TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.976
  • Altın 2324.157
  • BIST 100 8880.09
  • Spor

Kaçak yayınlar neden sona ermiyor? Yayıncı kuruluşların aldıkları önlemler

Son dönemde Türkiye'de ve Dünya'da internet ve sosyal medya üzerinden birçok kişi maç yayınları gerçekleştiriyor. Periscope bu konuda listenin başında yer alıyor.
Kaçak yayınlar neden sona ermiyor? Yayıncı kuruluşların aldıkları önlemler
Yavuz Solmaz - Bu popülaritenin arkasında yatanlar sebepler arasında, Türkiye'yi yakından ilgilendiren Süper Lig Maçları, UEFA Avrupa Ligi maçları ve Şampiyonlar Ligi maçları yatıyor.

Bildiğiniz gibi bu maçların neredeyse tamamı günümüzde şifreli olarak yayınlanıyor. Eğer aboneliğiniz yoksa, stada gitmiyorsanız ya da yayın yapan bir mekana para ödeyerek maçı seyretmiyorsanız, maçı izleyemiyorsunuz.

Önceleri internette kaçak - korsan yayın olarak tabir edilen yayınlar popülerdi. Ancak bu yayınlar, hem görüntü kalitesi hem de devamlılık açısından sürekli problem yaratıyordu. Diğr yandan, Digiturk ve D-Smart gibi resmi yayıncılar da korsan yayın yapanları takip ederek haklarında yasal işlem başlatıyordu. Periscope uygulamasının piyasaya çıkması ile işler farklı bir boyuta taşındı denilebilir.

Periscope'tan canlı maç yayını yapmak ve bu yayınları izlemek suç mu?

Evet, suç. Bu maçları yayınlamak için ilgili kurumlar arasında  yasal anlaşmalar yapılıyor ve bu anlaşmalar sonucunda yayıncı kuruluş müşterilerine ödedikleri paralar karşılığında yayın hizmeti sunuyor. Bu sebepten dolayı yayın hizmetine başka kullanıcıların ücretsiz, yani korsan olarak erişmesi yasal bir durum teşkil etmiyor.

Bu siteler ve programlar üzerinden hem yayın yapanlar hem de izleyenler suçlu durumuna düşüyor.

D-Smart ve beIN Sports yasal değil diyor

Görüşülen iki müşteri yetkiside ortak şeyler ifade etti. Yayınlar için , 'yayın hakkının bizde olduğu maç başka hiçbiryerde yayınlanamaz. Yakalama durumunda kişi veya kurumla ilgili cezai müeyyide başlatılır. Böyle birşey olamaz. Şikayet ve konuyla ilgili tespit yapılırsa hukuk büromuz gerekli yasal işlemleri başlatır. Sosyal medya'da olsa bile hiçbir yerde yasal hakkı bizde olan maçın yayını yapılamaz.' denildi.

Digiturk ve D-Smart'ın özel Periscope ekipleri var

İki yayıncı kuruluşun da özel Periscope ekipleri bulunuyor. Maç saatlerinde mesaiye başlayan bu ekipler, kaçak yayın yapan kanalları Twitter'la iletişime geçerek kapatıyor ve yayın yapanlar hakkında yasal süreç başlatılabiliyor.

Ciddi para cezaları ve hapis cezaları, verilebilecek cezalar arasında yer alıyor.

Digitürk kaçak yayınlara son vermekte kararlı

Spor Toto Süper Lig futbol müsabakalarının yayın hakkını elinde bulunduran Digitürk, canlı video paylaşım uygulaması Periscope üzerinden maçların görüntülerinin izinsiz servis edildiği gerekçesiyle İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesine başvurdu.Mahkeme, yapılan müracaatı yerinde bularak, maçların Twitter'a ait Periscope'tan yayınının önüne geçmek amacıyla karar aldı.

Kararda, şu ifadelere yer verildi, 'Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere pscp.tv, proxsee.pscp.tv, prod-assets.pscp.tv, prod-video-eu-central-1.pscp.tv Periscope uygulama adreslerinde Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere ihtiyati tedbir yoluyla erişimin engellenmesine karar verildi.'

Söz konusu kararın, diğer platformların yayın hakkını elinde bulundurdukları benzer canlı maç yayınları için de emsal teşkil edebileceği belirtiliyor. Maçların sona ermesiyle bu siteler tekrar erişime açılacak. Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) Genel Sekreteri Bülent Kent yaptığı açıklamada, Digitürk tarafından yapılan başvuru sonucu mahkemenin aldığı kararla Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı gün ve saatlerde canlı video paylaşım uygulaması Periscope'a erişimin engelleneceğini söyledi.

İnternet servis sağlayıcılarına gönderilen mahkeme kararının Süper Lig'de yeni sezonun başlayacağı 10 Ağustos itibarıyla uygulanacağını vurgulayan Kent, şunları kaydetti, 'Birliğimiz kurulduğundan bu yana ilk kez belli süreler arasında erişim yasağına ilişkin mahkeme kararı alındı. Süper Lig maçları başlarken erişime kapatılacak olan Periscope, maç yayınlarının bitmesinin ardından tekrar erişime açılacak.' 

2018 yılının ilk beş ayında mahkemeler tarafından spor içeriğini illegal yayınlayan 375, dizi-film içeriğini yayınlayan 37 siteyle ilgili engelleme kararı alınmış.

Digitürk'ün kaçak yayınlardan zararı büyük

Digiturk yetkilileri ile yapılan görüşmede konuyla ilgili detaylı bir bilgiye ulaşıldı. beIN Sports eski adıyla Digitürk, yasa dışı spor yayınları nedeniyle, sadece bir sezonda yaklaşık olarak kayıp, 1.3-1.6 milyar türk lirası olduğu tahmin ediliyor.
Yorum Yazın
  • ahmet akyıldız
    beter olun korsana devamkeeeeeee