• Siyaset

TEI İleri İmalat Teknolojileri Binası açılış töreni

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), Eskişehir’deki yerleşkesinde “İleri İmalat Teknolojileri Binası”nı düzenlenen törenle açtı.
TEI İleri İmalat Teknolojileri Binası açılış töreni
İHA - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “15 Temmuz’da asker elbisesi giymiş hainlerin yaptığı darbe girişiminden sonra bu hainlerin ordumuzdan tamamen tasfiye edilmesiyle birlikte ordumuz çok daha güçlü hale geldi. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın, dışarıdan müdahale edilecek bir ordumuz yok. Tamamen kendi milletinin emrinde, kendi ülkesinin hizmetinde, kendi devletinin bekası için canını adeta her an vermeye hazır bir TSK’mız var” dedi.

Törene Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit katıldı. İnşaatına 2015 Eylül ayında başlanan ve bugün açılışı yapılan İleri İmalat Teknolojileri Binası’nda dünyada en çok terci edilen yeni nesil ticari uçak motoru olan LEAP motoruna ait kompresör blisk parçaları üretilecek. TEI, bu yatırım ile ana üretici GE ile birlikte LEAP motoruna ait kompresör blisk parçalarının üretimini yapan dünyadaki iki tesisten biri durumuna geldi.

Törende konuşan Bakan Işık, Türkiye’nin olmazsa olmazından birisinin güçlü ordu olduğunu kaydederek, Ortadoğu coğrafyasında güçlü demokrasi ve ekonomi kadar güçlü ordunun da önemli olduğunu dile getirdi. Bakan Işık, “15 Temmuz’da asker elbisesi giymiş hainlerin yaptığı darbe girişiminden sonra bu hainlerin ordumuzdan tamamen tasfiye edilmesiyle birlikte ordumuz çok daha güçlü hale geldi. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın, dışarıdan müdahale edilecek bir ordumuz yok. Tamamen kendi milletinin emrinde, kendi ülkesinin hizmetinde, kendi devletinin bekası için canını adeta her an vermeye hazır bir TSK’mız var. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli güvencelerinden biridir. Bu noktada FETÖ’nün TSK’dan tamamen temizlenmesi en önemli önceliğimizdir. TSK’nın 15 Temmuz akşamı bu içinden çıkan hainleri temizlemekteki gösterdiği dirayette her türlü övgünün üstündedir. Bazı hainler milletin kendilerine verdiği silahları millete doğrulttular bu doğru. Milletin düşmana karşı operasyon yapsın diye verdikleri F16’larla milletin Meclisini bombaladılar. Ama onları bu işten vazgeçiren, onların bir daha kalkmasını engelleyen ve onları etkisiz hale getiren de yine büyük oranda TSK’mızın şerefli mensupları oldu. Eskişehir’deki hava harekat merkezimiz o gün bu hainlerin özellikle daha fazla insanımızı şehit etmesini engellemek için büyük çaba sarf etti. Diyarbakır’dan kalkan F16’ların bir daha Ankara’yı bombalayamaması için gerekli tedbirler Eskişehir’den alındı. Bu hainler darbenin başarısız olduğunu anladıkları anda kaçmak için hazırladıkları 3 tane kasa uçağının kalkmaması için pistin üstünü Eskişehir’den kalkan uçaklarımız vurdu” diye konuştu.

“TSK, Fırat Kalkanı Operasyonu’nda çok güzel bir başarı elde etti”
15 Temmuz’un Türkiye için çok ağır bir tecrübe olduğunu vurgulayan Bakan Işık, “Ama bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için alınması gereken tüm yapısal tedbirleri belirledik ve almaya başladık. Bunlardan en önemlisi de TSK’nın gereksiz tüm yüklerinden arındırılmasıdır. TSK’mızın harekat kabiliyetinin çok daha yükseltilmesi, istihbaratının, eğitimin daha çok ön plana çıkarılmasıdır. Bu noktada dünyadaki demokratik ülkelerde Milli Savunma Bakanlığı’nın yapması gereken, buna mükabil Türkiye’de Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı bütün işleri Genelkurmay Başkanlığımızın üstünden aldık. Bunları artık Milli Savunma Bakanlığı ya da diğer ilgili bakanlıklar yapacak. Genelkurmay Başkanlarımız artık taşımak zorunda olduğu bu gereksiz yüklerden arınınca çok daha güçlü, çok daha manevra kabiliyeti yüksek bir noktaya geldi. Bunun hemen en güzel örneklerinden birini de Fırat Kalkanı Operasyonu’nda gördük. TSK, hemen ertesinde ‘kimsenin doğru düzgün yapamaz’ dediği operasyonda çok güzel bir başarı elde etti. Bu, ordumuzun ne kadar güçlü bir ordu olduğunu da bütün dünyaya ilan edildiği bir örnek oldu. İşte bu çalışmalarımızı özellikle sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

“Yeni hedefimiz bütün dünyaya satacağımız, bize ait olan bir yerli uçak motorudur”
Savunma sanayisinin Türkiye için çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Işık, yüzde 24’te olarak devraldıkları savunma sanayisindeki yerlilik oranını bugün yüzde 60’lere getirdiklerini ifade ederek, “Nitelik artışını da sağladık. Ama şimdi Türkiye için yeni hedef bu nitelik artışını çok daha yukarıya çıkarmak. Yerlilik oranını yüzde 80’lere getirmek, niteliği de çok daha uç noktaya taşımak. Artık Türkiye kendi kritik teknolojilerini bir problem olduğunda başkasından almakta zorlanacağı tüm teknolojileri kendisi geliştirmeye başladı ve bu konuda emin adımlarla yürüyoruz. İşte bu TEI’nın tesisleri de bunun güzel örneklerinden biri. Kendi insansız hava araçlarımız için yüzde yüz kendi mallarımız olan dizel motoru ürettik. Şimdi yeni hedefimiz bütün dünyaya satacağımız, başkasının kısıtlamasına tabi olmayan, bize ait olan bir yerli uçak motorudur. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye kendi yerli uçak motorunu yapacak” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanlığı’nın himayesinde yeni bir tesisi daha Eskişehir’e kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “2015 yılında yapımına başlanan bu tesisin ülke olarak atlattığımız büyük badirelere rağmen 1 yıldan daha az sürede tamamlanması her koşulda ‘durmak yok yola devam’ ilkemizden ödün vermediğimizin en açık ispatıdır. Karanlık mihrakların, toplu iğnesini bile üretemeyen dünün Türkiye’sine döndürmeye çalıştıkları savaşını verdikleri dönemde, uçağını, helikopterini, tankını, insansız hava aracını, uydusunu ve silahını üreten bir Türkiye’den ciddi bir şekilde rahatsız oldukları aşikardır. Ülkemizin birçok alanda olduğu gibi savunma sanayisinde de son yıllarda yaptığı büyük ataklarla çok daha mühim projeleri gerçekleştirdiklerini bugünden görüyoruz. Bugün de dünyada en çok tercih edilen yeni nesil ticari uçak motoru olan LEAP motoruna, bu motora ait parçaları üretecek bir tesisin açılışını birlikte gerçekleştiriyoruz. 2019 yılında inşallah yüzde yüz kapasiteyle çalışmaya başlayacak ve yaklaşık 300 kişiye iş sağlayacak bu tesisin yeni bir istihdam alanı oluşturması Eskişehirimiz içinde ayrıca bir sevinç kaynağı” ifadelerini kullandı.

TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit ise, açılışı yapılan binanın kendi yatırım değerinin 10 milyon dolar olduğunu belirterek, yapılacak olan ekipman yatırımlarıyla bu değerin 100 milyon doları geçeceğini söyledi. Binadaki her şeyin yeni nesil ve dijital olduğunu söyleyen Akşit, “İnşallah 2035 yılına kadar bu binadan 2 milyar dolarlık bir ihracat bekliyoruz. TEI’nın şuana kadar gerçekleştirdiği ihracat 2.4 milyar dolar, sadece bu binadan önümüzdeki 20 yıl içerisinde 2 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Katma değeri yüksek, ileri teknoloji imalata dayandığı için. Burada yapacağımız imalatlar, bir uçağın motorunun ön tarafında, kompresör tarafındaki kanatların hepsini yeni nesil teknolojiyle imal etmekle ilgili ciddi bir yatırım yapıyoruz. Bu yatırımı da, bu imalatı da dünyada sadece biz ve motorun asıl sahibi olan firma gerçekleştiriyor” dedi.

Tören, Bakan Işık ve Bakan Avcı’nın üretim için start tuşuna basmasıyla sona erdi.
Yorum Yazın