TİC Holding Header
  • USD 32.329
  • EUR 35.157
  • Altın 2302.146
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Şehzade Orhan Osmanoğlu'dan Kudüs tapusu yorumu!

Şehzade Orhan Osmanoğlu, Türkiye'nin elinde bulundurduğu tapular ile ilgili konuştu.
Şehzade Orhan Osmanoğlu'dan Kudüs tapusu yorumu!
OGÜNhaber - Donald Trump'ın Kudüs kararı sonrası gündeme gelen Filistin ve Kudüs tapuları konusunu yakından takip eden Şehzade Orhan Osmanoğlu, "Bu konu da çok hassasız. Bazen bu tapulardan mevzu bahsediyoruz, evet bir çok tapularımız mevcut. Çiftlikat-ı Şahane'nin bir kısmı olan Kudüs de bunlardan birisi. Ancak hükümetimizi ve ülkemizi zora sokmamak için bu konuda yorum yapmak istemiyorum" dedi.



ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı sonrası, Kudüs üzerinde hak iddia eden İsrail'in yersiz ve haksız eylemleri sonrası "Kudüs kimin?" sorusu sorulmaya başlandı.

Sorunun yanıtı Türkiye'nin arşivlerinden çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Arşivler Dairesi'nde saklanan tapular, 400 yıl boyunca Kudüs'ü koruyan ve bütün mülklerini tek tek kayda alan Osmanlı Devleti'ne ait mülkiyetler.

47 zabıt kayıt defterinde 171 bin 306 tapu kaydı bulunuyor. Bunun 133 bin 365’i özel mülkiyete, 37 bin 671’i vakıflara ait. Ayrıca Türkiye arşivlerinde Kudüs’e ait hicri 950 yılı ile 1917 yılları arasındaki kayıtlar da mevcut.

Özel mülkiyet kayıtları arasında Sultan 2. Abdulhamit Han’a ait tapular da bulunuyor. Sultan 2. Abdulhamit Han’ın Kudüs’te 139 tapu kaydından 137’si geçmiş dönemde hazineye devredildi. 2’si ise Kudüs Erihav Bölgesi’nde. Söz konusu kayıtta Abdulhamid Han adına kayıtlı 30 bin dönümlük arazi gözüküyor.

Filistin’in, Filistinlilere ait olduğunu gösteren tapu kayıtları Türkiye tarafından Filistin yetkililerine teslim edildi. Kudüs'ün mülkiyet kayıtları bağlamında tek olma özelliği taşıyan kayıtlar, şu an Türkiye'nin elinde bulunuyor.


 
Yorum Yazın