TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

MHP seçimlerde yüzde 4,3 oy, 39 milletvekili kaybetti

MHP, 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran'a göre yüzde 4,3 oy kaybetti; milletvekili sayısı 39 azalarak 41'e düştü.
MHP seçimlerde yüzde 4,3 oy, 39 milletvekili kaybetti
AA - MHP, 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran'a göre yüzde 4,3 oy kaybetti; milletvekili sayısı 39 azalarak 41'e düştü.

MHP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 16,29 oy almıştı. Kesin olmayan sonuçlara göre MHP, 7 milyon 423 bin oy aldığı son genel seçime göre yaklaşık 1 milyon 780 bin oy kaybederek, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 12 oy aldı.

7 Haziran seçimlerinde 80 milletvekili çıkaran MHP'nin, yaşadığı yüzde 4,3 oy kaybıyla birlikte milletvekili sayısı 39 eksildi.

Bu sonuçla MHP, HDP'den oy oranı olarak fazla almasına rağmen, çıkardığı milletvekili sayısı açısından HDP'nin ardından TBMM'de temsil edilen 4. parti oldu.  

MHP'den milletvekili seçilemeyenler arasında Genel Başkan yardımcıları Sadir Durmaz ve Ruhsar Demirel, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, Genel Sekreter Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu ile TBMM Başkanvekili Koray Aydın, TBMM Başkanlık Divanı üyesi Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Eski Merkez Bankası Başkanı ve Uşak Milletvekili Durmuş Yılmaz, Kütahya Milletvekili Alim Işık, Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan da bulunuyor.

Kayseri'de 7 Haziran'da 3 milletvekili kazanan MHP, iki milletvekili birden kaybederek bu seçimde tek milletvekili çıkardı. Kayseri dışında MHP'nin birer milletvekili kaybettiği iller şunlar:

"Aksaray, Ankara birinci bölge, Antalya, Balıkesir, Bayburt, Burdur, Bursa, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, İstanbul birinci, ikinci ve üçüncü bölge, İzmir'de birinci ve ikinci bölge, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Mersin, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak."

MHP, hiçbir ilde birinci parti olamadı. 7 Haziran'da Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin milletvekili adayı olduğu Osmaniye'de yüzde 41 ile birinci olan MHP; bu seçimde yüzde 46,5 ile birinci olan AK Parti'nin ardından yüzde 34 ile ikinci oldu.

MHP oylarını sadece Ardahan'da artırdı. Ardahan'da 7 Haziran'da yüzde 7,8 oy alan MHP bu seçimde yüzde 8,87 oy aldı.
Yorum Yazın