TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Spor

Ekolojik dengedeki değişim Türk dalgıç tarafından belgesel yapıldı

Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Yasemin Dalkılıç, endüstriyel ve ticari soğutma sistemleri markası Cantek’in Enerjini doğru kullan projesi kapsamında 6 bölümlük belgesel çekti.
Ekolojik dengedeki değişim Türk dalgıç tarafından belgesel yapıldı
İSTANBUL / İHA - Dalkılıç, eşi Rudy ile birlikte Bahamalar, Jamaika, Meksika, Cayman Adaları, Dominik Cumhuriyeti ve Şili’de batıklar, gemi enkazları, mercan kayalıkları ve mağara dalışlar gerçekleştirdi. 30 dakikadan oluşan Batıklar, Mercan Resifleri, Gece, Adalar, Aquarius ve Diğer Mavi adlarıyla çekilen ’Dünyanın İnanılmaz Dalışları’ belgeseli 6 bölümden oluştup ve su altı yaşamına dikkat çekildi. Belgeselin başrolünü üstlenen Yasemin Dalkılıç, basın toplantısı düzenleyerek çekilen belgesel hakkında bilgi verdi.

“GÖRDÜĞÜM O CANLILARIN RENKLİLİĞİ, GÜZELLİĞİ HİÇ KALMAMIŞTI”
Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Yasemin Dalkılıç, büyük bir mutluluk içinde çalışmalarını sonlandırdığını belirterek, “Tahmin ettiğimden çok daha zor bir çalışma oldu. Bundan 10-15 yıl önce ilk dünya rekoru denemelerime başladığım zaman çok fazla seyahat etme fırsatı buldum. Dünyanın çeşitli yerlerinde rekor denemeleri yaptım ve dört gözle küçükken dergilerde okuduğum beni etkileyen yerlerde dalış yapmayı bekliyordum. Fakat çok yoğun bir antrenman temposu içerisinde olduğum için hatta dinlenmelerim bile planlı olduğundan 15-20 dakikalık dalış seansları olabiliyordu. Kızıldeniz, Karayipler, Hint okyanusu gibi yerlerden çok etkilendim. Rekorlara son verdiğim zaman eşim ve antrenörüm Rudy ile beraber buralara gidip dalmak istiyorduk. Fakat geri döndüğümüzde bambaşka bir tablo ile karşılaştık. Aradan sadece 10 yıl gibi kısa bir süre geçmişti aslında. Ama gördüğüm o canlıların renkliliği, güzelliği hiç kalmamıştı. Bu durum bizim için çok üzücüydü. 3 yıl önce kızımız dünyaya geldi ve bu belgesel fikri aklımıza geldi. Kızımın beni bu kadar etkileyen, büyüleyen su altıyı benim gibi asla göremeyeceğini fark ettim. Çünkü son 50 yıl içinde resiflerin çok büyük bir bölümü tükenmiş ve önümüzdeki yıllarda da kalan resiflerin tükeneceği söyleniyor. Bu resifler küçük balıkları besliyor. Küçük balıklar büyük balıkları besliyor. Bütün dünyanın, okyanusun dengesi bozuluyor. Denizler olmadan da dünyada hayat olamıyor. Hem gördüğümüz bu güzellikleri herkesle paylaşmak için hem de bu çok önemli mesajı aktarabilmek için bu belgeseli çektik. Belgesel çekim ekibi olarak 6 kişiydik. Yaklaşık 100 civarında dalış yaptım. Dalışların her biri yaklaşık olarak 1-1,30 saat kadar sürüyordu. Her dalıştan elde ettiğimiz görüntü 45 dakikanın altında değildir. Birkaç farklı kamera açısı da var. Oldukça fazla görüntü bir araya gelerek oluştu. Bunlar 20 dakikadan 6 bölüm şeklinde var. En seçmelerini bir araya getirdik” dedi.

“ODTÜ SU ALTI TOPLULUĞUNA KATILMAK İÇİN ÜNİVERSİTE SINAVINA HAZIRLANDIM”
Dalkılıç, rekor denemeleri yaparken sponsor bulmakta zorlandığını vurgulayarak, “Dünya çapında çok ses getiren çalışmalar yaptım fakat sponsor bulmakta zorlandım. Aslında böyle bir projeye sponsor bulmam çok daha zor olmalıydı. Hatta imkansız bile olduğunu düşünürken Hakan’a denk geldim. Cantek bu konuda bana destek vermeye karar verdi. Ben de bu konuda çok müteşekkirim. Büyük bir savaş vererek dalışlarımızı gerçekleştiriyorduk. Alabora oluyorduk. Kasırga sezonlarında dalış planlarımızı erteliyorduk. Bu güzel savaşı vererek 2 yıl gibi bir süre sonunda böyle bir çalışmaya imza atmış olduk. Ardından da bir kitap çalışması ile bunu daha da kalıcı hale getirmiş olacağız. Benim dalış kariyerimi başlatan ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) oldu. ODTÜ su altı topluluğuna katılmak için üniversite sınavına hazırlandım. Ailem beni bu konuda çok eleştiriyordu. ’Kariyer mi seçiyorsun, kampüs mü seçiyorsun’ diye. Bu konuda en değerli çalışmaları yapıyorlardı. Buraya katılarak, burada kendimi geliştirerek dünya rekorlarına ulaştım. O yüzden bu tip çalışmalar önemli. Daha fazlasının olmasını diliyorum” diye konuştu.
Yorum Yazın