TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Yaşam

Eğitim için daldı top mermisi buldu

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kaleiçi Yat Limanı açıklarında öğrencilerle yaptığı eğitim dalışında, iki adet tarihi top mermisi buldu.
Eğitim için daldı top mermisi buldu
AA - Dalışta öğrencilerine eşlik eden Gökoğlu, 20 metre arayla iki metal parça gördü. Yaklaşık 20 metre derinlikteki parçaların, top mermisi olduğunu tespit eden Gökoğlu, tarihi top mermilerini çıkartarak Kepez Belediyesi tarafından yapımı devam eden kent müzesine hediye etti.

"Antalya tarihi için büyük öneme sahip bir batık"

Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liman mendireği önünde top mermisi görünce büyük bir şaşkınlık yaşadığını söyledi.

Yat limanı önünde yaklaşık 35 metrelik derinlikte, Antalyalıların "Sosyete batığı" diye adlandırdığı cephane yüklü Fransız savaş gemisi Saint Didier batığının bulunduğunu hatırlatan Gökoğlu, şöyle konuştu:
"Mermilerin 2. Dünya Savaşı'nda İngiliz uçaklarının bombardımanı sonucu Antalya Limanı açıklarında batan cephane yüklü Fransız savaş gemisi Saint Didier'e ait olduğunu tahmin ediyorum. Bu gemide, o günkü gazetelere göre 5 asker yaşamını yitirmiş, 275 asker kurtulmuş. Antalya tarihi için büyük öneme sahip bir batık. Patlama sırasında etrafa saçılan top mermisi olabilir ya da batığın ardından, bu cephanelerin büyük bir kısmı, limana çıkartılmış ve bir süre burada bekletilmiş. Taşıma esnasında düşen mermiler de olabilir. Yıllar önce dalış yaparken Kaleiçi'nin yaşlı sakinlerinden bir kişi, bana 'mendireğin altında çok cephane kaldı' diye bilgi vermişti."

"Patlama riski yok"

İki top mermisinin de aynı çapta olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, "Top mermilerinden birinin çekirdek kısmı yok, sadece içerisinde barut bulunan kapsülü var. Diğer top mermisi ise barut dolu, kapsülü ve ucundaki çekirdeği ile tamamen orijinal haliyle kendini korumuş. Yıllar geçmesine rağmen içerisindeki uç kısmında çekirdeği bulunmayan top mermisinden kopardığımız barut parçası, ateşle buluştuğunda yandı. Bölgede zaman zaman yaptığımız dalışlarda da dikdörtgen şeklinde top barutlarıyla karşılaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Topların patlama riskinin bulunmadığına işaret eden Gökoğlu, "Toplar, deniz tuzu ve kum nedeniyle aşınmış durumda. Patlama riski yok, korkulacak bir durum da yok." dedi.

Gökoğlu, iki top mermisinin, Kepez Belediyesi tarafından kurulacak kent tarihi müzesinde sergileneceğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın