TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

Şehide haciz başlatan avukat hakkında baroya müraacat ettik

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Şehide haciz başlatan avukat hakkında baroya müraacat ettik
AA - Adalet Bakanı Gül, şehit Özalkan'ın emekli ikramiyesine haciz işlemi başlatılmasına ilişkin "Yozgat Barosuna, avukat hakkında disiplin işlemlerinin yapılması için müracaatta bulunduk. Baroya çağrım: Bu konudaki gerekli incelemenin yapılması" dedi.

Afrin'de şehit olan Musa Özalkan hakkında, devam eden yargılama neticesinde icra takibi başlatıldığını belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özalkan, 22 Ocak'ta şehit olduktan bir gün sonra, avukat, şehidin gelecek ikramiyesine haciz konulması için talepte bulunuyor. Bu asla kanuna, ahlaka, adaba, avukatlık mesleğine yakışmayacak, avukatlık mesleği ile bağdaşmayacak tavırdır, tutumdur; bunun kabulü mümkün değil. Avukatın bundan haberdar olmaması düşünülemez. Çünkü, ikramiye diyor. İkramiye denildiğine göre, 'şehadet haberinden sonra gelecek paranın tahsilatını yapayım' şeklindeki düşünceyle icra takibi yapılması, asla kabul edilecek durum ve tutum değil. Birisi vefat edince icra takibi de durur. Bu konuda teknik olarak da mesleki olarak da avukatın yaptığı bu işlemin geçerliliği yok. Avukat şehadet haberini de alıyor çünkü ikramiye var ve bu ikramiyeye el konulmasını, haczedilmesini talep ediyor."

"İkramiyesine haciz işlemi yapılmadı"

Bakan Gül, şehit Musa Özalkan hakkındaki icra takibinin durdurulduğunu, ikramiyesine haciz işleminin yapılmadığını söyledi.

Adalet Bakanlığı olarak aynı gün Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığına, avukatın TCK kapsamında cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduklarını anımsatan Gül, "Yozgat Barosuna da avukat hakkında gerekli disiplin işlemlerinin yapılması için müracaatta bulunduk. Yani hem ceza soruşturması hem de disiplin soruşturması talep ettik. Böyle bir kişinin avukatlık yapmasına yönelik bir cezai ve disiplin müeyyidesinin de yapılması için müracaatta bulunduk. Baroya çağrım, bu konudaki disiplin hükümlerinin gereğinin yapılarak, dosya ile ilgili gerekli incelemenin bir an evvel yapılmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Abdulhamit Gül, "Disiplin hükmü, tam olarak meslekten men edilme midir?" sorusuna, "Meslekten çıkarılmayı da ilzam edebilir. Bunu baro değerlendirecektir. Ama biz Adalet Bakanı olarak sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz." karşılığını verdi.

"Adana'daki otobüs şoförü tutuklandı"

"Adana'da bir otobüs şoförünün, otobüse binen şehit annesine yönelik tavrı" ile ilgili de açıklama yapan Gül, bu konuda, Adana Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı inceleme sonucunda soruşturma açıldığını, şoförün tutuklandığını ve yargılamanın devam ettiğini bildirdi.

Bakan Gül, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ın, "şehitlerin borcunun devlet tarafından karşılanmasına ilişkin" verdiği kanun teklifinin anımsatılması üzerine, AK Parti hükümetleri döneminde, şehit yakınları ve gaziler için, hiçbir dönemde olmadığı kadar düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.

"Milli mutabakatı güçlendiren çalışma oldu"

"AK Parti ile MHP arasındaki Milli Mutabakat Komisyonu çalışmalarının" sorulması üzerine ise Gül, "Milli Mutabakat, ittifak bağlamındaki görüşmelerimizi nihayete erdirdik. Her iki parti heyetleri, liderlerine bu çalışmayı sunacak. Bunun en yakın zamanda olacağını ve sonra da liderlerin bir araya gelmesini bekliyoruz. Milli mutabakatı güçlendiren bir çalışma oldu." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Gül, "Liderler görüşmesi bugün olur mu?" sorusuna, "Gün ve tarih söylemek mümkün değil ama sürecin hemen hemen tamamlandığı bir aşama diyebiliriz." yanıtını verdi.

İttifak ile bu ittifakın şekli ve usüllerine yönelik, toplumun her kesiminin kabul edeceği gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ifade eden Gül, düzenlemelerin içeriğini genel başkanların belirleyeceği usülle kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

Dörtlü zirve

Adalet Bakanı Gül, "Dörtlü zirve bu hafta mı gelecek hafta mı olur?" sorusuna, "Biz, Genel Başkanımıza sunumu yapacağız, tabii MHP de yapacaktır. O konular, genel başkanların yoğunluğuna ya da müsaitlik durumuna göre değerlendirilir ama biz çok gecikmeden sunumlar tamamlanır ve bir araya gelinir diye düşünüyoruz." cevabını verdi.

ABD Kongresi'ne sunulan istihbarat raporu

Abdulhamit Gül, "ABD Kongresi'ne sunulan istihbarat raporunda, Türkiye'nin tezlerini doğrular nitelikte, YPG'nin, PKK'nın Suriye'deki milis gücü olduğu ve otonom bir bölge arayışında olduğu belirtiliyor. Bununla ilgili değerlendirmeniz olur mu?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"ABD'de belirli kurumlarda, 'YPG'nin terör örgütü olduğu' yazılı ve sözlü ifade edilmiştir. Bu bilinmeyen bir şey değildir. Tüm bu konular ve başlıklar, ABD Dışişleri Bakanı geldiğinde de en üst düzeyde görüşülecektir. Terör örgütü olan YPG'nin tüm yaptıkları ile ilgili her türlü bilgi ve belge muhataplarına verilmiştir ve yine verilecektir."
Yorum Yazın