim en büyük maharetim çalışmak ve çalıştırmak. Bakanlığım dönemimde uyumlu ve çok çalışan ekibimiz vardı. Şu anda da çalışkan ve vizyon sahibi ekibimiz hazır. Kısacası biz İzmir için hazırız.”

“İzmir’de bir şeyler aksıyor, yürümüyor” diye konuşan Yıldırım, “İzmirliyiz yaparız’ demekle olmaz. Sloganla olmaz. İzmir nerede ona bakmak gerek. İzmir’de yağmur yağıyor, seller akıyorsa, yapılar çürük ve yüzde 62 oranında imarsızsa, çöp dağları yükselmişse, bir yerde bir şeyler aksıyor demektir” ifadelerini kullandı.

“BAŞKAN ADAYI BİNALİ YILDIRIM’DIR”
"İzmirlilerin Başbakan Erdoğan’dan korktuğu ama Binali Yıldırım’a sevgi duyduğu" yönündeki bir soruya da Yıldırım şöyle yanıt verdi: “Bu şehrin belediye başkan adayı Başbakan değil, Binali Yıldırım’dır. İzmir Türkiye’nin lokomotifi olacak bir şehirdir. Süper ligde takımın yok. Yerel yönetimler takımları süper lige çıkarır. Onun için kimse mazeret aramasın. Şehir yönetmek vizyon işidir. Dünyanın ilklerinde 25 şehir var. Benim hedefim İzmir’i bu listeye sokmak.”
Yorum Yazın