TİC Holding Header
  • USD 32.334
  • EUR 35.091
  • Altın 2298.61
  • BIST 100 8880.09
  • Spor

Osmanlı'nın rekortmen okçusu Şüca'nın izindeler

Osmanlı Devleti'nde 2. Bayezid döneminde, lodos menzilinde 839 metrelik atışıyla rekor kıran okçu Bursalı Şüca'nın memleketi Harmancık ilçesinde, gençlere verilen okçuluk eğitimiyle ata sporu yaşatılıyor.
Osmanlı'nın rekortmen okçusu Şüca'nın izindeler
AA - Harmancık Kaymakamlığı, Belediye, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünce hayata geçirilen "Okçu Şüca'nın İzinde Projesi" kapsamında, haftada bir gün modern okçuluk eğitimi alan öğrenciler, ilçeye bağlı Okçular Mahallesi'nde dünyaya gelen ve tekniği, mesafedeki ustalığıyla okçuluk camiasının dikkatini çeken Şüca'nın izinden gitmek üzere yetiştiriliyor.

"İlçede eline ok ve yay değmeyen genç kalmayacak" sloganıyla gerçekleştirilen eğitimlerde, hevesli ve yetenekli gençlerin bu alanda daha fazla yetiştirilip olimpiyatlara katılması, ata sporu okçuluğun devam ettirilmesi hedefleniyor.

"Eli ok ve yay tutabilecek bütün öğrencilerin eğitimden faydalanabilir"
Harmancık Kaymakamı Hakan Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 5'inci sınıftan 12'nci sınıfa kadar eğitim gören tüm öğrencilere hem okçuluk sporunu tanıttıklarını hem de bunu deneme fırsatı sunduklarını söyledi.

Eli ok ve yay tutabilecek bütün öğrencilerin eğitimden faydalanabileceğini belirten Engin, "Modern okçuluğun hedef kitlesi, 500 kişi. Şu ana kadar 350 kişiye ulaştık. İnşallah bu hedefi tamamlayacağız. Okçuluk antrenörümüz Bursa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden geliyor. Öğrenciler de gayet hevesli ve severek yapıyorlar, bu sporu." diye konuştu.

Bursalı Şüca
Harmancık ilçesinde doğan ve 26 yaşında, Ok Meydanı'nda ünlü kemankeşlerle müsabakaya tutuşmasının ardından tekniği ve mesafedeki ustalığıyla okçuluk camiasının dikkatini çeken Şüca, 2. Bayezid'in kendisini merak etmesiyle padişahın huzuruna çıktı.

Daha sonra 2. Bayezid'in Amasya Valisi oğlu Şehzade Ahmet'in validesi Bülbül Hatun'a uzun yıllar cebecibaşı olarak hizmet veren Şüca, Lodos menzilinde 839 metrelik atışıyla ünlü okçu Havan Delen'in menzilini kırmış ve en büyük rakibi İstanbullu Tozkoparan İskender'i geride bıraktı.

Hayatta olduğu süre boyunca kimsenin menzilini kıramadığı Şüca, yıldız menzilinde 825, poyraz menzilinde 820 metrelik atışlar yaparak, Türk tarihinin en başarılı okçularından biri oldu.
Yorum Yazın