TİC Holding Header
  • USD 32.385
  • EUR 35.067
  • Altın 2324.965
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

Meclis’te 3 konunun görüşülmesini talep etti

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Parlamentoyu üç temel gündemle olağanüstü toplanmaya çağırıyoruz. Şu kritik gün ve saatlerde parlamento, Türkiye Büyük Millet Meclisi olup bitenlere sessiz kalamaz” dedi.
Meclis’te 3 konunun görüşülmesini talep etti
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Genel Merkezi’nde Merkez Yürütme Kurulu sonrasında basın toplantısı düzenlediler. Demirtaş, Merkez Yürütme Kurulu’nda gelişmeleri kapsamlı olarak değerlendirdiğini belirterek, “28 arkadaşımız için bugün, yarın ve öbür gün cenaze törenleri düzenlenecek. Vicdanı olan ‘ben bu ülkede barış içinde yaşamak istiyorum ‘diyen herkesi bu cenazelere sahip çıkmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’Nİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRIYORUZ”
“Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağırıyoruz” diyen Demirtaş, şunları kaydetti:
"Öncelikle meclis Başkanı’na çağrı yapıyoruz. Meclis Başkanı Parlamento’yu derhal olağanüstü toplantıya davet etmelidir. Bizler de 80 milletvekili imzamızla hazırız. Parlamento’yu üç temel gündemle olağanüstü toplanmaya çağırıyoruz. Şu kritik gün ve saatlerde parlamento, Türkiye büyük millet Meclisi olup bitenlere sessiz kalamaz. 80 milletvekilimize ek olarak 30 milletvekili imza verirse, 110 milletvekili ile parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırabiliriz. Diğer partilerdeki barıştan, çözümden yana, ‘Parlamento çözüm aramalıdır’ diyen milletvekillerine destek vermeye çağırıyoruz. Üç temel gündemle parlamento derhal toplanmalıdır; biricisi çözüm süreci. Çözüm süreci eğer Parlamento’nun alacağı kararla selamete kavuşursa, içeride ve dışarıda barışı sağlamamız daha kolay olacaktır. İkincisi Türkiye ile Rojava bölgesinin ilişkileri, Ne olacak? Bütün bunları parlamentonun netleştirmesi lazım. Dış politika ve IŞİD tehdidi üçüncü gündemimiz olmalı. Parlamento yeni kurulacak hükümete referans olacak, yol gösterecek, kararlar alacak. Oluşacak koalisyon hükümetleri Parlamento’nun alacağı kararlara riayet ederek, o doğrultuda çalışmalar yaparsa inanıyorum ki, ülkemiz bütün bu tehditlerden kurtulacak, barışa içeride ve dışarıda daha güçlü bir şekilde ulaşacaktır.”

“IŞİD ELİNE KOLUNU SALLAYARAK EYLEM YAPAMAMALIDIR”
Partilerinin MYK’sında güvenlik tedbirlerinin konuşulduğunu ifade eden Demirtaş, “Parti binalarımıza giriş çıkış kesinlikle disiplinli olmalıdır. Tanınmayan yerden gelen paketlerin, şüpheli paketlerin, çiçeklerin parti binasına sokulmaması lazım. Şüpheli kişilerin parti binalarına üzerleri aranmadan sokulmaması lazım. İbadet yerleri, cemevleri, camiler güvenlik tedbirlerinin hem hükümet tarafından arttırılması hem de cemaatlerin, cami cemaatlerinin, cemevinde ibadet yapanların dikkatli olması lazım. Sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, sendikalar ya da toplu olarak bulunulan yerler bütün bunlarda toplumun duyarlı ve dikkatli olması lazım. Bir panik havası için değil, bir korku havası yaymak için değil ama bu tecavüz, barbarlık ordusunun elini, kolunu sallayarak Türkiye’nin her yerinde vahşet uygulamasına izin vermemeliyiz. Kendi tedbirlerimizi arttırarak, güvenliğimizi almak zorundayız. ‘HDP silahlanma çağrısı yaptı, HDP tehlikeli çağrı yaptı’ diye yayanlara şunu söylemek istiyorum; siz IŞİD’in bizi her yerde öldürmesinden memnunsunuz. IŞİD’e karşı tedbir almamızdan rahatsız oluyorsunuz. Siz istiyorsunuz ki, IŞİD Türkiye’nin her yerinde rahatça katliam yapsın. Biz sorumlu bir partiyiz. Herkes dikkatli, duyarlı olmalıdır. IŞİD eline kolunu sallayarak eylem yapamamalıdır” ifadelerini kullandı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ortak deklarasyonuna değinen Demirtaş, “Her tür şiddetin bitmesi için çok uzun süredir yürüttüğümüz bir çalışma var. Çözüm süreci. Orada bir mutabakata ulaşmıştık. Acaba o mutabakatla ilgili ne diyorsunuz? Ortada mı bıraktınız? Dolmabahçe mutabakatı şiddetin nasıl biteceğinin formülünü içeriyor, çağrısını yapıyor. Siz Dolmabahçe mutabakatına bu kadar değersiz belge muamelesi yapmaya devam mı edeceksiniz? O da çok kıymetli bir deklarasyon, belgedir. Biz arkasındayız, sahipleniyoruz, uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Hafta sonu IŞİD barbarlığına karşı büyük bir yürüyüş düzenleneceğini belirten Demirtaş, IŞİD barbarlığına karşı vicdanı olan herkesi davet ettiklerini vurgulayarak şunları dedi:
“Partimizi dönük dünden bu yana vahşi saldırıdan sonra kullanılan dili de aynen iade ediyoruz. Kendine ‘milliyetçiyim’ deyip, ‘ama, ancak’sız Suruç katliamından sonra üç sayfa ama, ancak kullananlar kusura bakmasınlar, IŞİD zihniyetlilerdir. Onların seviyesine düşecek halimiz yok. Aklını yitirmiş, tek bir siyasi çözüm önerisi içermeyen tümüyle küfür ve hakaretten oluşan bir metne de siyasi metin demiyoruz. Tarihlerinde siyasi açıklama da yoktur. Kendilerine ‘milliyetçiyim’ diyenler tek bir küfürsüz, hakaretsiz açıklamaları yoktur.”
Demirtaş ayrıca Adıyaman ‘da şehit olan askere de Allah’tan rahmet diledi.
(İHA)
Yorum Yazın