TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Çavuşoğlu: 'Türkiye, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu tüm sınamaların çözümünde anahtar ülkedir'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye, bir aday ülke ve NATO müttefiki olarak, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu tüm bu sınamaların çözümünde anahtar ülkedir” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu: 'Türkiye, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu tüm sınamaların çözümünde anahtar ülkedir'
İHA - Bakan Çavuşoğlu, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Schuman Deklarasyonu’nun 72. yıldönümünün, tüm Avrupa halklarıyla birlikte Türkiye’de de Avrupa Günü olarak kutlandığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu yıl Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde kutladığımız Avrupa Günü’nde barışın korunmasının ne kadar zor ve kıymetli olduğunu bir kez daha müşahede ettik. 21. Yüzyıl’da Avrupa’nın ortasında yaşanan ve bizi adeta 1940’ların Avrupa’sına geri götüren Ukrayna’daki trajedi, hepimiz için bir uyarı işaretidir. Soğuk Savaş sonrasındaki güvenlik mimarisini kökten değiştirecek olan bu savaş, Avrupa’nın geleceği açısından da bir dönüm noktasıdır” açıklamasında bulundu.

Avrupa projesinin bugünlerde pek çok tehditle sınandığını bildiren Çavuşoğlu şöyle devam etti:“Sıcak savaş ve çatışmaların yanı sıra küresel belirsizlikler, iklim değişikliği, enerji bağımlılığı, terör ve düzensiz göç Avrupa’yı derinden etkilemektedir. Ayrıca, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi aşırı akımlar Birliğin bir arada yaşama kültürünün aşınmasına neden olmakta ve Avrupa’nın üzerine inşa edildiği ortak değerleri temelinden sarsmaktadır. Türkiye, bir aday ülke ve NATO müttefiki olarak, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu tüm bu sınamaların çözümünde anahtar ülkedir. Her ne kadar özellikle Avrupa Birliği içerisinde bazı kesimler zaman zaman ülkemizi rakip ve hatta tehdit olarak gösterseler de, Türkiye gerek Soğuk Savaş döneminde gerek sonrasında Avrupa’nın güvenliği adına pek çok fedakârlık yaparak, kıtanın istikrar ve refahına önemli katkılar sağlamıştır. Türkiye, stratejik hedefi olan AB üyeliği süreci çerçevesinde her alanda işbirliği ve diyaloğu geliştirmek için yapıcı bir politika izlemeye devam etmektedir. Tüm vatandaşlarımızın ve diğer Avrupa halklarının 9 Mayıs Avrupa Günü’nü kutluyorum.”
Yorum Yazın