TİC Holding Header
  • USD 32.329
  • EUR 35.157
  • Altın 2302.146
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

'Down kafe'de hem çalışıyor hem sosyalleşiyorlar

Gaziantep'te hizmete açılan kafeteryada çalışan down sendromlu 2'si kız 8 genç, ayakları üzerinde durmanın mutluluğunu yaşıyor.
'Down kafe'de hem çalışıyor hem sosyalleşiyorlar
AA - Gaziantep Büyükşehir Belediyesince Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarında (GASMEK) down sendromlu gençlere yönelik garsonluk eğitimi verildi.

Kursu başarıyla tamamlayan gençler için Masal Parkı'nda "Mutlu Kafe" isimli merkez açıldı. Ailelerinden alınan izinle burada çalışmaya başlayan down sendromlu gençler, hem sosyalleşiyor hem de bütçelerine katkı sağlıyor.

Büyük heyecanla müşterilerin masalarına koşturan gençler, iki vardiya şeklinde çalışıyor.

"Kafe nezih bir mekanda"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, down sendromlu çocukların konuşulanları anladığını, ancak kendilerini ifade etmekte zorlandıklarını söyledi.

Söz konusu kafenin kamu desteğiyle faaliyet gösteren az sayıda iş yerinden biri olduğuna dikkati çeken Çelebi, "Gaziantep'in nezih bir yerinde, park içerisine kurduğumuz bu kafede herkes payına düşeni alacak. Buraya bürokratlar, iş adamları, ev hanımları, toplumun her kesiminden insanlar geliyor. Garsonluğu da bu çocuklarımız yapıyor. Downlu bireylerin, önem verdiğiniz tekdirde neler yapabileceklerini herkes görecek." şeklinde konuştu.



"Mutlu Kafe sayesinde toplum birbiriyle kaynaşacak"

Açılan kafe sayesinde engelli ve engelsiz bireylerin beraber yaşama kültürünün oluşacağını vurgulayan Çelebi, şunları kaydetti:
"Bu kafenin en güzel yönü bütün toplumda beraber yaşama kültürü oluşturması. Fırsat verildiğinde onların da çalışabildiğini, üretime katkı sağlayacağını hatta aldıkları maaşla ailelerine destek olabileceğini göstermiş olacağız. Gaziantepli vatandaşlar da bu çocukların hizmetini gördükçe keyif alacaklar. Engelsiz bireylerden farkları olmadığını görecekler. Engelli bireylerin aileri de çocukları çalıştığı için mutlu olacak. Aileler artık en büyük kaygılarından da kurtulmuş olacak. 'Benden sonra çocuğuma ne olacak' endişesi taşımayacaklar. Burası Türkiye'ye örnek bir kafe olacak."

Gençler çok mutlu

Kafedeki gençlerden 22 yaşındaki Melih Taş çalıştığı için çok mutlu olduğunu belirterek, işini ve arkadaşlarını çok sevdiğini ifade etti.

Müşterilerden Nimet Yumurtaoğlu da kafeyi çok beğendiğini ve çevresindeki herkese buraya gelmeleri konusunda tavsiyede bulunacağını dile getirdi.
Yorum Yazın