TİC Holding Header
  • USD 32.334
  • EUR 35.091
  • Altın 2298.61
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

CHP'li kadınlar kadına şiddeti skeçle protesto etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Kadın Kolları üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde kadına şiddeti, hazırladıkları bir skeçle protesto etti.
CHP'li kadınlar kadına şiddeti skeçle protesto etti
İHA - Öğle saatlerinde CHP Mersin İl Başkanlığı önünde toplanan CHP'li kadınlara, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP Mersin İl Başkanı Faruk Akar da destek verdi. Üstlerine kadına şiddete tepki amaçlı yazı yazdıkları yelekleri giyen CHP'liler, ellerinde getirdikleri davulları çaldı. Şiirlerin ve şarkıların söylendiği protesto gösterisinde konuşan İl Kadın Kolları Başkanı Nevin Zaimoğlu, dünyanın dört bir yanında kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, şiddete ve savaşa karşı örgütlendiğini ifade ederek, "Ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddette büyük bir artış olmuş, öldürülen kadın sayısı 2012 yılında 165 iken 2013'ün ilk 10 ayında bu sayı 168'e çıkmıştır. Türkiye'de evli kadın nüfusunun yüzde 39'u fiziksel şiddete, yüzde 15'i cinsel şiddete, yüzde 44'ü duygusal istismara maruz kalmaktadır. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan çoğu korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olmamıştır. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürülmüştür" dedi.

Kadınların öldürülmesinin yanında değişik şiddete maruz kaldıklarını vurgulayan Zaimoğlu, "Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiği, ekonomik faaliyetinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı koşullarda, şiddetin ilk hedefi de doğar olarak biz kadınlarız. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 29 iken ekonomi ve fırsat eşitliğinde 136 ülke arasında 127. sıradadır" diye konuştu.

CHP İl Başkanı Faruk Akar ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kadına haklarını veren ve bunu da yazılı anlaşmaya geçiren ilk ülkelerden olduğunu belirterek, "Kadına şiddet sadece erkeğin erkek olduğu için, cinsiyet olarak güçlü olduğu için onu ezmesi, horlaması ve tacizde bulunması hoş karşılanamaz. Büyük insan Mustafa Kemal Atatürk de kadınları yasalarla erkeklerle eşitlemiştir. Ancak bunun birde kafada eşitlenmesi lazım, beyin olarak eşitlenmesi lazım. Kadının hakikaten saygıya, sevgiye layık olduğunu her yerde göstermemiz lazım" şeklinde konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da şiddetin neye, kime uygulanırsa uygulansın kabul edilemeyeceğinin altını çizerek, "Bugün burada arkadaşlarımız yeleklerine yazdıkları yazılarla bunları bize anlatıyor. Haklı şiddet yoktur. Hangi güç hangi akıl 'Allah-u Ekber' diyerek insanın kafasını bedeninden ayrılmasını haklı görebilir? Hangi güç bir başka insana şiddet uygulamayı kabul edebilir?" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından CHP'li kadınlar tarafından 'kadına şiddeti' anlatan ilginç bir skeç gösterisi sunuldu.
Yorum Yazın