TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.976
  • Altın 2324.157
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Onlar da barajı yıktı

HDP ile ittifak kurarak, seçimlere giren Devrimci Demokrat Kürt Derneği’nin (DDKD) Genel Başkanı İmam Taşçıer, meclisteki temsiliyetin artık daha renkli olduğunu belirterek, HDP ile temel politikalarının örtüştüğü sürece ortak çalışmaları sürdüreceklerini vurguladı.
Onlar da barajı yıktı
Sultan Gedik - DİYARBAKIR / İHA - Azadi Hareketi Sözcüsü Adem Özcaner, kendi renkleri ile mecliste olacağını kaydederek, mecliste kendi fikirlerini, anlayışlarını, dini ve Kürdistani hassasiyetlerini temsil edeceklerini ifade etti. Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ise, Arap-Mıhallemilerin şimdiye kadar inkar edildiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin ve bölgenin genel sorunlarının yanında Arap ve Arap-Mıhallemilerle ilgili çalışma yürüteceklerini kaydetti.

HDP ile birlikte, daha önce mecliste temsiliyeti olmayan birçok kesim de seçim barajını yıktı. HDP ile ittifak kurarak, seçimlere giren DDKD’nin Genel Başkanı İmam Taşçıer, Azadi Hareketi’nin sözcüsü Adem Özcaner ve Mıhallemi Derneği’nin Başkanı Mehmet Ali Aslan, aday gösterildikleri şehirlerde seçilerek, meclise gönderildi. Taşçıer, Özcaner ve Aslan ilk değerlendirmelerini İHA’ya yaptı. Diyarbakır’da 8’inci sıradan milletvekili adayı gösterilen DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, seçim sonuçlarında Kürtlerin, halkların ve ezilmişlerin zaferinin olduğunu belirterek, bugüne kadar meclis dışında tutulmak istenen ve bağımsız adaylarla temsil edilmeye çalışanların yüzde 10 barajını yıktığını vurguladı. Meclisteki temsiliyetin artık çok daha renkli olduğuna ve daha çok insanın TBMM’de temsil edileceğine dikkat çeken Taşçıer, bunun çok önemli olduğunu dile getirdi. Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Alevilerin ve diğer tüm kesimlerin temsiliyetini sağlayacak vekillerin TBMM’ye gideceğini kaydeden Taşçıer, bunun bir ilk olduğuna işaret etti.

"YILDIRMA VE PROVOKASYONLARA RAĞMEN"
Seçim sonuçları ile birlikte Kürt sorununun parlamentoda çözülmesi konusunda yeni adımların atılacağını anlatan Taşçıer, "Kan dökülmeden, insanlar ölmeden bu sorunun çözülmesine ilişkin adımlar atılacak. Bu temsiliyet ve müzakerelerle Kürt sorununu çözme konusunda çalışmalar daha rahat ve daha güçlü yürütülecek. Hakkımız yüzde 20’lerde olmasına rağmen yüzde 13 aldık. Bu da az bir rakam değil. Yıldırmalara, provokasyonlara, katliam provalarına rağmen bu sayıya ulaştık. Son mitingde yapılan saldırı herkesin malumu. Bunların hesabını mecliste soracağız" dedi.

"DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ"
HDP ile kurdukları ittifak ve izleyecekleri politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Taşçıer, "Kürtler kendi arasında bir ittifak kurdu ve HDP’yi destekleme kararı aldı. Bu desteğe devam edeceğiz. Politikalar temel prensiplerle örtüştüğü sürece ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İlk hedefimiz barış sürecinin devamı konusunda adımlar atılması. Kanın durması, insanların ölmemesi, katliamların olması için tedbirler almaya çalışacağız. Anayasa'nın mutlaka değiştirilmesi konusunda çalışmalar sürdüreceğiz. Kürtçe'nin resmi dil olmasından, anadilde eğitim konularına daha çok değinip, gündemleştireceğiz" diye konuştu.

"ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ ANAYASA"
Van’da 4’üncü sıradan milletvekili adayı gösterilen Azadi Hareketi Sözcüsü Adem Özcaner, seçimlerin tüm Türkiye halklarına hayırlı olmasını diledi. Meclisin anti-demokratik yasalarla oluşturulduğunu ve öncelikle darbe anayasasını değiştirmek için girişimlerde bulunacaklarını anlatan Özcaner, "Bizler Azadi Hareketi ve HDP bileşenleri yeni bir anayasa için, özgür bir anayasa için bütün çabamızı göstereceğiz. Malum Türkiye’de ve Kürdistan’da birçok sıkıntılar var. Ekonomik siyasal ve sosyal. Bunlarla ilgili en ciddi muhalefeti gösterme çabası içinde olacağız. Yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

"KENDİ RENGİMİZİ TEMSİL EDECEĞİZ"
Bir ittifak ile HDP’yi desteklediklerini ve mecliste kendi renklerini temsil edeceklerini vurgulayan Özcaner, şunları kaydetti:
"Kendi fikrimizi, anlayışımızı, dini ve Kürdistani hassasiyetleri temsil edeceğiz. Etkinlik olarak nasıl bir formül uygulanacak. Onu arkadaşlarımızla birlikte değerlendirdikten sonra bunun kararını vereceğiz. Çalışmalara başlattıktan sonra pratiklerimizle kendimizi anlatmak isteriz. Halkımıza teşekkür ederiz bizi destekledikleri için."

"FARLI KESİMLERE TEMSİLİYET ŞANSI TANINDI"
Mardin’de 4’üncü sıradan milletvekili adayı gösterilen Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ise, Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa halklara, inançlara ve diğer kesimlere kendi kimlikleri ve inançları ile temsiliyet şansı tanındığına dikkat çekti. İlk olmasına rağmen bu projenin tuttuğunu anlatan Aslan, "Biz Arap-Mıhallemiler adına girdik. Arapların yoğun olduğu şehirlerde AK Parti’nin gerilediğini ve HDP’nin yükselişe geçtiğine gördük. Bu yönü ile HDP halklara hitap etmiştir ve halklar buna bir karşılık vermiştir. Çok farlı kesimlerden oy aldık. Emanet oylar verildi. İnanıyorum ki artık sürekli çıtayı yükselteceğiz. Yüzde 10’lar artık bizim hedefimiz değil. Yüzde 20’ler, 30’lar olacak. iktidara yürüyecek bu parti" dedi.

"ARAPLARIN SORUNLARI İÇİN MECLİS’İ HAREKETE GEÇİRECEĞİZ"
Arap-Mıhallemilerin ilk defa mecliste temsil edileceğine işaret eden Aslan, şu ifadelerde bulundu:
"Ben bütün Türkiye’nin milletvekiliyim. Genel anlamda yapacağımız işler var. Ama aynı zamanda bölge ve il milletvekiliyim. Bir de özel olarak Arap ve Mıhallemilerin temsilcisi olmak için aday oldum. Bizim özel sorunlarımızı İstanbul’daki bir milletvekili bilmeyebilir. Şimdiye kadar hiç temsil edilmemiş, hep dışlanmış ve ötekileştirilmiş bir halktık. Araplar için ‘ihanetçi’ deniyor. Atasözleri var, ‘Ne Şam’ın şekeri, ne Arap’ın yüzü’, ‘Anladıysam Arap olayım’ gibi. Bir de Türk Dil Kurumu’nda Araplar için yapılan tanımlama çok çirkin. Bunların kaldırılması ile ilgili çalışmalarımız olacak şimdi. Anadilde eğitim ve televizyon kanalları istiyoruz. Yine Arapların kendine has sosyal ve ekonomik sorunları var. Mülkiyet sorunları var. Biz bunları aşmak için, çözmek için meclisi harekete geçireceğiz."
 
Yorum Yazın