TİC Holding Header
  • USD 32.379
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.064
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Teröre çok bedel ödedik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin terör nedeniyle çok bedel ödediğini belirterek, 35 senedir bizim verdiğimiz şehit sayısı 40 bin ve şu anda da biz yoğun terörle mücadele içindeyiz. dedi.
Teröre çok bedel ödedik
Ozan Koltuk - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin terör nedeniyle çok bedel ödediğini belirterek, "35 senedir bizim verdiğimiz şehit sayısı 40 bin ve şu anda da biz yoğun terörle mücadele içindeyiz. Dolayısıyla biliyorum ki Afrika’nın birçok yerlerinde ne yazık ki çok ciddi bir terör noktasında sıkıntı var. Biz bu terör sıkıntısı içerisinde olan ülkelere her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan'ın Afrika ülkelerine ziyareti sırasında CNBC-e Afrika'ya verdiği röportaj, kanalın internet sitesinde yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin Afrika politikasını nasıl tanımlıyorsunuz" sorusuna Türkiye'nin Afrika’ya yaklaşım politikasının diğer dünya ülkelerine benzemediği yanıtını verdi.

Başbakan olduğu dönemde 2005 yılında "Afrika Yılı" ilan ettiklerini anımsatan Erdoğan, "Afrika yılı ilan etmemizin sebebi özellikle Afrika'ya on yıllar, yüzyıllardır gelenler sadece sömürgeci bir anlayışla baktılar. Biz ise bu sömürgeci anlayışı hiçbir zaman kabul etmediğimiz gibi her zaman bunun karşısında olduk ve 2005 yılını 'Afrika Yılı' ilan ederken de o zaman burada 12 tane büyükelçiliğimiz vardı ve bu sayıyı 39’a çıkardık. Tabii biz 39’la bu işi bırakmak istemiyoruz, hedefimiz 54 Afrika ülkesinin 54’ünde de büyükelçilik kurmak. Çünkü bu büyükelçiliğimizi kurarsak büyükelçilerimiz vasıtasıyla Türk halkını Afrika halklarıyla bütünleştirmiş olacağız, birleştirmiş olacağız, yatırımlar noktasında karşılıklı yatırımların önünü açmış olacağız. Bunu sağlıkta yapmak istiyoruz, bunu eğitimde yapmak istiyoruz, bunu özellikle ulaşımda, enerjide, tarımda yapmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"İslam bir kişinin öldürülmesini tüm insanlığın öldürülmesi olarak görür"
Terörizmle mücadeleye yönelik değerlendirmede de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konudaki işbirliğinin çok hayati olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, bu konuda Türkiye'nin tüm deneyimini, ekipman desteğini terör mağduru veya terörle mücadele eden ülkelere verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini kaydetti.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çünkü biz teröre çok bedel ödedik. 35 senedir bizim verdiğimiz şehit sayısı 40 bin ve şu anda da biz yoğun terörle mücadele içindeyiz. Dolayısıyla biliyorum ki Afrika’nın birçok yerinde ne yazık ki çok ciddi bir terör noktasında sıkıntı var. Biz bu terör sıkıntısı içerisinde olan ülkelere her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Ancak burada bir şeyi, tabii özellikle vurgulamam lazım. Yani, terör grupları şiddetten beslenenler önce şunu bir defa bilmeleri lazım: Yani terörün dini, milleti, ırkı, vatanı yok. Ve terörün dini olmadığına göre, mesela İslami terör gibi kavramlarla ortaya çıkanlar var veyahut da böyle vasıflandırılanlar var. Bunları kabul etmemiz mümkün değil çünkü İslam bir kişinin öldürülmesini tüm insanlığın öldürülmesi olarak görür. Bunu kabul etmek mümkün değil. İslam, kendisi kelime itibariyle 'slm' kelimesinden gelir, onun da anlamı barıştır. Bir barış dininin teröre müsaade etmesi mümkün mü? İşte şu anda mesela DAİŞ, Boko Haram, bütün bunlar bakıyorsunuz İslam adına ortaya çıkıyorlar. “Allahu Ekber” diyor, öldürdüğü kişi o da Müslüman, o da Allahu Ekber diyor; böyle bir yanlış olabilir mi? Ha bunun dışında diğer terör örgütleri, ne fark eder, onlar da aynı. Her türüne biz karşıyız ve tüm insanlık olarak bu konuda uluslararası teröre karşı bizim bir mutabakat içinde olmamız lazım, mücadeleyi de ortak vermemiz lazım ki terörle mücadeleden başarılı çıkalım."
"Afrika artık kendi ayakları üzerinde durmanın mücadelesini veriyor"

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma gibi bir gayreti olduğuna inanmadığını ve AB'den çıkacağına da ihtimal vermediğini dile getiren Erdoğan, yapılan kamuoyu araştırmalarında da gelişmelerin o istikamette olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Bunlar herhalde çok daha farklı bir siyasi emelle olabilir, bu işin siyasi bir amacı olabilir ve bunun da Doğu Afrika’ya veya Afrika’nın geneline hiçbir lehte veya aleyhte tesiri olmayacaktır. Afrika artık kendi ayakları üzerinde durmanın mücadelesini veriyor ve bunu da başarılı bir şekilde verecektir." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın