TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Elvan, 3 ay sonra 4.5G ile 5G ihalesi birlikte yapılacak

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Adayı Lütfi Elvan, 26 Mayıs’ta yapılacağı duyurulan 4G ihalesinin 26 Ağustos 2015 tarihine ertelenmesiyle ilgili, 3 ay sonra 4.5G ile 5G ihalesi birlikte yapılacak dedi.
Elvan, 3 ay sonra 4.5G ile 5G ihalesi birlikte yapılacak
ANKARA / İHA - İhlas Haber Ajansı (İHA) ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın programına konuk olan Elvan, 26 Mayıs’ta yapılacağı duyurulan 4G ihalesinin 26 Ağustos 2015 tarihine ertelenmesini değerlendirdi. Yapılacak ihalenin aslında bir 4G ihalesi olduğunu belirten Elvan, "Basında oldukça yanlış bir algıya neden oldu. Teknoloji serbest ihale, bu tüm teknolojilere açık olan bir ihale, 5G de bu ihalenin kapsamında olan bir husus. Türkiye olarak biz artık 3G’de olduğu gibi daha ileri seviyede, bir anlamda 4.5G ile piyasaya gireceğiz" dedi.

"OPERATÖRLERİN ERTELEME KONUSUNDA TALEPLERİ OLDU"
Özellikle GSM operatörlerinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bu sürenin ertelenmesi konusunda talepleri olduğunu belirten Elvan, "Finansal açıdan ve ihale hazırlıkları açısından Bakanlığımız bunları değerlendirdi. Operatörlerimizin görüşleri doğrultusunda 3 ay süreyle bir erteleme söz konusu oldu" diye konuştu.

Elvan, şöyle devam etti:
"3G çıktıktan sonra 3G’nin gelişmişi piyasaya girdi ve biz o gelişmiş 3G ile birlikte devam ettik. 4G şu anda birçok ülkede uygulama aşamasında ama 4G’nin biraz daha ileri düzeyi olan advance dedikleri seviyede olan, bir anlamda belki vatandaşlarımızın anlayacağı dilden söylemem gerekirse bu ihale bir anlamda 4.5G ile 5G ihalesi olacak, önü açık bir ihale, yani teknoloji serbest bir ihale olacak. Dolayısıyla 5G’nin yürürlüğe girmesi ve hazır olması halinde de operatörlerimiz doğrudan 5G’ye geçme imkanı bulacaklar. 3 ay sonra 4.5G ile 5G ihalesi birlikte yapılacak."

"CUMHURBAŞKANIMIZ BİR VİZYON ÇİZDİ, ÇALIŞMALAR BU ÇERÇEVEDE YÜRÜTÜLÜYOR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin sözlerini hatırlatan Elvan, "Biz güçlü Türkiye’ysek Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanması gerekir’ demişti hatırlarsanız. Bize bir anlamda vizyon çizdi, bu çerçevede çalışmaları yürütülüyor. Operatörler de gerekli hazırlıklarını yapacaklar ve 26 Ağustos 2015 tarihinde iki ihale beraber yapılacak" dedi.

“5G’YLE İLGİLİ ÜLKELERİN, FİRMALARIN ÇOK YOĞUN ÇALIŞMALARI VAR AMA 5G’YE GEÇİLME İŞİ MUHTEMELEN 2020 VE SONRASINDA OLACAK”
Güney Kore’nin 2018 Kış Olimpiyatları’nda prototip bir 5G uygulamasını sadece olimpiyata has olarak uygulamak istediğini belirten Elvan, "5G’yle ilgili ülkelerin, firmaların çok yoğun çalışmaları var ama 5G’ye geçilme işi muhtemelen 2020 ve sonrasında olacak. Tokyo Olimpiyatları’nda da Japonya’nın da bir girişimi var. Demonstrasyon amaçlı olmak üzere 2020 Olimpiyatları’nda Tokyo’da 5G uygulamalarını gerçekleştirmek istiyorlar. Bunların özellikle ticari alana uygulama süreçleri var. Bizatihi tüketiciye ulaşma süreçleri var ama Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin ve 5G alanında çalışan büyük firmaların ortak kanaati en erken 2020 yılı olarak ifade ediliyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, yeni dönemde özellikle 5G teknolojisinin geliştirilmesine yönelik destekler verileceğini vurgulayarak, "Ulaştırma Bakanlığımızın özellikle Ar-Ge’ye yönelik bir destek mekanizması var. Bunları da uygulamaya koyacağız. Biz arzu ediyoruz ki mümkün olduğu ölçüde yerli üretim olsun, yerli üretimi teşvik edelim. Bu sayede de cari açığımıza hiç olmazsa iletişim alanında önemli bir katkı sağlamış olalım diye düşünüyorum" dedi.

HER 100 KİLOMETREYE BİR HAVAALANI
Türkiye’de her 100 kilometrede bir havalimanı yapılacağını belirten Elvan, "Antalya Gazipaşa’da daha önce AK Parti iktidarları öncesi bir havaalanı yapılması planlanmış, daha sonra o dönemdeki partiler, iktidarda olanlar demişler ki ’Burası olsa olsa bir inek çiftliği olur.’ Biz o havaalanını yaptık, şuanda o havaalanını kullanan yolcu sayısı 1 milyonu geçti" dedi.

Türkiye’nin çok hızlı geliştiğini ve büyüdüğünü dile getiren Elvan, "Havayolunu gerçek anlamda halkın yolu haline getirdik. Bilet fiyatları oldukça ucuz, vatandaşımızın gerçekten uçağa binme imkanına kavuştuğunu ve uçakla çok sıklıkla seyahat ettiklerini görüyoruz. İhtiyaç olan yerlere havalimanı yapmaya devam edeceğiz. 100 kilometre önemli bir mesafe. Biz her bir vatandaşımızın bulunduğu yerden 100 kilometre mesafede havaalanına ulaşmasını istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın uçaktan yararlanmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ANTALYA’YA 3. HAVAALANI MÜJDESİ
Elvan, Antalya’da şuanda toplam 30 milyon yolcu kapasiteli iki havaalanı bulunduğunu belirterek, "İç hatlar ve dış hatlar terminal binasını yaptık, yeni bir pist yaptık, diğer taraftan Gazipaşa Havaalanı’nı tamamladık ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Ama batı Antalya’da ciddi anlamda bir havaalanına ihtiyacımız var. Örneğin Kaş’ta. Kaş’tan Antalya’ya mesafe 190, Dalaman Havaalanı’na ise 200 kilometrenin üzerinde. Kaş ve Demre ülkemiz turizmi açısından son derece önemli. Yapılacak havaalanı uluslararası bir nitelikte, turizm odaklı olacak" açıklamasında bulundu.

Batı Antalya’ya gelen turistlerin gelir düzeyinin doğu Antalya’ya gelen turistlerden daha yüksek olduğunu anlatan Elvan, şöyle devam etti:
"Gerçekten bir havaalanına ihtiyacımız var ve çok etkin çalışacağını düşünüyoruz. Şuanda Ulaştırma Bakanlığımız yer tespit çalışmalarına başladı. Geçen hafta bakanlığımızın tüm ekibi sahadaydı, inceleme yaptılar, bir yer tespiti yapıldı. Buna yönelik diğer kurumlarla görüşmeler devam ediyor. Eğer herhangi bir diğer kurumların da olumsuz bir görüşü söz konusu olmazsa belirlenen yerde havaalanını gerçekleştireceğiz ve proje çalışmalarına başlayacağız. 5 milyon yolcu kapasitesi olacak ve batı Antalyamıza önemli bir hizmet verecek. Özellikle batı Antalya’da meyve ve sebze üreticiliği oldukça gelişmiş durumda, bir anlamda bu havaalanını ihracat anlamında kargo havaalanı olarak kullanmak istiyoruz."

"YENİ DÖNEM OTOYOL DÖNEMİ OLACAK"
7 Haziran seçimlerinin ardından başlayacak süreci "oOtoyol dönemi" olarak niteleyen Elvan, "Son 13 yılda aşağı yukarı 18 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Bu bölünmüş yollarımız beldeleri, ilçeleri kesiyor. Antalya-Alanya yolunu düşünün, Antalya-Alanya yolunu yaptık, şuanda Mersin’e kadar devam eden bölünmüş yol çalışmalarımız devam ediyor. Yer yer beldelere uğruyor, trafik lambalarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Özellikle trafiğin ve yerleşimin yoğun olduğu yerlerde zaman kaybı yaşanıyor. Yeni dönemde örneğin Antalya-Alanya güzergahı, trafik yoğunluğu fazla, çok sayıda trafik lambası var. Vatandaşlarımızın konforlu bir şekilde yolculuk yapabilmesi için Antalya’dan yola çıkan bir vatandaşımızı Alanya’ya kadar hiçbir trafik yoğunluğuna yakalanmadan ulaşım imkanına kavuşacağız" dedi.

"ANKARA-NİĞDE OTOYOLUNU SAYIN BAŞBAKANIM ONAYLADI"
Elvan, yürütülen ve yeni dönemde yapılacak otoyol projelerine yönelik şunları kaydetti:
"Antalya-Alanya dışında Edirne’den Ankara’ya kadar otoyolumuz var, Niğde’den Şanlıurfa’ya kadar otoyolumuz devam ediyor. Ankara-Niğde arasında otoyolumuz yok, dolayısıyla otoyol olmayan kesimi de tamamlamak istiyoruz. Edirne’den yola çıkan bir vatandaşımızın kesintisiz bir şekilde otoyolla Şanlıurfa’ya kadar ulaşmasını arzu ediyoruz. Ankara-Niğde otoyolu ile planlama tüm çalışmalarımız bitti, Yüksek Planlama Kurulu kararı da en sonunda tüm bakanlarımız ve Sayın Başbakanımız onayladı. Çok yakın bir gelecekte, en geç önümüzdeki ay ihalesine çıkacağız. Ankara-Niğde otoyolunu yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştireceğiz. Kazmayı bu yıl vuracağız. Yeni dönemde Ankara-Kırıkkale-Delice otoyolunu gerçekleştireceğiz. 155 kilometrelik uzunluğa sahip Antalya-Alanya otoyolunu gerçekleştireceğiz. Ankara-Niğde otoyoluyla beraber Mersin-Taşucu otoyol projesi olmak üzere 5 otoyol projesini gerçekleştireceğiz. İzmir-İstanbul otoyolunu, üçüncü köprüyü de içine alan 90 kilometrelik Kuzey Marmara otoyolunu tamamlayacağız. Yine ilave olarak Sakarya Akyazı’dan İstanbul Paşaköy’e kadar kesimin otoyol projesini tamamlayacağız. Yine İstanbul Odayeri’nden Tekirdağ Kınalı’ya kadar olan kesimin otoyol projesini tamamlayacağız. Belki 2019’a yetiştiremeyebiliriz ama 4 yıllık dönemde başlayacağımız önemli projelerin başında Tekirdağ Kınalı’dan Çanakkale’ye uzanan otoyol projemiz geliyor. Çanakkale’yi Çanakkale Köprüsü ile geçeceğiz, yeni bir köprü inşa edeceğiz ve buradan Balıkesir’e kadar otoyolumuzu uzatacağız. Böylece Marmara Bölgesi’nin etrafında bir ring oluşturacağız. Toplam 780 kilometre."

HIZLI TREN GÜNEYDOĞU’YA GELECEK Mİ?
Hızlı trenle ilgili Güneydoğulu vatandaşlara müjde veren Elvan, "Konya’dan Karaman’a kadar olan hızlı tren projesini yapıyoruz, bu yıl sonu itibarıyla bitireceğiz. Karaman’dan Mersin’e iniyoruz ki, bunun da yapım çalışmalarına başladık. Mersin’den Adana’ya, Adana’dan Gaziantep’e, oradan da Şanlıurfa’ya olan kesimin ihalesine seçimden sonra çıkacağız. Hedefimiz Habur Sınır Kapısı’na kadar uzanmak. Edirne Kapıkule’den trene binen bir vatandaşımız Habur Sınır Kapısı’na kadar hızlı trenle gidebilecek. Ankara-Konya hattımız yüksek hızlı tren ama Konya’dan itibaren Habur’a kadar olan kesim hızlı tren, saatte 200 kilometre hız yapacak. Bunu sadece yolcu açısından düşünmemeliyiz. Burada en önemli katkı özellikle taşımacılık açısından olacak" ifadelerini kullandı.

ANKARA-İSTANBUL ARASINDA DİREKT HAT
Türkiye’nin Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülkenin Irak olduğuna dikkat çeken Elvan, "Mersin, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Habur’a kadar uzanan hat taşımacılık açısından son derece stratejik bir hat. Artık bu hattı biz hızlı trenle geçeceğiz. TIR ve kamyonlardan hızlı tren taşımacılığına geçilecek" dedi.

Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyen Elvan, "Önümüzdeki günlerde ihale çalışmaları sürüyor. 450 kilometre hız planlıyoruz. Mega hızlı bir trenimiz olacak" diye konuştu.

"AKDENİZ İÇİN DE HIZLI TREN PROJELERİMİZ VAR"
Mersin ve Adana dışında Antalya’yı da hızlı trenle bağladıklarını ifade eden Elvan, "Daha doğrusu hem İstanbul hem Ankara hem Konya ve hem de Karaman’ı hızlı trenle Antalya’ya bağlıyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Hedefimiz 2016 yılının sonunda hem Antalya-Eskişehir hattı hem de Antalya-Konya ve Kayseri’ye kadar uzanan hattı bağlayacağız. Turizm merkezlerimizden olan Antalya’ya gelen turistleri hızlı trenle Kapadokya’ya da yönlendirmek istiyoruz. Örneğin Konya’dan Antalya’ya günübirlik turların düzenlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Elvan şöyle devam etti:
"Antalya Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi. Yapılacak hızlı tren hatları bölgemizi daha da canlandıracak, iç turizmi artıracak. Artık Antalya’dan çıkan bir vatandaşımız 4.5 saatte İstanbul’a, 3 saatte Ankara’ya ulaşabilecek. Ankara’yla İzmir arasında yüksek hızlı tren hattının şuanda Polatlı ile Afyonkarahisar arasında yapım çalışmaları devam ediyor. Bu yıl Salihli’ye kadar olan kısmın ihalelerini gerçekleştireceğiz. İzmir’den Denizli üzerinden Antalya’ya ulaşan bir hızlı tren projemiz var. Zaten Afyon üzerinden bir hat var ama Denizli üzerinden de Antalya’yı bağlamayı planlıyoruz."

BÖLGESEL MİLLİ UÇAK PROJESİ
Bölgesel milli uçağın detaylarına yönelik açıklamalarda bulunan Elvan, "Yoğun bir çalışma yürütüldü, gerekli altyapı oluşturuldu. Aslında bugünlerde bir lansmanının yapılması bekleniyor, Ulaştırma Bakanlığımız son gelişmeleri yürütüyor. Seçim dolayısıyla yoğun olmam ve Antalya’da bulunmam nedeniyle son gelişmeleri alamadım ama kısa bir süre içerisinde bölgesel uçakla ilgili bir lansman olacak. Bu uçağımızı Türkiye’de üretmeye başlayacağız. Yapım süreci çok kısa olacak ve vatandaşlarımız kendi ürettiğimiz bölgesel uçağımızı kullanma fırsatı bulacak" ifadelerini kullandı.

“SEÇİMDEN HEMEN SONRA İLK ÇIKARILACAK YASALARDAN BİR TANESİ TÜRKİYE UZAY AJANSI OLACAK"
Kurulması planlanan Türkiye Uzay Ajansı’nın yürüteceği çalışmalar hakkında konuşan Elvan, "Uzay alanında çalışan hem Türkiye’de hem de yurt dışında, NASA’da, Türkiye Cumhuriyeti öğretim üyelerimiz var. Biz bunlarla toplantılar yaptık, onların görüşlerini, düşüncelerini aldık. Maalesef Türkiye, uzay alanında biraz geç kaldı ama yeni dönem öncesi Türkiye Uzay Ajansı kurulması yönünde yoğun bir çaba sarfettik ve bununla ilgili kanun tasarısını hazırladık, hatta Meclis’e bile sevk edildi. Seçimden hemen sonra ilk çıkarılacak yasalardan bir tanesi Türkiye Uzay Ajansı olacak" dedi.

Elvan, özellikle uzay araştırmaları, diğer ülke ajanlarının faaliyetleri neyse çok yoğun bir şekilde bilimsel araştırmaların yapılacağını anlatarak, şöyle devam etti:
"Uzay alanında araştırma yapanlara destek vereceğiz. Dağınık yapıda ve küçük birimleri tek çatı altında toplayacağız. Türkiye’yi uzay alanında söz sahibi ülkelerden bir tanesi haline getireceğiz. Türkiye neden Mars’a uydu göndermesin. Şu anda kendi uydu çalışmalarımıza başladık, TÜRKSAT 6A uydusunun yapım çalışmalarına başlandı. Ankara’da bir Uydu Entegrasyon ve Test Merkezi kurduk ki bu merkez Avrupa’nın en önemli merkezlerden birisi. Bu merkezimizde TÜRKSAT 6A uydusunu üreteceğiz. Uydu fırlatma konusunda da çalışmalarımız devam ediyor."
Yorum Yazın