TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09
  • Spor

Suriye krizi daha da derinleşti

Tahran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zibakelam, Ruhani hükümetinin ülkedeki siyasi yapı nedeniyle komşu ülkelerle ilişkileri düzeltme konusunda başarısız olduğunu söyledi.
Suriye krizi daha da derinleşti
AA - Tahran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Zibakelam, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinin göreve geldiğinden bu yana ülkedeki siyasi yapı nedeniyle komşu ülkelerle ilişkileri düzeltme konusunda başarısız olduğunu söyledi.

Ülkede reformcu kimliğiyle tanınan siyasi analist ve akademisyen Zibakelam, İran'ın önde gelen reformcu gazetelerinden 'İtimad'da yayınlanan bir makalesinde Cumhurbaşkanı Ruhani'nin göreve geldiği Haziran 2013'ten bu yana iç ve dış politikadaki icraatlarını değerlendirdi.

Ruhani hükümetinin göreve geldikten sonra Batılı ülkelerle kapsamlı bir nükleer anlaşmaya vararak ülkeyi krizden kurtardığını belirten Zibakelam, buna rağmen bölgedeki krizlerin daha da kötüye gittiğini savundu.

Makalesinde,"Bir hükümet iktidara gelince devletin bütün güçlerine sahip olur. İç ve dış politikayı ve ekonomiyi yönetir" diyen Zibakelam, ancak buna rağmen Ruhani'nin bu konularda etkili olamadığını söyledi. Zibakelam, bunu da ülkedeki siyasi yapının Ruhani'ye iç ve dış politikada söz sahibi olma izni vermemesine bağladı.

"Suriye krizi daha da derinleşti"
Zibakelam, Ruhani hükümetinin görevde olduğu son 3 yıl boyunca bölgede yaşanan krizlere değinerek, "Suriye krizi daha da derinleşti. Irak hiçbir zaman istikrara kavuşamadı. Afganistan'ın durumunda da bir iyileşme olmadı." dedi.

Zibakelam makalesinde, bölgede yaşanan bütün bu olumsuz gelişmelerin İran üzerindeki etkilerini sorgulayarak şöyle devam etti:
"Bunun için Suudi Arabistan'la ilişkilerimize bakmamız yeterli olacaktır. Ruhani'nin ilişkileri normalleştirme arzusuna rağmen Riyad'la ilişkiler maalesef 3 yıldır bölgede yaşanan gerilimler nedeniyle iyileştirilemedi. Dolayısıyla Ruhani hükümeti nükleer dosyanın kör düğümünü çözerek ülkeyi krizden kurtarma konusunda başarılı olsa da özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan gibi komşularla ilişkileri düzeltme konusunda başarısız." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın