TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

Yeni bir ruh ve atılımla yeni bir hikaye yazacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 'Her ne pahasına olursa olsun orta gelir tuzağından kurtularak, yeni bir ruh ve atılımla, yeni bir hikaye yazacağız.' dedi.
 Yeni bir ruh ve atılımla yeni bir hikaye yazacağız
AA - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bir ülkenin yaptığı ihracatın miktarı ve ihracat kalemlerinin çeşitliliğinin, o ülke ekonomisinin ne ölçüde sağlıklı olduğunun önemli göstergelerinden biri olduğunu; ihracatın artırıldığı, ihracat kalemlerinin çeşitlendirildiği ve değeri artırıldığı nispette ekonominin güçleneceğini dile getirdi.

Türkiye'nin doğal kaynaklar açısından zengin olmayışı, enerjide dışa bağımlı olmasının da büyük etkisiyle dış ticaret açığı veren bir ülke olduğu düşünüldüğünde, yapılan ihracatın öneminin daha da artığına değinen Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hamdolsun ki son 16 yıldır ülkemizin her alanda yaptığı büyük atılımların en önemli ayaklarından birisini de ihracat oluşturmaktadır. 157 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştığımız 2017'nin ardından 2018'de ihracatımız yine üstün bir performans göstermiştir. İhracatta 2017 yılı eylül ayına göre yüzde 22,6 gibi ciddi bir artış ile tüm zamanların en iyi performansını göstererek aylık bazda 14,5 milyar dolara ulaştık. Bugün geldiğimiz noktada, ülkemizin son 12 aylık ihracatı bir önceki döneme göre yüzde 7,6 artışla 165 milyar 57 milyon doları geçmiş bulunmaktadır. Bu güzel, ama yeterli mi? Asla değil. Hedeflerimiz çok daha yukarılarda. Bizim ilk etapta hem aylık hem yıllık bazda bir kırılım noktasını yakalamamız gerekiyor. Başkanımızla (TİM Başkanı İsmail Gülle) konuştuk biraz önce. Sizlerin adına bana söz de verdi aslında, 'Siz bizi desteklerseniz, biz de bu sözü size veriyoruz.' diye. Zaten destekliyoruz, sonuna kadar sizinle birlikteyiz, bundan sonra da ne pahasına olursa olsun birlikte olmaya devam edeceğiz."

Oktay, TİM'in ülke ihracatının artmasını ve daha sağlıklı bir yapıya oturmasını sağlayacak taleplerini önemsediklerini ve dikkate aldıklarını ifade ederek, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu taleplerin karşılanması konusunda her türlü gayretin gösterildiğini belirtti.

"Önümüzdeki süreçte hedeflerimize koşmaya devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dünya ekonomisinde ve dünya ticaretinde ülkelerin korumacı politikalara daha fazla yönelirken, uluslararası alandaki rekabetçi ortam ve belirsizliklerin de gitgide artığını ve görünüşe bakılırsa, bu durumun gelecek yıllarda daha da artarak devam edeceğini dile getirerek, ihracatçıların bu süreçte önlerine çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesinin önem taşıdığını vurguladı.

Son dönemde Türkiye'nin ekonomik saldırıya uğradığını, faiz, kur ve enflasyon üçgeninde ciddi manipülasyonlara maruz kaldığını belirten Oktay, şöyle devam etti:
"Nasıl ki ülkemizin her alandaki menfaatleri doğrultusunda var gücümüzle çalışıyorsak, ekonomimizin güçlenmesi için de var gücümüzle çalışmaktayız. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekonomi yönetimimiz olmak üzere, tüm kabinemiz ve ilgili kurumlarımız olarak bu süreçte yaşanan sıkıntıların üzerine büyük bir kararlılık ve soğukkanlılıkla giderek durumu kontrol altına almış ve büyük sıkıntıları geride bırakmış bulunuyoruz. Üzerimizde oynanmaya çalışılan oyunları gördük, yaşanan manipülatif dalgalanmaları bertaraf etmeye yönelik olarak gereken tedbirleri aldık ve yeni ekonomik reformları uygulamaya koyduk. Ama asıl önemli nokta, bütün bir ülke olarak sabırlı ve kararlı bir şekilde ekonomimizin çarklarını döndürmeye devam etmemizdir. Önümüzdeki süreçte, yine hep birlikte büyük bir gayretle çalışmaya, hedeflerimize koşmaya devam edeceğiz."

"Savunma sanayi tüm sektörlerin ufkunu açan önemli bir örnek"

Fuat Oktay, yeni ekonomik ve ticari düzende Türkiye'nin önünü açacak kilit alanları, "Ar-Ge", "yenilik", "yüksek teknoloji", "katma değer", "tasarım","üretim" ve "markalaşma" şeklinde sıralayarak, "Bu bağlamda, yatırım-üretim-istihdam-ihracat değer zincirini ön plana çıkaran, Ar-Ge, yenilik, tasarım ve markalaşma odaklı bir yaklaşımı öne çıkarıyoruz. Bu yaklaşımla yeni devlet destekleri kurguluyor, mevcut desteklerde iyileştirmelere gidiyoruz. Bunun yanı sıra ihracatçılarımıza sağlanan hizmetlerde basitleştirmelere gidiyor, hizmetlere daha hızlı ulaşılmasına dönük çalışmalar sürdürüyoruz. Her ne pahasına olursa olsun orta gelir tuzağından kurtularak, yeni bir ruh ve atılımla yeni bir hikaye yazacağız. Bu çerçevede, üretim ve ihracata dayalı büyüme hedefimiz yüksek teknolojiye dayalı ve yüksek katma değerli ürünlerimizle hayata geçmelidir." diye konuştu.

Son dönemde savunma sanayinde gerçekleştirilen katma değeri yüksek ihracat başarısının katlanarak devam etmesini beklediğini ifade eden Oktay, "Savunma sanayi bu yönüyle tüm sektörlerin ufkunu açan önemli bir örnek, ancak bu alanda daha fazla ürün kalemiyle daha fazla ülkeye ihracat yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bu sektörde yine artık tek kalemde milyar dolarlık ihracat rakamlarını yakalamış bulunuyoruz. Bunu artırarak, devam ettirmek zorundayız. Bu alanda yakalanan başarıya diğer sektörlerde de ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.
Yorum Yazın