TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Lavanta Adası'nda hasada katıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 'Yerelden kalkınma modeli'nin öncü projelerinden Lavanta Adası'na ilişkin 'Bu pilot çalışma, bunu gerçekleştirdiğimizde diğer bütün bölgelerimize de örnek olsun diyoruz.' ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Lavanta Adası'nda hasada katıldı
AA - Oktay, Yozgat'ta devam eden "Yerelden kalkınma modeli" projelerini yerinde incelemek için memleketi Çekerek'e geldi ve buradaki çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Lavanta Adası'nda hasada katılan Oktay, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin normalde gelişme ve kalkınmaya yönelik faktörlerinin fazla olmadığına inanıldığını ancak kendilerinin "Gerçekten bir arzu varsa, kalkınma ve gelişme için bir istek varsa çözüm de vardır" yaklaşımıyla hareket ettiklerini söyledi.

"Biz kamu olarak, devlet olarak, hükümet olarak, elimizden gelen her şeyi yaparız, sizinle birlikte oluruz, projeleri birlikte geliştiririz ama yerelden kalkınmayı sağlıyor olabilmek için sizin yerelden elinizi taşın altına koymanız gerekir." dediklerini belirten Oktay, projenin bu çerçevede hayata geçirdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Süreyya Bey Barajı'nın suyunun çekildiğini belirterek, Türkiye'de ve dünyada yaşanan kuraklığın geçici olmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

İklim değişikliğiyle mücadele anlamında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli açıklamaları yaptığını söyleyen Oktay, "Tüm mücadeleyi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde şu anda yürütmeye başladık. Çok ciddi anlamda yapısal çerçevede çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Vatandaşların da içinde olduğu bir kalkınmayı tetiklemesi amacıyla 200 dönümlük alana 250 bine yakın lavanta ektiklerini belirten Oktay, "Bazıları 2 yıllık, bazıları bir yıllık. Bugün de görüyorsunuz, hasadımızı da yapmış olduk. Tabii bunun devamı gelecek." ifadelerini kullandı.

Lavantadan bal ormanları ile bal üretiminin ciddi miktarda artırıldığı, ihracatının düşünülebileceği bir altyapıyı oluşturmak istediklerini dile getiren Oktay, endüstride kullanılan yan ürünlerinin de değerlendirilmesini öngördüklerini söyledi.

"Yerelden kalkınma adımlarının karşılığını görmeye başladık"
Yerelden kalkınma adımlarının karşılığını görmeye başladıklarını ifade eden Oktay, bölgenin Lavanta Adası ile bir kimlik kazanmaya başladığını kaydetti. Oktay, "Çevre köylerdeki vatandaşlarımız da kadınlarımız da özellikle bu işin içine girerlerse hem bölgeye kazanç olur hem barajın etrafı da çok daha etkili, verimli hale gelmiş olur ve barajın kendisi de sahiplenilmiş olur." dedi.

Bölgeye farklı ürünler de ekildiğini belirten Oktay, "Eğer bunu daha genişletebilirsek ülkedeki diğer barajlarımızla birlikte düşündüğümüzde çok farklı bir alanda uygulamaya geçirebiliriz." ifadesini kullandı.

Lavanta Adası'nın bulunduğu bölgenin birkaç yıla kadar cazibe merkezi olacağını vurgulayan Oktay, diğer ilçelerdeki turistik yerlerle birlikte bölgenin Orta Anadolu'da bir turizm merkezine dönüşebileceğini söyledi. Oktay, "Yani yerelden kalkınma ile arzu ettiğimiz şey buydu. Bu pilot çalışma, bunu gerçekleştirdiğimizde diğer bütün bölgelerimize de örnek olsun diyoruz. Zaten bölgelerimizde birlikte yavaştan çalışmaya başladık bu çerçevede." diye konuştu.

Çekerek'te arzu ve isteği gördüklerini belirten Oktay, şunları kaydetti: "Bundan sonra başarılamayacak burada hiçbir şey yok, herhangi bir engel kalmamış, engel çünkü hepimizin kafasındaydı. O kafamızdaki engellerin hepsinin yıkıldığını görüyoruz. Yozgat'ın tüm ilçeleriyle birlikte biz bu modeli çalışıyoruz. Her bir ilçemizin kendisine has özelliğini ayağa kaldırmasını, tanımlamasını ve merkezin de ilçeleriyle birlikte büyüyebileceği bir model diye tanımlamıştık. İnşallah bunu diğer ilçelerimizde de artarak görmek istiyoruz ve ilçelerine liderlik edecek şekilde merkezden de bu hareketi gördüğümüzde bunun bir sonraki aşaması köylerimizde. Buraların hepsi birer örnektir. Asıl arzu ettiğimiz, tüm ürünlerin köylerimizde artık bir şekilde ekiliyor, biçiliyor, dikiliyor olması lazım. Artık köylerimizin sebzesini, meyvesini, balını, kırmızı ve beyaz etini kendisinin üretmesini, hatta fazlasını üretip ülke ekonomisine de katkı vermesini arzu ediyoruz. Onun da hareketlendiğini görüyoruz. Bizi mutlu eden kısım da bu. İnşallah bunu buradan bütün Türkiye'ye gösterebilirsek güzel de bir çalışmaya ve çalışmanın sonucuna hep birlikte şahitlik etmiş oluruz, inşallah onu da göreceğiz."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Yozgat'ta vatandaşlara hitap etti
Çeşitli programlar kapsamında Yozgat'a gelen Oktay, Çekerek ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlara hitap etti.

Burada Türk bayrakları ve sloganlar eşliğinde karşılanan Oktay, baba ocağı Çekerek'te olmaktan mutlu olduğunu ve muhteşem bir heyecan yaşadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 ilin kalkınması, halkın kalkınması ve refaha kavuşması için elinden geleni yaptığını anlatan Oktay, bu durumun Çekerek için de geçerli olduğunu ifade etti.

Oktay, bir ve beraber olunduğu sürece her şeyin üstesinden gelineceğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la beraber Türkiye'nin başka bir lige taşındığını, bölgesinde söz söyleyen, masada ve sahada olan bir Türkiye'nin var olduğunu dile getirdi.

İlçede istihdam oluşturmak için çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Oktay, bu kapsamda Çekerek Barajı çevresine Lavanta Adası'nın kurulduğuna işaret etti.

Fuat Oktay, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yerel yönetim destekleriyle istihdam oluşturulması kapsamında, ekimi yapılan lavantaların ürün vermeye başladığını da kaydetti.

Bazı insanların savunma sanayisinde, bazılarının aşıda, bazılarının da tarımda üretime katkı sağlayacağına işaret eden Oktay, kalkınma hamlesi için yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın önemini vurguladı.

Lavantadan yağ elde edildiğini ve hidrosol suyunun da ayrı bir gelir kaynağına dönüştüğünü belirten Oktay, bu ürünlerin kozmetik alanında kullanıldığını söyledi.

"Bu fiyatlar artmayı bırakın, tersine dönecektir"
Oktay, amaçlarının istihdamı artırmak olduğuna değinerek, şöyle konuştu: "Kadın kollarımızdan bir söz almıştık, biz de onlara bir söz vermiştik. Biz dedik ki 'kadınlarımız ile yola devam edeceğiz.' Gençlerimizin ve eşlerinizin iş aramak için ilçeden veya ilden dışarı gitmesini istemiyoruz. İstiyorlarsa bütün dünyayı dolansınlar. Sonuna kadar destek veririz. Bundan mutlu da oluruz. Kendilerini geliştirsinler ama karnını doyurmak zorunda kaldığı için ilçesini, yuvasını, ilini terk etmesin. Başka amaçla gitsin istedik. Bu gençlere iş ve aşı konuşuyoruz. Kadınlarımızın eşlerine, çocuklarına ve kendilerine işi ve aşı konuşuyoruz.

Duyduk ki köylülerimiz, peynirini, sütünü, yoğurdunu, yumurtasını hatta sebzesini ve meyvesini satın almak için ilçeye geliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bunu kabul edebilir miyiz? Şu anda biz Türkiye'de ne ile mücadele ediyoruz, fahiş fiyatlarla. Biz üretimi artırırsak, köylümüz köyünde üretimi artırdığı zaman sebzesini, meyvesini... Bu fiyatlar artmayı bırakın, tersine dönecektir. Biz arazimizi kullandığımız zaman, ektiğimiz biçtiğimiz zaman sonuç alacağız ama birlikte yapacağız bunu."

Çalışanın arkasında duracaklarını dile getiren Oktay, kadınlara ve gençlere güvendiklerini anlatarak şunları kaydetti: "Biz hep bir çaresizlikle geldik, 'Bir şey olmaz, yapamayız, edemeyiz.' 50 yaşından sonra da bu zor değişiyor. Gençleri farklı yetiştirirsek, bunu kökten değiştirir miyiz? 'Yaparız bunu' der miyiz? Türkiye'de biz bunu demedik mi? Cumhurbaşkanımız geldiğinde 'yaparız' demedi mi? Ambargoyu koyduklarında, silahları vermediklerinde, biz bunu kendimiz yaparız demedi mi? Kaç yıl geçti? 15 yıl sonra dünyadaki 3 ülkeden biriyiz, bunu yapan. Peki Recep Tayyip Erdoğan, 'ben yaparım' diyen, 'ben başarırım' diyen, dimdik bunun içinde duran ve gece gündüz çalışan bir gençlikten yanadır. Böyle bir milleti arzu eder ve milleti de zaten bunu yapıyor. Milleti de dimdik yanında duruyor. Muhalefet ne derse desin, o 5'i bir yerde var ya veya 6'sı, kaç tane sayısını bilmiyoruz. Al birini vur öbürüne. Yapabilecek bir şeyi de yok zaten onların, toplamalar. Ama bu millet, Cumhurbaşkanı'nın, Genel Başkan'ının arkasında dimdik duracak."

Oktay, Çekerek ilçesinde yapımı süren Millet Bahçesi'nin sadece görülecek yer olmadığını, içerisinde bir bilim merkezi yapıldığını da vurgulayarak, "Burada Çekerek'ten TEKNOFEST'e proje geliştirecek çocuklar çıkacak." ifadelerini kullandı.

Çekerek Barajı havzasına rafting parkurunun yapıldığını da aktaran Oktay, "Rafting yatırımları sürüyor. Gelecek yıl Türkiye şampiyonasını Çekerek'te yapacağız. Daha sonra da dünya şampiyonasını yapacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, daha sonra Çekerek Kaymakamı Hayrettin Buğra Güzel'i ziyaret etti.

Oktay'a programlarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Belediye Başkanı Celal Köse ve AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer de eşlik etti.
Yorum Yazın