TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Zorunlu arabuluculuk işçinin haklarının hukuk eliyle gasp edilmesidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'na ilişkin, 'Zorunlu arabuluculuk işçinin haklarının hukuk eliyle gasp edilmesidir. Türkiye'de yaşayan tüm bireylerin ihlal edilen bir hakkını koruması için mahkemeye müracaat etme hakkı olmasına rağmen, AKP çıkarmak istediği bu yasayla işçilerin bu hakkını elinden almak istiyor' değerlendirmesinde bulundu.
Zorunlu arabuluculuk işçinin haklarının hukuk eliyle gasp edilmesidir
AA - Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyunda "arabuluculuk yasası" olarak bilinen yasa tasarısının, işçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davaları açmadan önce arabulucuya başvurmasını zorunlu kıldığını belirtti.

Düzenlemeyle işçinin kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai hakları, yıllık izin gibi ücretleri için mahkemeden önce arabulucuya gitmesinin zorunlu hale getirildiğini aktaran Ağbaba, iktidarın, yasayla yasal hak aramayı yasakladığını savundu.

Türkiye'de binlerce uyuşmazlık konusu varken iş uyuşmazlıklarının zorunlu olarak arabulucuya havale edilmesinin işçilerin sahipsizliğinden kaynaklandığını ileri süren Ağbaba, 13,5 milyon işçinin yüzde 88'inin hiçbir sendikaya üye olmadan çalıştığına dikkati çekerek, "Bu işçilerin haklarını kim savunacak?" diye sordu.

"Kıdem tazminatı pazarlık konusu"

Veli Ağbaba, arabulucuya başvuru yapılmadan açılan davaları, iş mahkemelerinin reddedeceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Zorunlu arabuluculuk, işçinin haklarının hukuk eliyle gasp edilmesidir. Türkiye'de yaşayan tüm bireylerin ihlal edilen bir hakkını koruması için mahkemeye müracaat etme hakkı olmasına rağmen, AKP, çıkarmak istediği bu yasayla işçilerin bu hakkını elinden almak istiyor. İşçinin, kıdem tazminatı hakkı bile bir pazarlık konusu yapılmak isteniyor. Ayrıca, iş mahkemelerinin iş yükünün arabuluculuk yolu ile giderileceğini söylemek, toplumun aklıyla alay etmektir. Yasanın, zaten yıllarca mahkeme kapılarında sürünen işçiye 'git biraz da arabulucunun kapısında sürün, sonra mahkemeye gel' demekten farkı yoktur."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, CHP olarak, işçi sendikalarının "hayır" dediği böyle bir sisteme "evet" demeyeceklerini kaydetti.
Yorum Yazın